03 Μάι 2024
READING

Η Danone επεκτείνεται mε plant-based πλατφόρμα προιόντων

3 MIN READ

Η Danone επεκτείνεται mε plant-based πλατφόρμα προιόντων

Η Danone επεκτείνεται mε plant-based πλατφόρμα προιόντων

Η Danone βελτιώνει τη γεύση και την υφή του γάλακτος βρώμης, αμυγδάλου και σόγιας, αποτελώντας μέρος μιας νέας πλατφόρμας της εταιρείας «plant-based 2.0», η οποία θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Έτσι η Danone θα λανσάρει την τεχνολογία «dairy-like» μέσω των brand γαλακτοκομικών προϊόντων Silk NextMilk και So Delicious Wondermilk για την Αμερική και μέσω της Alpro Not Milk για την Ευρώπη.

Επίσης σχεδιάζει να ανανεώσει ολόκληρη τη σειρά Oat Yeah μέσω του εμπορικού σήματος Silk επιτυγχάνοντας την παραγωγή φυτικού γιαουρτιού, παγωτού, τυριού και κρέμας.Αναλυτικότερα η εταιρεία σχεδιάζει την ενδυνάμωση της πλατφόρμας καθώς το portfolio της με plant-based προϊόντα βίωσε σε παγκόσμιο επίπεδο το έκτο συνεχόμενο τρίμηνο διψήφιας ανάπτυξης και συνέβαλλε στην αύξηση των πωλήσεων κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021. Η εταιρεία τόνισε εξίσου την ανάγκη διαφοροποίησής της, από άλλες ανταγωνιστικές εταιρείες παραγωγής παρόμοιων plant-based προϊόντων όπως είναι οι Oatly και Chobani.

Τα γαλακτοκομικά προιόντα φυτικής προέλευσης βρίσκονται αναμφισβήτητα σε τεράστια ζήτηση. Σύμφωνα με στοιχεία της SPINS, οι πωλήσεις του συγκεκριμένου είδους αγαθών αυξήθηκαν κατά (20%) το 2020, τετραπλασιάζοντας τον ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σχεδόν 4 στα 10 νοικοκυριά των ΗΠΑ αγόρασαν πέρυσι γάλα φυτικής προέλευσης. Παρόλο που τα φυτικά ροφήματα είναι αρκετά ανεπτυγμένα, εξακολουθεί να υπάρχει ένα (60%) των καταναλωτών, οι οποίοι δεν επιλέγουν την συγκεκριμένη κατηγορία. Επομένως βασικός στόχος της εταιρείας είναι να εστιάσει στην γεύση και στην ποιότητα ώστε να προσελκύσει ολοένα και περισσότερους καταναλωτές. Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας της Mintel το 2018, διαπιστώνεται ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των ενηλίκων των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η ποιότητα της γεύσης αποτελεί κύριος παράγοντας για την κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών και όχι τα ζητήματα της υγείας. Ωστόσο η εταιρεία δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τη νέα γεύση και υφή των τελικών προϊόντων αλλά τόνισε την προσέγγιση που ακολουθεί η Danone για να διεκδικήσει το μερίδιό της στην ευρύτερη plant-based αγορά.

Η στρατηγική «beverage acceleration» της Danone βασίζεται σε μερικούς βασικούς πυλώνες. Ειδικότερα περιλαμβάνει τη διατήρηση του σύγχρονου brand Silk master. Τον Απρίλιο, ξεκίνησε μια διαφημιστική καμπάνια με όνομα «Milk of the Land» για τη σειρά προϊόντων της Silk απομυθοποιώντας τον τρόπο παραγωγής του γάλακτος αμυγδάλου. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το γάλα αμυγδάλου, το οποίο έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στο τμήμα των φυτικών γαλακτοκομικών προϊόντων, αποτελεί το σήμα κατατεθέν για το νέο καταναλωτικό κοινό. Επιπλέον η εταιρεία καταβάλει σημαντικές προσπάθειες να παραμείνει στην αρένα του ανταγωνισμού και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία βασίζονται στη βρώμη.  Συγκεκριμένα αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από την Oatly, η οποία είχε αυξήσει τα επίπεδα των πωλήσεών της τον περασμένο Μάιο, αν και ένας πωλητής την κατηγόρησε ότι υπερεκτιμούσε τόσο τα έσοδα όσο και τα περιθώρια κέρδους της.

Όσον αφορά τα προϊόντα σόγιας, η Danone ελπίζει να συνεχίσει την εξέλιξη του συγκεκριμένου είδους αγαθών εστιάζοντας κυρίως στο διατροφικό κομμάτι. Στοχεύει επίσης να διερευνήσει και να εξελίξει και άλλα παράγωγα όπως είναι το γιαούρτι, το παγωτό, το τυρί και οι κρέμες γάλακτος, που σήμερα αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των φυτικών εσόδων της εταιρείας. Τον Φεβρουάριο, η Danone απέκτησε το «Follow Your Heart» το πρωτοποριακό site πώλησης dairy-free προϊόντων.

Τα συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς είναι τα μεγαλύτερα σε ανάπτυξη καθώς τα plant-based προϊόντα έχουν καταφέρει να κάνουν το αποτύπωμά τους ευδιάκριτο σε όλη την καταναλωτική αγορά. Οι νέες εναλλακτικές λύσεις αποτελούν βασική προτεραιότητα των περισσότερων γαλακτοκομικών βιομηχανιών παγκοσμίως. Έτσι και η Danone θα πρέπει να εστιάσει πρώτα στην πλούσια γεύση, ώστε να  καταφέρει να πετύχει τον στόχο της και να τριπλασιάσει τις πωλήσεις της στον χώρο των φυτικών προϊόντων μέχρι το 2025. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.