02 Μάι 2024
READING

Το Apple Watch ετοιμάζεται να αντικαταστήσει το πορτοφόλι και τα κλειδιά μας

4 MIN READ

Το Apple Watch ετοιμάζεται να αντικαταστήσει το πορτοφόλι και τα κλειδιά μας

Το Apple Watch ετοιμάζεται να αντικαταστήσει το πορτοφόλι και τα κλειδιά μας

Η Apple θεωρεί ότι το Apple Watch είναι η πιο personal συσκευή της. Από τότε που εμφανίστηκε το Watch το 2015, υποσχόταν ότι δεν θα μετράει απλώς βήματα και καρδιακούς παλμούς, αλλά θα λειτουργεί και ως ένα είδος προσωπικού “διαβατηρίου” που θα μπορεί να μας ταυτοποιεί και να μας πιστοποιεί για να εξασφαλίζουμε πρόσβαση σε διάφορα μέρη και υπηρεσίες. 

Η Apple έκανε μερικά μεγάλα βήματα προς αυτό το όραμα αφού πριν μερικές ημέρες οι ανακοινώσεις της για το Apple Watch επικεντρώθηκαν στη χρήση του έξυπνου ρολογιού για την κατοχή διπλωμάτων οδήγησης, κλειδιών σπιτιού και εισιτηρίων. Όλα αυτά θα λειτουργούν και στο iPhone, αλλά είναι πολύ πιο χρήσιμα αν είναι προσβάσιμα από τον καρπό. Η όλη ιδέα είναι να μην χρειάζεται να βάζουμε το χέρι στην τσέπη ή στο πορτοφόλι – με τα διαπιστευτήριά μας στον καρπό μας, τα δύο μας χέρια παραμένουν ελεύθερα. 

Με αυτό το ρολόι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μην έχουν καν μαζί τους το πορτοφόλι τους, εκτός αν ξέρουν ότι χρειάζονται την ταυτότητά τους ή όταν ένα κατάστημα δεν δέχεται πληρωμή μέσω Apple Pay. 

Το γεγονός ότι η Apple επέτρεψε στους ανθρώπους να φορτώσουν τις πιστωτικές τους κάρτες και άλλες μορφές πληρωμής στο πορτοφόλι του ρολογιού ήταν πολύ σημαντικό. Οι πληρωμές με το Apple Pay λειτουργούν χωρίς iPhone επειδή το ρολόι μπορεί να συνδεθεί με τους διακομιστές της τράπεζας μέσω του αναγνώστη καρτών του λιανοπωλητή. Οι έμποροι λιανικής άρχισαν σιγά σιγά να αποδέχονται το Apple Pay και, τώρα, γίνεται αποδεκτό από τα περισσότερα φυσικά καταστήματα. Έτσι, μειώνονται οι λόγοι που χρειάζεται να κουβαλάμε παντού το πορτοφόλι μας. 

Οι ταυτότητες είναι ένας άλλος σημαντικός λόγος για τον οποίο κουβαλάμε πορτοφόλια. Με το watchOS 8, ίσως μπορέσουμε να φορτώσουμε στο Watch μας την άδεια οδήγησης ή την ταυτότητά μας. Όπως και οι πιστωτικές μας κάρτες, οι ταυτότητες θα κρυπτογραφούνται και θα αποθηκεύονται στο Secure Enclave του Watch. Η Apple αναφέρει ότι μερικές πολιτείες σκοπεύουν ήδη να εκδώσουν τις ψηφιακές ταυτότητες αργότερα μέσα στο έτος και, σίγουρα, θα ακολουθήσουν κι άλλες. Η εταιρεία συνεργάζεται επίσης με την Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών (Transportation Safety Administration), για να επιτρέψει στους επιβάτες να παρουσιάζουν την ταυτότητά τους από το ρολόι τους σε ορισμένα αεροδρόμια. 

Η Apple συνεργάζεται με διάφορες πόλεις, προκειμένου να αποδέχονται τα εισιτήρια που είναι αποθηκευμένα στα ρολόγια των επιβατών κατά την επιβίβασή τους στα ΜΜΜ. Αυτό έχει ήδη γίνει στο Σαν Φρανσίσκο, τη Νέα Υόρκη, το Πεκίνο και το Τόκιο. Το watchOS 8 θα επιτρέψει στους ανθρώπους να ψηφιοποιήσουν τα εισιτήριά τους σε περισσότερες πόλεις των ΗΠΑ, σε περισσότερες πόλεις της Ιαπωνίας και σε ορισμένες πόλεις της ηπειρωτικής Κίνας, όπως αναφέρει η Apple.

Τα κλειδιά μας θα είναι διαθέσιμα στους καρπούς μας

Στην πραγματικότητα, η Apple, μέσω του Watch επιθυμεί να αντικαταστήσει τα φυσικά κλειδιά. Το Apple Watch είναι ήδη ικανό να ξεκλειδώνει ορισμένα είδη κλειδαριών. Η Apple λέει ότι θα είναι σε θέση να ανοίγει ακόμα περισσότερα είδη κλειδαριών φέτος. Η λειτουργία Home Key χρησιμοποιεί το NFC radio του Watch για να επικοινωνήσει με την κλειδαριά της πόρτας. 

Περισσότερα ξενοδοχεία πιθανότατα θα αρχίσουν να μας επιτρέπουν να βάζουμε το κλειδί του δωματίου μας στο ρολόι μας, καθώς όλο και περισσότερες κλειδαριές δωματίων γίνονται ψηφιακές. Από αυτό το φθινόπωρο, τα ξενοδοχεία Hyatt θα αρχίσουν να διαθέτουν τη λειτουργία σε περισσότερα από 1.000 ξενοδοχεία ανά τον κόσμο. 

Τέλος, η Apple έχει ήδη ενεργοποιήσει κάποια λειτουργία κλειδιών αυτοκινήτου στο Watch, αλλά τώρα την επεκτείνει. Τα μοντέλα Apple Watch Series 6 θα μπορούν να χρησιμοποιούν το ultra-wideband radio τους για να ξεκλειδώνουν αυτόματα ένα αυτοκίνητο καθώς ο χρήστης το πλησιάζει – χωρίς να χρειάζεται να πατήσει κάτι στην οθόνη. Η Apple λέει ότι η BMW και άλλες εταιρείες θα κυκλοφορήσουν αυτοκίνητα που θα υποστηρίζουν αυτή τη λειτουργία αργότερα μέσα στο έτος. 

Στην αρχή, η Apple προώθησε το Watch ως ένα είδος τηλεχειριστηρίου για το iPhone – κάτι που θα μπορούσατε να κοιτάτε και να εκτελείτε απλές εργασίες χωρίς να βγάζετε το τηλέφωνό σας. Το 2016, η Apple άρχισε να εμπορεύεται το Watch ως συσκευή γυμναστικής, και αυτή η στρατηγική οδήγησε σε επιτάχυνση των πωλήσεων.

Αλλά το Watch συνεχίζει να εξελίσσεται. Η γυμναστική θα μπορούσε να πάψει να είναι το κύριο αντικείμενο της συσκευής. Αν το Watch επιτρέπει στους ανθρώπους να μεταφέρουν την ταυτότητα και τα κλειδιά του σπιτιού τους, η συσκευή θα μπορούσε να γίνει με νέους τρόπους απαραίτητη. Αν οι εκδότες ταυτοτήτων πιστέψουν στην ιδέα και οι καταναλωτές συνηθίσουν τις ψηφιακές κλειδαριές, το Watch θα μπορούσε να δει μια νέα τεράστια αύξηση των πωλήσεων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.