30 Απρ 2024
READING

Start up delivery | Ο μεγάλος ανταγωνισμός αρχίζει τώρα

4 MIN READ

Start up delivery | Ο μεγάλος ανταγωνισμός αρχίζει τώρα

Start up delivery |  Ο μεγάλος ανταγωνισμός αρχίζει τώρα

Ο μεγάλος ανταγωνισμός στο χώρο του delivery φαγητού αλλά και προιόντων λιανικής εντείνεται σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα.Οι καθιερωμένες εταιρείες όπως οι Uber Eats, Deliveroo, Glovo, Just Eat παρακολουθούν την εντυπωσιακή χρηματοδότηση που εξασφαλίζουν νέες εφαρμογές στο συγκεκριμένο χώρο, πολλά υποσχόμενες, που απειλούν την κυριαρχία τους, από τη στιγμή που επενδυτές έχουν τοποθετήσει περί τα 14 δισ.δολάρια στο συγκεκριμένο αναδυόμενο χώρο.

Δεδομένου ότι ενισχύθηκαν υπερβολικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας, οι μεγάλες εταιρείας στον χώρο της παράδοσης τροφίμων απολαμβάνουν πλέον την ζήτηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπάρχει από την μεριά των καταναλωτών παγκοσμίως αλλά από την άλλη ανησυχούν για την κερδοφορία τους.Και αυτό γιατί όλες αυτές οι εταιρείες είναι νέες στην αγορά και ενώ έχουν μεγαλώσει πολύ τα μερίδια τους και τα οικονομικά τους μεγέθη από την άλλη δεν είναι όλες κερδοφόρες λόγω των συνεχόμενων επενδύσεων.

Η αγορά αυτή μεγάλωσε σε τεράστιους ρυθμούς κατά την διάρκεια της πανδημίας αφού οι καταναλωτές  στράφηκαν μαζικά σε εφαρμογές παράδοσης φαγητού στο σπίτι για να διατηρήσουν την επαφή με τα αγαπημένα τους εστιατόρια και μπαρ αλλά και για να παραλάβουν τρόφιμα από τα super market.

Μάλιστα, η κλίμακα της ισχύος που αποκτά αυτός ο χώρος φαίνεται από τις ποικίλες συμφωνίες που συνάφθηκαν στην αγορά της Ευρώπης: η Just Eat συγχωνεύτηκε με την Takeway.com μέσα από μία συμφωνία των 8.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την διάρκεια του περασμένου έτους και στην πορεία ανακοινώθηκε η εξαγορά της Grubhub με 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εν τω μεταξύ, η Uber Eats, η εταιρεία παράδοσης έτοιμου φαγητού ανήκει στην ομώνυμη εταιρεία αυτοκινήτων-ταξί με διεθνή παρουσία και η Deliveroo με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ανήκει κατά 16% στο Amazon.

Το Λονδίνο είναι η πιο πολύτιμη αγορά για τις εφαρμογές παράδοσης τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, την μεγαλύτερη αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου της Ευρώπης.Ωστόσο, η Just Eat με έδρα την Ολλανδία έχει ζημιωθεί αρκετά στο παρελθόν για την απροθυμία της να επενδύσει σε ένα δίκτυο ταχυμεταφορών και έδωσε έτσι το περιθώριο στην Deliveroo και την Uber Eats να επιταχύνουν την εξέλιξη τους, ειδικά στις μεγάλες πόλεις και τα αστικά κέντρα.

Ωστόσο, η συγχώνευση της Just Eat με τον ηγέτη της ευρωπαϊκής αγοράς Takeaway.com κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους και η  εξαγορά της Grubhub θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη υπηρεσία παράδοσης τροφίμων στον κόσμο, με εξαίρεση την αγορά της Κίνας.

Εν τω μεταξύ, η Deliveroo, που ιδρύθηκε από τον πρώην τραπεζίτη Will Shu, ο οποίος ξεκίνησε την επιχείρηση από το διαμέρισμά του στο Λονδίνο το 2013, έχει εξασφαλίσει 180 εκατομμύρια δολάρια στους νέους κύκλους χρηματοδότησης, ωθώντας την αξία της εταιρείας σε πάνω από 7 δισεκατομμύρια δολάρια και πλέον έχει εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.Πράγματι, η Deliveroo φαίνεται να έχει βλέψεις για μία διαρκή επέκταση και εξέλιξη, με στόχο να υπερδιπλασιάσει το δίκτυο των χώρων στις οποίες δραστηριοποιούνται οι υπηρεσίες παράδοσης της καθώς και να επιτρέψει σε περισσότερα εστιατόρια να λαμβάνουν παραγγελίες μέσω της υπηρεσίας της στις δικές τους ιστοσελίδες.

Η εταιρεία έχει επίσης συνάψει συμφωνίες και συνεργασίες με ποικίλους λιανοπωλητές όπως οι Waitrose, η Marks & Spencer, η Morrisons, η Aldi και η Co-op.

Οι επικεφαλής των Just Eat Takeaway.com και Delivery Hero προειδοποίησαν για επικείμενο έντονο ανταγωνισμό από νεοεισερχομένους, σε μία εξέλιξη που θα καταστήσει δύσκολη την άντληση κέρδους για όλους τους παίκτες της συγκεκριμένης αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, οι εδραιωμένοι παίκτες προσβλέπουν σε πιθανές συμμαχίες με τις νέες εφαρμογές στον χώρο του delivery. Οι νέες εφαρμογές, μεταξύ των οποίων GoPuff, Getir, Gorillas, Weezy and Dija, χρησιμοποιούν ως «όπλο» τις μεγάλες προσφορές, μία τακτική που τελευταίως χρησιμοποιείται και από τους μεγάλους παίκτες καθώς αγωνίζονται να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

Αντίστοιχα, η DoorDash, εταιρεία διανομής φαγητού που εδρεύει στις ΗΠΑ, με τη βοήθεια της Amazon, αναζητά επένδυση ή ακόμη και εξαγορά στην ευρωπαϊκή αγορά. Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον για εφαρμογές που υπόσχονται τη διανομή φαγητού σε λιγότερο από 10 λεπτά χάρη  που θα βρίσκεται σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως Λονδίνο και Βερολίνο και πόλεις της Αμερικής.

Όμως αυτή η υπερβολική αύξηση των μεγεθών έχει εγείρει ανησυχίες για την ποιότητα και σταθερότητα αυτών των εταιρειών αφού πολλοί πιστεύουν ότι περισσότερο πρόκειται για αυξημένες προσδοκίες των επενδυτών οι οποίοι ψάχνουν πάντα για ευκαιρίες παρά για μια ώριμη αγορά.Υπάρχει μια ανοικτή συζήτηση κατά πόσο όλες αυτές οι εταιρείες θα μπορέσουν να παράξουν κέρδη η πιθανά να πρόκειται για την επόμενη μεγάλη “φούσκα” επενδυτικής υστερίας. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.