18 Μάι 2024
READING

Η πρόοδος της μόδας στον τομέα της διαφάνειας εξακολουθεί να είναι πολύ αργή

6 MIN READ

Η πρόοδος της μόδας στον τομέα της διαφάνειας εξακολουθεί να είναι πολύ αργή

Η πρόοδος της μόδας στον τομέα της διαφάνειας εξακολουθεί να είναι πολύ αργή

 

Η Fashion Revolution δημοσίευσε το Fashion Transparency Index για το 2021 και δηλώνει ότι η διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα της μόδας των 250 από τις μεγαλύτερες εταιρείες μόδας παγκοσμίως εξακολουθεί να είναι πολύ αργή. 

Το Index από το παγκόσμιο κίνημα ακτιβισμού για τη μόδα, που διανύει πλέον το έκτο έτος του, ανέλυσε και κατέταξε 250 από τις μεγαλύτερες μάρκες μόδας και λιανοπωλητές στον κόσμο με βάση τη δημόσια αποκάλυψη των πολιτικών, των πρακτικών και των επιπτώσεων που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον στις δραστηριότητές τους και τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες. 

Η ιταλική μάρκα OVS βρίσκεται στην κορυφή του παγκόσμιου συγκριτικού δείκτη διαφάνειας με βαθμολογία 78%, σημειώνοντας αύξηση 44% από το 2020, αντικαθιστώντας τον σουηδικό κολοσσό της μόδας H&M, ο οποίος ήρθε δεύτερος με 68%, ακολουθούμενος από την Timberland και την The North Face με 66% και την C&A και την Vans με 65%.
 Άλλες μάρκες που σημείωσαν βαθμολογία άνω του 55 τοις εκατό περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις United Colors of Benetton, Tommy Hilfiger, Calvin Klein και Gucci.  

Φέτος, μέσα στις 10 κορυφαίες μάρκες του Index, δεν υπήρχε ούτε μία βρετανική μάρκα ή λιανοπωλητής, παρόλο που στο Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώνονται τα περισσότερα ρούχα στην Ευρώπη, με την Fashion Revolution να προσθέτει ότι, από άποψη διαφάνειας, οι βρετανικές μάρκες “υπολείπονται” των αντίστοιχων ευρωπαϊκών εταιρειών.  

Η Speedo, η οποία έχει την έδρα της στο Νότιγχαμ, είναι η βρετανική μάρκα με την υψηλότερη βαθμολογία (53%), μια αύξηση 19 μονάδων από πέρυσι. Η μάρκα μαγιό ακολουθείται από τα Sainsbury’s και Marks and Spencer με 48% και την Asos με 47%. 

20 μάρκες και λιανοπωλητές συγκέντρωσαν 0% στο Fashion Transparency Index για το 2021.

Ενώ η Fashion Revolution δηλώνει ότι ενθαρρύνεται από την αύξηση της διαφάνειας μεταξύ των κορυφαίων brands, πιστεύει επίσης ότι η πρόοδος είναι πολύ αργή σε βασικά ζητήματα όπως οι αγοραστικές πρακτικές, οι μισθοί διαβίωσης, η υπερπαραγωγή, η χρήση νερού και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Καμία μάρκα δεν συγκέντρωσε πάνω από το 80 τοις εκατό των 250 πιθανών βαθμών που θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν. 

Η κατάταξη αποκάλυψε, επίσης, ότι 20 μεγάλες μάρκες σημείωσαν βαθμολογία 0%, συμπεριλαμβανομένων των Billabong, Celio, Fashion Nova, Jessica Simpson, Koovs, New Yorker, Pepe Jeans, Tom Ford και άλλες.  

Αρκετές μεγάλες μάρκες έπεσαν επίσης στην κατάταξη, με την Wrangler να μειώνεται κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες από το 2020 έως το 2021, η Adidas και η Reebok μειώθηκαν κατά 15% και η Marks and Spencer κατά 12%. 

Όσον αφορά τις αυξήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, μετά την αύξηση της OVS, που ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από το 2020 κατά 44%, η μάρκα υποδημάτων Ugg σημείωσε μια αύξηση 37%, ενώ η Tom Tailor αυξήθηκε κατά 24%.

Οι μεγάλες μάρκες μόδας εξακολουθούν να αποκαλύπτουν πολύ λίγα δεδομένα που αφορούν την επίδρασή τους στο περιβάλλον 

Συνολικά, η Fashion Revolution δήλωσε ότι το Index έχει αντίκτυπο στη βιομηχανία της μόδας, καθώς η φετινή έκθεση έδειξε ότι περισσότερες μεγάλες μάρκες από ποτέ, σχεδόν οι μισές (47%), αποκαλύπτουν τους first-tier κατασκευαστές, από 13% που ήταν στην πρώτη έκδοση του Fashion Transparency Index το 2016.  

Το 11% των fashion brand αποκάλυψαν πληροφορίες σχετικά με ορισμένους από τους προμηθευτές πρώτων υλών τους, από 7% το 2020 και 0% το 2016. Επίσης, περισσότερο από το ένα τέταρτο (27%) έκανε αποκαλύψεις σχετικά με ορισμένες από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας τους, όπως κλωστήρια, βαφεία και πλυντήρια, από 24% που ήταν πέρυσι. 

Ωστόσο, οι μεγάλες μάρκες μόδας αποκαλύπτουν πολύ λίγες πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν την υπερπαραγωγή, τη χρήση πλαστικών και τα απόβλητα, παρά τον επείγοντα χαρακτήρα της κλιματικής κρίσης. Μόλις το 14% των brand αποκαλύπτουν τη συνολική ποσότητα των προϊόντων που παράγονται ετησίως, γεγονός που καθιστά δύσκολη την κατανόηση της κλίμακας της υπερπαραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο

Σχεδόν το ένα τρίτο των μεγάλων brand (32%) περιγράφει ότι διαθέτει μόνιμα προγράμματα επιστροφής ρούχων, ωστόσο μόνο το 22% αποκαλύπτει τι συμβαίνει με τα ρούχα που συγκεντρώνονται μέσω αυτών των προγραμμάτων, τα οποία συνήθως περιλαμβάνουν την επαναπώληση των ανεπιθύμητων ρούχων στο εξωτερικό αντί της ανακύκλωσης σε νέα υφάσματα και ρούχα.  

Επίσης, περισσότερα από το ένα τρίτο των μεγάλων brand (36%) έχουν δημοσιεύσει την πρόοδό τους όσον αφορά τη μείωση της χρήσης ακατέργαστων πλαστικών για τη συσκευασία, αλλά μόνο το 18% το κάνει για τα υφάσματα που προέρχονται από ακατέργαστα ορυκτά καύσιμα, τα οποία οι καταναλωτές είναι λιγότερο πιθανό να αναγνωρίσουν ως πλαστικά.

Η Fashion Revolution ζητά από τις μεγάλες εταιρείες μόδας να αποκαλύψουν τα αποτελέσματα των μισθών

Η Fashion Revolution καλεί τις μεγάλες μάρκες μόδας να είναι διαφανείς όσον αφορά τους μισθούς που προσφέρουν στους υπαλλήλους τους, καθώς, επί του παρόντος, το 99% δεν αποκαλύπτει πόσοι από τους εργαζομένους τους αμείβονται, ενώ το 96% δεν δημοσιεύει πληροφορίες σχετικά με το πώς σχεδιάζει να προσφέρει τον κατάλληλο μισθό για όλους τους εργαζομένους στην εφοδιαστική του αλυσίδα. 

Πολλές μάρκες μόδας ακυρώνουν παραγγελίες αφήνοντας εκατομμύρια εργαζόμενους χωρίς δουλειά, χωρίς μια “σανίδα σωτηρίας”, ενώ η βιομηχανία της μόδας συνεχίζει να έχει κέρδη.  

Μόλις το 3% των brands αποκαλύπτουν δημοσίως τον αριθμό των εργαζομένων στις εφοδιαστικές τους αλυσίδες που απολύονται λόγω του Covid-19. Επιπλέον, λιγότερο από το ένα πέμπτο (18%) των μεγάλων brand αποκαλύπτουν το ποσοστό των πλήρων ή μερικών ακυρώσεων των παραγγελιών τους, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εκτίμηση του πλήρους αντίκτυπου της πανδημίας σε όλες τις εφοδιαστικές αλυσίδες της μόδας.  Οι μεγάλες μάρκες καθυστέρησαν και τις πληρωμές προς τους προμηθευτές τους, με την έρευνα της Fashion Revolution να διαπιστώνει ότι λιγότερο από το 10% των brand ακολουθούν μια πολιτική πληρωμής των προμηθευτών εντός 60 ημερών, πράγμα που σημαίνει ότι τα ρούχα συχνά φοριούνται από τους καταναλωτές πριν οι μάρκες πληρώσουν τα εργοστάσια που τα κατασκεύασαν. 

Οι μάρκες συνέχισαν να επωφελούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ οι εργαζόμενοι στο χώρο των ενδυμάτων υπέστησαν τις καταστροφικές επιπτώσεις των ακυρωμένων παραγγελιών τους, συμπεριλαμβανομένων των απλήρωτων μισθών, της επισιτιστικής ανασφάλειας, της εργασιακής αστάθειας και της φτώχειας. 

Απαιτείται νομοθεσία για να λογοδοτήσουν οι εταιρείες μόδας 

Ενώ η Fashion Revolution παραδέχεται ότι έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά τη διαφάνεια, προσθέτει ότι απαιτείται καλύτερη νομοθεσία προκειμένου να λογοδοτήσουν οι μεγάλες εταιρείες μόδας για τις επιπτώσεις τους στους ανθρώπους και τον πλανήτη.  

Είναι απαραίτητη η ισχυρότερη και καλύτερα εφαρμοσμένη νομοθεσία για την πρόληψη των παραβιάσεων που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον, καθώς και η απαίτηση από τις εταιρείες να παρακολουθούν και να αναφέρουν τα αποτελέσματα των έργων τους. Όταν οι μάρκες αποτυγχάνουν, η νομοθεσία θα πρέπει να εξασφαλίζει ουσιαστικές κυρώσεις και αποζημιώσεις για τη ζημία που προκλήθηκε. 

Το Fashion Transparency Index έχει οδηγήσει στην αλλαγή, συμβάλλοντας στην ομαλοποίηση της διαφάνειας της εφοδιαστικής αλυσίδας μέσω της συνεργασίας με άλλες πλατφόρμες και εταίρους που επιτρέπουν την αξιοποίηση της έρευνας για να ωθήσουν τις μάρκες να λογοδοτήσουν και να απαιτηθούν καταλληλότεροι νόμοι.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.