02 Μάι 2024
READING

Amazon | Μετά τον Jeff Bezos

4 MIN READ

Amazon | Μετά τον Jeff Bezos

Amazon | Μετά τον Jeff Bezos

Όπως έκανε κάθε χρόνο στις επιστολές του προς τους μετόχους, ο Jeff Bezos φέτος επέμενε και πάλι ότι δεν θα αλλάξει κάτι στην Amazon. Αυτό έχει ως στόχο να διασφαλίσει στους επενδυτές ότι η τεράστια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου που ξεκίνησε ως διαδικτυακό βιβλιοπωλείο είναι ακόμα καινοτόμα, “πεινασμένη” και αναπτυσσόμενη.

Μια αλλαγή CEO μπορεί να είναι μια κρίσιμη στιγμή για οποιαδήποτε εταιρεία, ειδικά για μια τόσο μεγάλη όπως η Amazon. Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν μπορούν οι επόμενοι να διατηρήσουν το σπινθήρα της καινοτομίας. Θα συνεχίσει η Amazon να είναι η εταιρεία που θα ξεπερνάει τον εαυτό της ή θα χάσει μερικές από τις μεγαλύτερες μετασχηματιστικές μεταβολές στην τεχνολογία, το λιανικό εμπόριο, τα μέσα ενημέρωσης ή κάποια άλλη κατηγορία;

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές με τη αποχώρηση του Bezos, αλλά αναμένουν από την Amazon να διατηρήσει το status quo. Ο νέος CEO, Andy Jassy προσχώρησε στην εταιρεία για να ηγηθεί των υπηρεσιών cloud AWS το 1997, οπότε βρισκόταν στο πλευρό του Bezos σχεδόν όλη την ώρα. Επιπλέον, παρά την πρόταση των μετόχων για ανεξάρτητη ηγεσία του διοικητικού συμβουλίου, ο Bezos έχει πλέον εκλεγεί ως πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές θα υπάρξει πολύ μικρή αλλαγή, κυρίως επειδή ο Bezos θα εξακολουθεί να συμμετέχει σε κάποιο επίπεδο και επειδή η Amazon έχει μια κουλτούρα που είναι βαθιά ενσωματωμένη και είναι κάτι περισσότερο από ένα άτομο. Επιπλέον, ο Jassy είναι ένας άνθρωπος που ασχολείται με την εταιρεία εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυτά τα δεδομένα είναι πιθανό να διατηρήσουν την τιμή της μετοχής της εταιρείας σε ασφαλή επίπεδα.

Με τον Jassy, ​​η Amazon μπορεί να προχωρήσει με ακόμα περισσότερη καινοτομία. Αυτό εν μέρει εξαρτάται από το στυλ διαχείρισης του αλλά η Amazon θα εξακολουθήσει να ενισχύει την κουλτούρα της «είναι καλό για τον πελάτη;» και θα δοθεί το πράσινο φως για περισσότερα έργα από ότι πριν. Ο Jassy ήταν αυτός που υποστήριξε την καθιέρωση της ετήσιας συνδρομής του Prime, γι’ αυτό και ίσως ακολουθήσουν περισσότερες επιλογές συνδρομής. Αυτή η νοοτροπία είναι κοινή στους τομείς των τεχνολογιών και των υπηρεσιών cloud και ίσως νέες συνδρομές ή επίπεδα συνδρομών ενδέχεται να εφαρμοστούν σε περισσότερους τομείς της Amazon.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Jassy προέρχεται από την πλευρά του AWS, όχι από το λιανικό εμπόριο. Αυτό είναι πιθανό να σημαίνει ακόμη περισσότερες λειτουργίες που πραγματοποιούνται μέσω AI και bots. Ωστόσο, κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να φθείρει την ανθρώπινη πλευρά της Amazon. 

Τα bots κατηγορήθηκαν για σύγχυση των εργαζομένων και ακόμη και κακομεταχείριση σε μια πρόσφατη έκθεση των The New York Times, σε μια σειρά δημοσιευμάτων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Amazon αντιμετωπίζει τους υπαλλήλους της. Ο Jassy γίνεται CEO σε μια δύσκολη στιγμή για τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου, με τους νομοθέτες και τις ρυθμιστικές αρχές να διερευνούν τις πρακτικές της εταιρείας και εάν η κλίμακα της αποτελεί μονοπώλιο.

Επιπλέον, η θητεία του Jassy δεν θα σημαίνει απαραίτητα καλύτερες συνθήκες εργασίας, επειδή θα ήταν δύσκολο και ριψοκίνδυνο για εκείνον να αλλάξει άμεσα τις επιτυχημένες στρατηγικές του Bezos. Με βάση, λοιπόν, την έντονη κινητικότητα των ρυθμιστικών αρχών είναι πιθανό κάποια στιγμή οι πρακτικές της Amazon να βρεθούν υπό στενότερη παρακολούθηση και αυστηρότερες ρυθμίσεις. 

Η ηγεσία του Jassy θα συμπέσει με μια από τις πιο δύσκολες περιόδους όσον αφορά τον κανονιστικό έλεγχο και αυτό θα απορροφήσει πολύ περισσότερο χρόνο διαχείρισης. Θα έχει ενδιαφέρον το πόσο δημοσιότητα θα θέλει να έχει ο Jassy όσον αφορά στην υπεράσπιση της Amazon και του ιστορικού της. 

Μέχρι στιγμής, η Amazon έχει αντιδράσει με διαφορετικούς τρόπους στις διαμάχες που της έχουν προκαλέσει κανονιστική αναθεώρηση. Η εταιρεία έχει ξεκινήσει εκστρατείες δημοσίων σχέσεων για την αντιμετώπιση κριτικών για συνθήκες εργασίας ή για δημοφιλή ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή. 

Πάντως, όλα αυτά τα προβλήματα και οι κακές κριτικές δεν έχουν οδηγήσει ακόμη τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την Amazon, η πελατειακή της βάση εξακολουθεί να είναι σταθερή. Ωστόσο, θα πρέπει να ανησυχεί ότι εάν όλες αυτές οι ιστορίες παραμείνουν αρνητικές για την επόμενη δεκαετία και δεν κάνει κάτι για αυτές σταδιακά, τότε θα αρχίσει να χάνει πελάτες. Αυτό θα πρέπει να είναι μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της εταιρείας. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.