01 Μάι 2024
READING

Η συμπεριφορά των καταναλωτών στις αγορές στα φυσικά καταστήματα μετά την πανδημία; 

4 MIN READ

Η συμπεριφορά των καταναλωτών στις αγορές στα φυσικά καταστήματα μετά την πανδημία; 

Η συμπεριφορά των καταναλωτών στις αγορές στα φυσικά καταστήματα μετά την πανδημία; 

 Όταν η πανδημία ανάγκασε τα φυσικά καταστήματα να κλείσουν, το ηλεκτρονικό εμπόριο σημείωσε με ταχύ ρυθμό τεράστια πρόοδο συγκριτικά με την περίοδο πριν το 2020. Μέχρι τον Μάιο του 2020, περισσότεροι από 6 στους 10 ενήλικες των ΗΠΑ ανέφεραν ότι έχουν πραγματοποιήσει έστω και μία φορά κάποια παραγγελία μέσω διαδικτύου, όπως για παράδειγμα τα είδη παντοπωλείου και τα delivery φαγητού. Καθώς οι retailers άνοιξαν εκ νέου τα φυσικά τους καταστήματα, αυτομάτως αυξάνονται οι αγοραστικές επιλογές του καταναλωτικού κοινού. 

Παρόλα αυτά, οι διαδικτυακές αγορές αναμένεται να αυξηθούν, με το ποσοστό να κυμαίνεται στο (27%) μέχρι το 2023. Αυτό συμβαίνει διότι οι καταναλωτές έχουν βιώσει την άνεση που προσφέρουν οι  διαδικτυακές αγορές, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο διστακτικοί, επανεξετάζοντας την περίπτωση αγορών στα φυσικά καταστήματα. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Forrester για τον Ιούνιο του 2021 σχετικά με τον καταναλωτισμό, σε συνδυασμό με τα ευρήματα της έρευνας, η οποία διεξήχθη από την Retail Pulse καταλήγουμε στα εξής συμπεράσματα: 

Οι καταναλωτές θα είναι πιο επιφυλακτικοί με την επιστροφή τους στα φυσικά καταστήματα

Το επιβλητικό (40%) των Αμερικανών καταναλωτών υποστηρίζουν ότι απολαμβάνουν πολύ λιγότερο τις αγορές στα φυσικά καταστήματα τη δεδομένη στιγμή , συγκριτικά με την περίοδο πριν από την πανδημία. Ενώ μόλις το (15%) του δείγματος αναφέρει ότι απολαμβάνει ακόμη τις αγορές στα φυσικά καταστήματα. Το ένα τρίτο των καταναλωτών πιστεύει ότι δεν θα έχει καθόλου την ανάγκη, ακόμη και μετά την περίοδο της πανδημίας, να πραγματοποιεί τις αγορές του στα φυσικά καταστήματα. 

Το καταναλωτικό κοινό θα συνεχίσει να επιλέγει τα φυσικά καταστήματα για τις αγορές του για λόγους που αφορούν την ευκολία, την ταχύτητα και την ανθρώπινη επαφή 

Περίπου το (40%) των καταναλωτών των ΗΠΑ δεν αποφεύγουν εξ’ ολοκλήρου τις αγορές στα φυσικά καταστήματα τη σημερινή εποχή, ούτε πρόκειται να τις αποφεύγουν μετά την περίοδο της πανδημίας. Οι αγορές μέσω διαδικτύου έχουν απογοητεύσει το καταναλωτικό κοινό σε ορισμένους τομείς, με τον κυριότερο από αυτούς να αφορά την επαφή και την διαδραστικότητα με τους ανθρώπους. Η επικοινωνία στα φυσικά καταστήματα, αποτελεί βασική προϋπόθεση για μία ιδανική εμπειρία κατά τη διάρκεια της αγοραστικής διαδικασίας. 

Οι καταναλωτές της Gen Z ανυπομονούν για εμπειρίες αγορών στα φυσικά καταστήματα 

Τα δημογραφικά στοιχεία όπως είναι το φύλο και το εισόδημα έχουν την δυνατότητα να διαμορφώσουν τις αγοραστικές επιλογές των καταναλωτών. Εξίσου όμως σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η ηλικία. Αρχικά, οι καταναλωτές της Gen X είναι εκείνοι οι οποίοι εκφράζουν περισσότερο την απογοήτευσή τους σχετικά με τις αγορές στα καταστήματα. Συγκεκριμένα, το (47%) του συγκεκριμένου δείγματος  υποστηρίζει ότι απολαμβάνει πολύ λιγότερο τις αγορές στα φυσικά καταστήματα, συγκριτικά με τα προηγούμενα δύο χρόνια, σε αντίθεση με το νεότερο καταναλωτικό κοινό (35%) του δείγματος, το οποίο δεν είναι τόσο απόλυτο. Η γενιά των Millennials είναι εξίσου διστακτική όσον αφορά την επιστροφή των καταναλωτών στα φυσικά καταστήματα, υποστηρίζοντας ότι είναι διατεθειμένη όποτε είναι εφικτό να αποφεύγει το συγκεκριμένο είδος αγορών. Από την άλλη οι καταναλωτές της Gen Z είναι εκείνοι οι οποίοι που εκφράζουν την λιγότερη απογοήτευση σχετικά με τις αγορές στα καταστήματα. Έτσι είναι πολύ πιο ενθουσιασμένοι και πρόθυμοι να έρθουν σε επαφή και να αλληλοεπιδράσουν με τους ανθρώπους, απολαμβάνοντας την διαδικασία αγοράς στα καταστήματα. 

Οι retail προτιμήσεις συνεχώς μεταβάλλονται, καθώς η συμπεριφορά των καταναλωτών δεν είναι σταθερή 

Οι αντιλήψεις σχετικά με τους κινδύνους της σωματικής υγείας και της οικονομικής ευεξίας, επηρεάζουν σημαντικά την συμπεριφορά των καταναλωτών κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης από την πανδημία. Αναλυτικότερα 6 στους 10 καταναλωτές της κατηγορίας «Thrifty», οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται τόσο για τη διαφύλαξη της υγείας τους, εστιάζουν περισσότερο στην ανακάλυψη προσφορών και προνομιακών τιμών, με αποτέλεσμα να σπαταλούν περισσότερο χρόνο στα φυσικά καταστήματα. Από την άλλη οι καταναλωτές της κατηγορίας «Cocooned», εστιάζουν κυρίως στη διαφύλαξη της σωματικής τους υγείας και γι’ αυτό τον λόγο δεν είναι διατεθειμένοι να επισκεφθούν τα φυσικά καταστήματα για τις αγορές τους. Συγκεκριμένα το (64%) της συγκεκριμένης κατηγορίας θα αποφεύγουν αυτόν τον τρόπο αγορών, ακόμη και μετά την εποχή της πανδημίας, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να επενδύσουν σε υψηλής ποιότητας εναλλακτικές μέσω του διαδικτύου, δημιουργώντας μία μοναδική luxury ψηφιακή εμπειρία. Τέλος, οι καταναλωτές της κατηγορίας «Poised», είναι ουδέτεροι όσον αφορά την διαφύλαξη της υγείας και της οικονομικής ευεξίας, με αποτέλεσμα να είναι πιο πρόθυμοι και αισιόδοξοι σχετικά με τα νέα μοντέλα αγοράς. 

Κύριο μέλημα κάθε εταιρείας για την οικοδόμηση ενός κερδοφόρου και βιώσιμου μέλλοντος, είναι η εστίαση στο καταναλωτικό κοινό, δηλαδή τον τρόπο και τον λόγο για τον οποίο αλλάζουν οι στάσεις, οι προσδοκίες και οι συμπεριφορές τους. Η εποχή συνεχώς μεταβάλλεται, επομένως ο επιχειρηματικός κλάδος οφείλει να προσαρμοστεί στις ανάγκες και τις επιθυμίες των καταναλωτών, προσφέροντάς τους μοναδικές εμπειρίες. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.