17 Μάι 2024
READING

«Material You» | το Google δείχνει το μέλλον του σχεδιασμού

4 MIN READ

«Material You» | το Google δείχνει το μέλλον του σχεδιασμού

«Material You» | το Google δείχνει το μέλλον του σχεδιασμού

Είναι δύσκολο να το θυμηθεί κανείς πλέον, αλλά κάποτε η Google δεν ήταν καλή στη σχεδίαση. Το Android δεν ήταν όμορφο, ούτε και οι ιστότοποι της. Η εταιρεία δεν είχε ένα σοβαρό πρόγραμμα βιομηχανικού σχεδιασμού. Ωστόσο, το 2014, η Google αποκάλυψε μια ενοποιημένη προσέγγιση για τη σχεδίαση προκειμένου να τα διορθώσει όλα. Ονομάστηκε Material Design και επαναπροσδιόρισε όλες τις εφαρμογές της Google.

Οι άσχημες σελίδες μετατράπηκαν σε ευκρινείς και ξεκάθαρες, τα υποστηρικτικά κινούμενα σχέδια έγιναν απλά και αποτελεσματικά. Η Google πήρε αυτήν τη γλώσσα σχεδιασμού και την μοιράστηκε με οποιονδήποτε προγραμματιστή ήθελε να την υιοθετήσει. Το πρόβλημα ήταν ότι η γλώσσα αυτή δεν άφηνε πολύ χώρο για έκφραση και δημιουργικότητα. 

Αφού ασχολήθηκε με τον τρόπο επίλυσης αυτού του ζητήματος για χρόνια, η εταιρεία πιστεύει ότι βρήκε το αντίδοτο. Με την επερχόμενη έκδοση του Android 12, η ​​Google θα λανσάρει την εξέλιξη του Material Design, που ονομάζεται Material You. 

Το Material You διατηρεί τον πλούσιο λευκό χώρο και την οπτική απλότητα που υπήρχε στο Material Design. Ωστόσο, είναι γεμάτο με πιο δυναμικά κινούμενα σχέδια και είναι λιγότερο βασισμένο σε ένα αυστηρό πλέγμα εικονιδίων και διεπαφών. Πάνω απ’ όλα, το νέο Android θα προσαρμόζεται εύκολα (αυτό είναι το μέρος «You»). Σκεφτείτε το Material You ως κωδικοποιημένο σύμβουλο σχεδιασμού της Google, μόνο που ο χρήστης εξακολουθεί να είναι ο διευθυντής του δημιουργικού τμήματος.

Το σύστημα προσφέρει άνευ προηγουμένου έλεγχο της αντίθεσης, του μεγέθους και του πλάτους γραμμής κειμένου και εικονιδίων, έτσι ώστε το σημείο διεπαφής να μπορεί να είναι όσο ελαφρύ ή έντονο επιθυμείτε. Στη συνέχεια, όταν ορίσετε μια ταπετσαρία, το λογισμικό θα αναλύσει αυτόματα το χρώμα της και θα σας προσφέρει πολλές προσαρμοσμένες παλέτες χρωμάτων, ώστε να διαμορφώσετε το σύστημα διεπαφής όπως εσείς θέλετε. Παρόλο που το Material You θα κυκλοφορήσει στο Android 12, θα λειτουργήσει σε ολόκληρο το οικοσύστημα προϊόντων της Google κατά το επόμενο έτος.

Πιο περίπλοκο από ότι φαίνεται

Φυσικά τα προσαρμόσιμα λειτουργικά συστήματα δεν είναι κάτι καινούργιο. Το Macintosh επέτρεπε την επιλογή από μια συλλογή διαφορετικών ταπετσαριών και γραμματοσειρών. Οι πρώτες εκδόσεις των Windows επέτρεπαν την επιλογή χειροκίνητων χρωμάτων για κάθε στοιχείο της διεπαφής χρήστη.

Η διαφορά με το Material You είναι ότι προσφέρει περισσότερη απόχρωση. Μια θεμελιώδης προϋπόθεση για το Material You είναι ότι η διεπαφή δίνει μια αίσθηση ζωντάνιας. Όταν μετακινείτε μια λίστα ρυθμίσεων και φτάνετε στο τέλος, κάνει μια μικρή αναπήδηση. Τα widget κινούνται με ικανοποιητική αδράνεια. Οι ειδοποιήσεις εμφανίζονται σε γκρουπ, αλλά αν τραβήξετε μία με τον αντίχειρά σας και τη μετακινήσετε, οι γωνίες της θα αναμορφωθούν ελαφρώς ως απόκριση. Όταν ξεκλειδώνετε την οθόνη σας ή βάζετε στην πρίζα το τηλέφωνό σας, ολόκληρη η οθόνη λάμπει.

Είναι μια ευελιξία που η Google έχει αναπτύξει με την πάροδο του χρόνου, έχοντας δημιουργήσει μια διεπαφή χρήστη στην οποία κάθε στοιχείο δεν είναι ένα συστατικό στατικής εικόνας, αλλά βασίζεται σε παραμέτρους που μπορούν εύκολα να τροποποιηθούν. Αυτή η μηχανή έκφρασης μπορεί να ενημερώσει όλο και περισσότερα μέρη της διεπαφής, πιο δραστικά, σε πραγματικό χρόνο.

Εξατομικευμένο skin για έκφραση

Μέρος της αξίας του Material You, είναι ότι επιτρέπει επίσης ένα πιο προσιτό σύστημα σχεδίασης που μπορεί να φιλοξενήσει τους πάντες, από τους χρήστες με προβλήματα όρασης έως και τους πιο δυναμικούς χρήστες που θέλουν να προσαρμόζουν τα πάντα.

Τα κουμπιά και οι γραμματοσειρές μπορούν να είναι όσο έντονα ή ελαφρά θέλει ο κάθε χρήστης. Ο καθένας μπορεί να αποκτήσει όλο το φάσμα της τροποποίησης της επιστήμης που είναι τέλεια για αυτούς, ακόμη και όταν η κατάσταση αλλάζει με τη μέρα. Δεν είναι μόνο κάποιος με ειδική ανάγκη που χρειάζεται περισσότερη αντίθεση, αλλά για παράδειγμα κάποιος που βρίσκεται έξω για τρέξιμο.

Αυτή η προσέγγιση μπορεί να θεωρηθεί ότι επιβαρύνει τον χρήστη, αλλά για να το μειώσει αυτό, η Google εμφανίζει επιλογές προσαρμογής από τις ρυθμίσεις βαθιάς προσβασιμότητας σε μια νέα ενότητα «Ταπετσαρία και στυλ». Τίποτα δεν εκφράζει την αξία του Material You περισσότερο από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις παλέτες χρωμάτων. Το σχέδιο της Google για τη δημιουργία ολόκληρου του συνδυασμού χρωμάτων του τηλεφώνου από την ταπετσαρία είναι μια εξαιρετική ιδέα. Αυτό συμβαίνει επειδή, ενώ σχεδόν κανείς δεν αλλάζει τις προεπιλογές του λογισμικού του, η Google ισχυρίζεται ότι το 60% των ανθρώπων ενημερώνουν την ταπετσαρία τους  και οι εικόνες είναι συχνά προσωπικές φωτογραφίες οικογενειών και εμπειριών.

Με τη νέα αυτή σχεδίαση, η Google σχεδόν διασφαλίζει ότι οι διεπαφές των χρηστών φαίνονται διαφορετικές μεταξύ τους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι χρήστες είναι μόνοι τους. Το λογισμικό της Google επιλέγει παλέτες χρωμάτων που όχι μόνο φαίνονται καλές, αλλά και έχουν διαμορφωθεί σε συντονισμό με την ομάδα βιομηχανικού σχεδιασμού της Google, έτσι ώστε η διεπαφή να μην έρχεται σε σύγκρουση με το υλικό της.

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.