21 Μάι 2024
READING

Tα premium ελληνικά ελαιόλαδα που κατακτούν τον κόσμο

6 MIN READ

Tα premium ελληνικά ελαιόλαδα που κατακτούν τον κόσμο

Tα premium ελληνικά ελαιόλαδα που κατακτούν τον κόσμο

Την ώρα που η τιμή του ελαιολάδου στα ράφια των σούπερ μάρκετ φτάνει μέχρι και τα 15 ευρώ το λίτρο, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να δυσκολεύονται να το αγοράσουν στις αναγκαίες ποσότητες, υπάρχει κι ένας άλλος, παράλληλος κόσμος, στον οποίο η τιμή του προϊόντος δεν έχει καμία σημασία.

Μιλάμε για ελληνικές εταιρείες που στρέφονται στο premium ελαιόλαδο, το οποίο αποτελεί στις περισσότερες περιπτώσεις ένα προϊόν για λίγους που όμως αποδεικνύει τη μοναδικότητα του ελληνικού καρπού.

Ε-LA-WON: Το ακριβότερο ελαιόλαδο στον κόσμο

Το Ε-LA-WON δεν είναι απλώς ένα premium ελαιόλαδο αλλά αποτελεί και το πιο ακριβό στον κόσμο, καθώς έχει φτάσει να πωλείται η συσκευασία των 250 ml έναντι 1.050 ευρώ. Το προϊόν, το οποίο περιέχει φύλλα χρυσού, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα των αραβικών βασιλικών οικογενειών στην Αραβική Χερσόνησο.

Ιδιαίτερη αξία έχει μια ιστορία που αποκάλυψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Καμπούρης, Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια ενός ταξιού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το οποίο είχε πραγματοποιήσει για να διαφημίσει το προϊόν του, συνάντησε τον υπουργό Ευτυχίας του Αμπου Νταμπι. «Του δωρίσαμε το ελαιόλαδο και όταν το δοκίμασε με την οικογένειά του, το μήνυμα που μας έστειλε έλεγε: ”εξαιρετικό, συγκινητικό”», είπε ο κ. Καμπούρης.

Το ελαιόλαδο με βρώσιμο χρυσό πωλείται σε ένα πολυτελές κουτί το οποίο είναι κατασκευασμένο από χαρτόπανο, χειροποίητο, και προσφέρεται σε συσκευασία των 250ml, ενώ το 70% του καταναλωτικού κοινού βρίσκεται στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, την Αμερική, τον Καναδά, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και την Κορέα ενώ πλέον η εταιρία προσπαθεί να κάνει «άνοιγμα» στην ανερχόμενη αγορά της Ταϊβάν.

Το ελαιόλαδο με βρώσιμο χρυσό αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» για την Ε-LA-WON ωστόσο η εταιρία παράγει και άλλα καινοτόμα προϊόντα., στα οποία συμπεριλαμβάνεται το γλυκό τριαντάφυλλο με βρώσιμο χρυσό, οι ελιές με βρώσιμο χρυσό και μέλι με την προσθήκη βρώσιμου χρυσού το οποίο μάλιστα προσφέρεται σε χειροποίητα μοναδικά βαζάκια με κρύσταλλα Swarovski, ενώ στη διεθνή έκθεση Τροφίμων SIAL, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι παρουσιάστηκε μια κολόνια που ήταν από εκχύλισμα ελιάς και απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες.

Η Ε- LA-WON διαθέτει συνολικά 34 κωδικούς ελαιόλαδου ενώ πρόσφατα στους κωδικούς αυτούς εντάχθηκε και το ελαιόλαδο από ελιές με χαμηλή αλατότητα, ειδικά για την αγορά των Αραβικών Εμιράτων.

Το εγχείρημα ξεκίνησε το 2013, όταν ο φιλόλογος Ιωάννης Καμπούρης και οι συνεργάτες του ξεκίνησαν την εμφιάλωση του ελαιολάδου από τους ελαιώνες τους στην Πελοπόννησο, ενώ ο ίδιος είναι ταυτοχρόνως συνιδιοκτήτης της αλυσίδας φροντιστηρίων Σύγχρονο, όμως ασχολήθηκε με τα ελαιόδεντρα ως χόμπι πριν από τριάντα τέσσερα χρόνια. Όσο για την προέλευση του ονόματος; E-La-Won ως λέξη σημαίνει ελαιόλαδο στην Γραμμική Β.

λ/lambda/: Το δημιούργημα του Γιώργου Κολλιόπουλου

Όταν ένα λάδι έχει χαρακτηριστεί από το Worldguide ως το Chanel No 5 των ελαιόλαδων, το περιοδικό Time γράφει πρώτη φορά για ελληνικό προϊόν, η LA Times το χαρακτηρίζει «διαμάντι» και η Independent έχει χαρακτηρίσει ολόκληρη τη σειρά λαδιών της εταιρείας ως την καλύτερη στον κόσμο, τότε σίγουρα κάτι έχει γίνει σωστά, κι αυτό ισχύει και στην περίπτωση του «λ/lambda/».

Πίσω από τη μεγάλη αυτή επιτυχία βρίσκεται ο Γιώργος Κολλιόπουλος, ένας άνθρωπος με σημαντική εμπειρία στον χώρο του luxury branding, ο οποίος ίδρυσε τη Speiron το 2006, η οποία αποτελεί την πρώτη εταιρεία Luxury Food & Beverage στην Ελλάδα αλλά και μία από τις πρώτες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ίδιος δεν είναι απλώς ένας γνώστης του ελαιόλαδου, καθώς γνωρίζει την επίσημη μέθοδο οργανοληπτικής αξιολόγησης του παρθένου ελαιολάδου από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, αλλά είναι, κατά δήλωσή του, ερωτευμένος με το ελαιόλαδο. «Επειδή ήμουν και είμαι ερωτευμένος με το ελαιόλαδο αποφάσισα να κάνω κάτι στο ελαιόλαδο και να φτιάξω το πιο εκπληκτικό στον κόσμο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Κάπως έτσι, το δημιούργημά του έχει φιλοξενηθεί μέχρι και τις βιτρίνες του «Harrods».

Το «λ/lambda/» είναι ένα ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας με βραβευμένη παραγωγή, αυστηρά περιορισμένης παραγωγής το οποίο αντιπροσωπεύει την επίμονη προσπάθεια από την παράδοση μέχρι την τελειότητα, ενώ προέρχεται από μερικά από τα παλαιότερα ελαιόδεντρα της Ελλάδας, και από ένα από το καλύτερο μείγμα των ποικιλιών Κορωνέϊκης και Κολοβής ποικιλίας.

Μιλώντας για το προϊόν του, ο Γιώργος Κολλιόπουλος είχε αποκαλύψει ότι στόχος του ήταν να δημιουργήσει ένα πολυτελές προϊόν, το οποίο οι αγοραστές του θα το απολαμβάνουν τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο με τον ίδιο τρόπο που ανοίγουν ένα πολύ καλό κονιάκ ή μία καλή βότκα ή ανάβουν ένα καλό πούρο. Η τιμή του για τα 100 ml φτάνει στα 55 ευρώ, για τα 500 ml στα 75 ευρώ ενώ υπάρχουν και ειδικές εκδόσεις που φτάνουν μέχρι και τις 3000 ευρώ.

Oι τύποι του ελαιόλαδου, τα χαρακτηριστικά και η ποιότητά τους | cantina.protothema.gr

Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου: Συλλέκτες βραβείων

Στους πρόποδες του Ταΰγετου και του Πάρνωνα, κοντά στη Σπάρτη Λακωνίας βρίσκονται οι βιολογικοί Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, όπου καλλιεργούνται ελιές βιολογικά, πιστοποιημένες από τον οργανισμό ΒΙΟ-ΕΛΛΑΣ από το 1992.

Οι άνθρωποί της, με προεξέχοντα τον -βραβευμένο ως τον καλύτερο ελαιοπαραγωγό της Ευρώπης- Γιώργο Σακελλαρόπουλου, επέλεξαν εξ αρχής συνειδητά να ασχοληθούν με τη βιολογική καλλιέργεια γνωρίζοντας τα οφέλη που συνεπάγεται για την ανθρώπινη υγεία και για το ίδιο το περιβάλλον.

Ξεκίνησαν όταν η βιολογική γεωργία ήταν άγνωστη στην Ελλάδα και στόχος μας ήταν και παραμένει η παραγωγή υψηλής ποιότητας βιολογικού ελαιολάδου και ελιών με ταυτότητα, καινοτομία και με υγειοπροστατευτικά συστατικά επιστημονικά τεκμηριωμένα, ανήκοντας στην κατηγορία των βιολειτουργικών τροφίμων, πλούσια σε φαινόλες, με ισχυρισμό υγείας.

Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά και έτσι τα βιολογικά ελαιόλαδα και οι ελιές τους έχουν τιμηθεί με τον αριθμό ρεκόρ των 833 διεθνών βραβεύσεων στους εγκυρότερους διεθνείς διαγωνισμούς γευσιγνωσίας για την εξαιρετικά υψηλή ποιότητα τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα σπάνιας διάκρισης αποτελεί η απόδοση του τίτλου του Καλύτερου Ευρωπαίου Ελαιοπαραγωγού στους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γαστρονομίας και Οινολογίας – CEUCO 2023.

Επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που βραβεύεται ελαιοπαραγωγός από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης στα δεκαεπτά χρόνια που υφίστανται τα υψηλού βαθμού δυσκολίας Ευρωπαϊκά γαστρονομικά βραβεία της CEUCO και αναδεικνύουν τον καλύτερο Ευρωπαίο στο είδος του.

Η παλέτα των εξειδικευμένων βιολογικών ελαιοπροϊόντων των ελαιώνων είναι limited edition και περιέχει βιολογικά άθερμα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, με χαμηλή οξύτητα και premium gourmet ελαιόλαδα εξειδικευμένης τεχνογνωσίας με παγκόσμιες διακρίσεις, βιολογικές φυσικές επιτραπέζιες ελιές με ελάχιστο αλάτι, gourmet ελιές αλλά και ανάλατες. Την συλλογή συμπληρώνει το άθερμο βαλσαμέλαιο, τα φυσικά καλλυντικά, οι βαλσαμοαλοιφές κεριού και τα φυσικά λάδια σώματος.

Οι τρεις αυτές μάρκες premium ελαιολάδου αποτελούν εξαιρετικά -αλλά όχι τα μόνα- παραδείγματα των υπέροχων προϊόντων που μπορούν να «γεννηθούν» όταν συνδυαστούν οι μοναδικές πρώτες ύλες της ελληνικής γης με την αγάπη, το μεράκι, και το επιχειρηματικό πνεύμα των Ελλήνων επιχειρηματιών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.