09 Μάι 2024
READING

Μετά την πανδημία;

6 MIN READ

Μετά την πανδημία;

Μετά την πανδημία;

Ένα μεγάλο ερώτημα κυριαρχεί σε όλο τον κόσμο.Πως θα είναι ο κόσμος μετά την πανδημία, αυτό το ερώτημα απασχολεί κυβερνήσεις,εταιρείες και πολίτες σε όλο τον κόσμο.Προφανώς αυτό το ερώτημα προκύπτει αφού το θέμα της υγείας έχει τακτοποιηθεί με την κάλυψη του πληθυσμού με εμβολιασμό.Το ερώτημα δεν έχει εύκολη απάντηση και μόνο εκτιμήσεις και προβλέψεις μπορούν να γίνουν τώρα.Το βαρόμετρο COVID-19 της Kantar εξερευνά το συναίσθημα και τις προσδοκίες των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο από την αρχή της πανδημίας.

Καθώς έχουν περάσει 500 ημέρες από τότε που ο ΠΟΥ αναγνώρισε για πρώτη φορά μια «πνευμονία άγνωστης αιτίας στο Γουχάν» και καθώς ορισμένες χώρες απελευθερώνουν τους περιορισμούς και άλλες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν καταστροφικές στιγμές, νέα δεδομένα από το Wave 9 της μελέτης (Απρίλιος 2021) επανεξετάζουν τις μεταβαλλόμενες συνήθειες και συμπεριφορά και εξετάζει τα τρέχοντα ζητήματα και προκλήσεις.

Η μελέτη δείχνει πώς η πανδημία έχει επηρεάσει τους περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το 42% έχει επηρεαστεί προσωπικά από τον COVID-19. Το 8% ανέφερε ότι έχει προσβληθεί από κορονοϊό, το 23% ανέφερε ότι επηρεάστηκε ένα στενό μέλος της οικογένειας και το 23% ότι ένας στενός φίλος είχε προσβληθεί από τον ιό. Ο αντίκτυπος είναι πιο ακραίος στη Βραζιλία, όπου το 87% δηλώνει ότι έχουν προσβληθεί ή κάποιος κοντά τους.

Διαδεδομένη ανησυχία

Αν και η κατάσταση έχει αρχίσει να ελέγχεται σε πολλές χώρες, το άγχος και η προσοχή παραμένουν πολύ υψηλά, με το 70% να συμφωνεί ότι ο κορονοϊός εξακολουθεί να τους αφορά «εξαιρετικά» (έναντι 79% τον Απρίλιο του 2020). Η εμφάνιση του εμβολίου είναι μετασχηματιστική. Σε χώρες όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι πάνω από 30% και το νέο ποσοστό περιστατικών είναι χαμηλό, σταθερό ή φθίνει («ηγετικές» χώρες), το επίπεδο ανησυχίας μειώθηκε από 76% σε 57%. Σε χώρες όπου το ποσοστό των κρουσμάτων δεν μειώνεται («καθυστερημένες» χώρες), το επίπεδο άγχους έχει αυξηθεί από 75% σε 80% σήμερα.Επίσης πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να ανησυχούν ότι θα αρρωστήσουν – 33% στις «ηγετικές» χώρες και 53% στις «καθυστερημένες» χώρες.

Είναι σίγουρο ότι οι άνθρωποι παραμένουν ως επί το πλείστον υπομονετικοί με τους κανόνες. Η πλειοψηφία (61%) στις «ηγετικές» χώρες συνεχίζει να υποστηρίζει την τήρηση των κανόνων μέχρι το τέλος του σημαντικού κινδύνου και μόνο 1 στις 4 λένε ότι «οι κανόνες έχουν καθυστερήσει πολύ». Ανησυχητικά, σε χώρες που «καθυστερούν» το 55% είναι ικανοποιημένο να συνεχίσει να συμμορφώνεται με τους κανόνες, ενώ το 35% δεν είναι.

Ο αντίκτυπος στην ψυχική υγεία

Η μελέτη δείχνει ότι το κόστος ψυχικής ευεξίας της πανδημίας συνεχίζει να αυξάνεται. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (42%) πιστεύουν ότι η πανδημία έχει επηρεάσει την ψυχική τους υγεία. Η πρόοδος στην κατανομή εμβολίων φαίνεται να λειτουργεί ως βαλβίδα απελευθέρωσης, καθώς ο αναφερόμενος αντίκτυπος είναι σημαντικά χαμηλότερος στις «ηγετικές» χώρες (35%) σε σύγκριση με τις χώρες «καθυστερημένες» (49%).Οι νέοι πλήττονται περισσότερο, με τους 18-24 ετών να αναφέρουν τη χειρότερη επίπτωση, ακολουθούμενοι από τους 25-34 ετών.

Οικονομικές επιπτώσεις

Η έρευνά δείχνει ότι πάνω από τους μισούς ανθρώπους (54%) έχουν αισθανθεί αντίκτυπο στο εισόδημά τους. Ένα ακόμη 18% αναμένει ότι θα πέσει ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Και πάλι, αυτό επηρέασε τους νέους (18-34) περισσότερο, με το 62% να έχει ήδη υποστεί απώλεια εισοδήματος.

Είδαμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αναμένουν μακροπρόθεσμο οικονομικό αντίκτυπο. Ένας στους τρεις (33%) πιστεύει ότι η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα μόλις τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία, αύξηση από 30% τον Απρίλιο του 2020. Μόνο το 28% των ανθρώπων σε «ηγετικές» χώρες εκφράζουν την ίδια αισιοδοξία.

Όσον αφορά την ευαισθησία στις τιμές, το 70% των ατόμων συνεχίζουν να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις τιμές σε καταστήματα, σούπερ μάρκετ και εμπορικά κέντρα σε σύγκριση με το 64% τον Απρίλιο του 2020 και το 58% (+ 10%) δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στα προϊόντα που πωλούνται.

Η μελέτη δείχνει ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, το 59% του πληθυσμού είναι ικανοποιημένο με τη διάθεση εμβολίων μέχρι στιγμής. Η ικανοποίηση φαίνεται να βασίζεται εν μέρει στη συνολική ικανοποίηση με τον χειρισμό της πανδημίας. Μεταξύ των χωρών με υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού, η Σιγκαπούρη και η Αγγλία έχουν επίπεδα ικανοποίησης 81% και 86%, ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται στο 67%. Το Βιετνάμ, η Ινδονησία και η Μαλαισία απολαμβάνουν πάνω από 60% παρά τα μονοψήφια ποσοστά εμβολιασμού, που αντικατοπτρίζουν τα γενικά επίπεδα έγκρισης των πληθυσμών τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το νέο τοπίο λιανικής

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι άνθρωποι αγόρασαν το 35% των ειδών παντοπωλείου τους στο διαδίκτυο (από 21%) και αναμένεται ότι θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο έως το 2021. Οι αγορές της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Οι θετικές διαδικτυακές εμπειρίες έχουν προσελκύσει ένα νέο αφοσιωμένο κοινό. Οι μισοί (49%) των ερωτηθέντων είχαν καλή εμπειρία στο διαδίκτυο και το 38% πιστεύουν ότι έχουν βρει καλύτερη γκάμα στο διαδίκτυο.Περισσότεροι από ένας στους τρεις τώρα προτιμούν να αγοράζουν είδη παντοπωλείου στο διαδίκτυο.

Είδαμε ότι η αίσθηση του τοπικού εξακολουθεί να είναι σημαντική. Οι μισοί (52%) όλων των ερωτηθέντων δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην προέλευση των προϊόντων από ό, τι προ-πανδημίας. Το 68% προτιμά τα σούπερ μάρκετ κοντά στο σπίτι, ενώ το 64% πιστεύει ότι τα τοπικά καταστήματα είναι σημαντικά για την κοινότητα.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει ενσωματωθεί περισσότερο στη ζωή μας, τώρα κατατάσσεται ως η νούμερο 1 δραστηριότητα που κάνουν οι άνθρωποι περισσότερο από ό, τι έκαναν πριν από την πανδημία. Τον Μάιο του 2020 το ηλεκτρονικό εμπόριο κατατάχθηκε στην πέμπτη θέση.

Οι προθέσεις μας σχετικά με τις «υγιεινές διατροφικές συνήθειες» έχουν αλλάξει: προηγουμένως κατατάχθηκε ως η δεύτερη προτεραιότητα για τη διατήρηση σε μια ζωή μετά το lockdown, έχει πλέον πέσει στην τέταρτη θέση, μετά από διαδικτυακές αγορές, αυξημένη υγιεινή και ξοδεύοντας χρόνο με την οικογένεια μας.

Οι προσδοκίες μας για «προσωπική ανάπτυξη» έχουν εξασθενίσει. Αρχικά το νούμερο 4 στη λίστα των επιδιωκόμενων συμπεριφορών του Μαΐου 2020, έχει πέσει στο νούμερο 10 στις συμπεριφορές που κάνουμε τώρα περισσότερα.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Zoom έχει γίνει η 5η πιο δημοφιλής εφαρμογή κοινωνικών μέσων πίσω από το YouTube, το Facebook, το WhatsApp και το Instagram και έχει χρησιμοποιηθεί από περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων της έρευνας φέτος.

Επιστροφή σε «κανονικότητα»

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι αισθάνονται πιο άνετα επιστρέφοντας στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Ωστόσο, τα επίπεδα άνεσης παραμένουν χαμηλά. Περίπου ένα στα τρία άτομα είναι πλέον άνετα να επιστρέφουν στο γραφείο, να επισκέπτονται το κομμωτήριο, να στέλνουν παιδιά στο σχολείο, να κάνουν αγορές εκτός φαγητού, να πηγαίνουν σε μπαρ ή εστιατόρια και να ταξιδεύουν στη χώρα τους. Και περίπου ένας στους τέσσερις είναι πλέον άνετος να πηγαίνει σε θρησκευτικές συγκεντρώσεις, το γυμναστήριο και τον κινηματογράφο. Ωστόσο, λιγότερα από ένα στα πέντε είναι άνετα με μεγάλες εκδηλώσεις, όπως σπορ και ταξίδια στο εξωτερικό.

Οι πηγές πληροφοριών για τα εμβόλια παραμένουν αμφισβητήσιμες. Λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες περιγράφουν την κυβέρνηση, την υγειονομική αρχή ή τους γιατρούς ως αξιόπιστες πηγές πληροφοριών, υποδηλώνοντας ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερη δουλειά για να ενσταλάξουν την εμπιστοσύνη στους πληθυσμούς τους.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι εξακολουθεί να υφίσταται ένα σημαντικό επίπεδο δισταγμού στο εμβόλιο, με το 17% των ερωτηθέντων να αναφέρουν ότι πιθανότατα ή σίγουρα δεν θα κάνουν το εμβόλιο. Οι λόγοι για διστακτικότητα περιλαμβάνουν φόβο, δυσπιστία και παραπληροφόρηση.

Από αυτό το ένατο κύμα έρευνας, κατέστησε σαφές ότι, σε χώρες με ένα πιο προηγμένο πρόγραμμα εμβολιασμού, η επανάληψη της καθημερινής ζωής βρίσκεται στον ορίζοντα. Οι άνθρωποι έχουν λιγότερο άγχος, αισθάνονται πιο ασφαλείς και είναι πιο ανοιχτοί για να αλληλεπιδράσουν με τον κόσμο. Αυτή είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, αλλά η μακροπρόθεσμη προοπτική εξακολουθεί να είναι δύσκολη για πολλούς ανθρώπους. Ο μετασχηματισμός του τομέα λιανικής φαίνεται να παραμένει και οι προθέσεις των ανθρώπων για προσωπική ανάπτυξη μετά το το lockdown τείνουν να εξασθενίζουν.

Με πληροφορίες από την Kantar

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.