Ο όρος “metaverse” επινοήθηκε για πρώτη φορά από τον συγγραφέα Neal Stephenson στο μυθιστόρημά του επιστημονικής φαντασίας Snow Crash το 1992, αλλά σύμφωνα με το Google Trends έφτασε στο αποκορύφωμά του μεταξύ των αναζητήσεων στο διαδίκτυο τον Απρίλιο του 2021 και από τότε φαίνεται να κρατάει υψηλό σκορ. Γιατί όμως όλοι στη βιομηχανία της μόδας ενδιαφέρονται ξαφνικά για το Metaverse;
Πέρα από την προφανή κούρσα για επενδύσεις υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το θέμα. Τι θα σημαίνει το metaverse για τη βιομηχανία της μόδας; Και πώς θα επηρεάσει τους σχεδιαστές μόδας;
Τι είναι το metaverse;
Το metaverse είναι οτιδήποτε όπου ένα ψηφιακό asset μπορεί εύκολα να μεταφερθεί σε πολλαπλές περιπτώσεις χρήσης. Χωρίς να ξεχνάμε ότι είναι ανοιχτό και βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης.
Παρόλο που ήδη γνωρίζουμε ότι το metaverse δεν αφορά το gaming, είναι γεγονός ότι το gaming δείχνει το δρόμο. Μια βιομηχανία που το 2020 είχε αξία 152,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων και δεν φαίνεται να σταματά να αυξάνεται. Μέσω του gaming, οι άνθρωποι μαθαίνουν το metaverse και το κάνουν μέρος της καθημερινότητάς τους.
Η μόδα συγχωνεύεται με το gaming
Το metaverse ανοίγει νέες αγορές, νέες ευκαιρίες και νέα επαγγέλματα για τους δημιουργούς της μόδας. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται σήμερα για τη δημιουργία του metaverse έχει αναπτυχθεί από τη βιομηχανία παιχνιδιών, πράγμα που σημαίνει ότι τα εργαλεία δεν αναπτύχθηκαν για τη μόδα και, όπως και η ανάπτυξη του ίδιου του metaverse, πρέπει να διασφαλιστεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Η Epic Games το γνωρίζει αυτό και ήδη επενδύει στη μόδα. Το metaverse είναι η αρχή ενός νέου ορισμού της μόδας με σκοπό, που ενδεχομένως θα τροφοδοτείται από νέους εταίρους. Μπορεί να αποτελέσει μια φανταστική ευκαιρία για τους σχεδιαστές μόδας.
Όσον αφορά τη μόδα στο metaverse, αναφερόμαστε στο wearability. Επί του παρόντος, αν κάποιος αγοράσει ένα asset σε ένα metaverse δεν μπορείτε να το φορέσει σε κάποιο άλλο, επειδή δεν υπάρχει ένα ενιαίο metaverse. Υπάρχουν διαφορετικά metaverses που δημιουργούνται από διαφορετικές πρωτοβουλίες. Κάποιες από αυτές ανήκουν σε εταιρείες, κάποιες από αυτές είναι περισσότερο στον αποκεντρωμένο τομέα. Αλλά και οι δύο έχουν πολλαπλά πρότυπα, πολλαπλές μορφές και απαιτούν έναν ενιαίο τρόπο με τον οποίο μπορείτε να κατέχετε κάτι ψηφιακά και να μπορείτε να το αξιοποιήσετε. Η σημερινή εμφάνιση αποκεντρωμένων αυτόνομων οργανισμών διευκολύνει την έννοια των NFTs και της ιδιοκτησίας ψηφιακών assets. Και αυτό άνοιξε επιχειρηματικές ευκαιρίες και για τις μάρκες μόδας και τους σχεδιαστές.
Οι σχεδιαστές μόδας στο metaverse
Πιστεύεται ότι οι σχεδιαστές έχουν βασικό ρόλο στο κέντρο αυτού του νέου σύμπαντος.
Η μόδα ορίζεται σε τρεις διαφορετικές μορφές: η πρώτη είναι η phygital, η ψηφιακή μόδα που έχει σχεδιαστεί με σκοπό την παραγωγή φυσικών ενδυμάτων. Η δεύτερη μορφή είναι ο συνδυασμός φυσικής και ψηφιακής, δηλαδή η ψηφιακή μόδα που μπορεί να φορεθεί χρησιμοποιώντας επαυξημένη ή εικονική πραγματικότητα. Και η τρίτη είναι η πλήρως ψηφιακή, δηλαδή η ψηφιακή μόδα που πωλείται απευθείας σε ένα άβαταρ. Το metaverse ασχολείται με τις δύο τελευταίες μορφές: φυσική και ψηφιακή συνδυασμένη και μόνο ψηφιακή.
Αν εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη μόδα στον φυσικό κόσμο, καταλαβαίνουμε ότι μας επιτρέπει να διαμορφώνουμε τις αντιλήψεις μας για τον εαυτό μας όταν φοράμε ρούχα, αλλά και να διαμορφώνουμε τις αντιλήψεις των άλλων για εμάς. Καθώς μεταβαίνουμε στο metaverse, αυτές οι λειτουργίες ενισχύονται πραγματικά. Δεν εξασφαλίζει μόνο ότι αισθανόμαστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο για τον εαυτό μας ή ότι οι άλλοι αισθάνονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο για εμάς. Μας βυθίζει σε αυτό το εικονικό περιβάλλον και καθορίζει τους κανόνες αλληλεπίδρασης μέσα του. Σε αυτό το σενάριο, οι σχεδιαστές έχουν μια μοναδική θέση στο να μας καθοδηγούν να εκφραστούμε και να μας επιτρέπουν να συμμετέχουμε σε κόσμους που διαφορετικά θα ήταν άγνωστοι.
Οι σχεδιαστές μόδας, για να αποτελέσουν αυτόν τον οδηγό για το metaverse, εκτός από την ψηφιακή νοοτροπία, θα πρέπει να είναι σε θέση να μεταφράζουν τα συναισθήματα που προκύπτουν όταν ερευνούν το zeitgeist και εργάζονται με φυσικά στοιχεία όπως υφάσματα, τεχνικά στολίδια κ.λπ. Αυτή είναι η σύνδεση με το φυσικό. Το να μάθει κανείς να δουλεύει με αυτό και να συνδυάζει το πραγματικό με το εξωπραγματικό, είναι η πρωταρχική δεξιότητα που οι σχεδιαστές μόδας πρέπει να γνωρίζουν ώστε να μεταβούν σε μια νέα ψηφιακή πραγματικότητα για το μέλλον.
Οι νέες τεχνικές που απαιτούνται για την ψηφιακή μόδα και τον τρισδιάστατο σχεδιασμό μοιάζουν πολύ με την κατά παραγγελία ραπτική ή τον σχεδιασμό υψηλής ραπτικής, όπου δημιουργείται ένα ρούχο για έναν πελάτη. Ψηφιακά μπορούν να δημιουργηθούν τόσα πολλά διαφορετικά αντίγραφα ενός μοναδικού asset, που θα υπάρξει μια πλημμύρα δημιουργικής παραγωγής, μια πλημμύρα δημιουργικών NFT, που μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα στο metaverse. Αυτό δημιουργεί ένα διαφορετικό είδος πίεσης για τον σχεδιαστή, καθώς με την έννοια του metaverse και του ψηφιακού σχεδιασμού μόδας, η κατάκτηση της AI θα είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα, καθώς η AI μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση αυτού του προβλήματος.
Οι εξελίξεις σε τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η αυξημένη ικανότητα των διακομιστών cloud να εκτελούν τρισδιάστατες εφαρμογές και να αποδίδουν γρήγορα τα αρχεία που δημιουργούνται, συμβάλλουν στην επέκταση του metaverse. Όμως, αυτό είναι ανοιχτό και βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.
Ενώ η τεχνολογία αναπτύσσεται ακόμη, μπορούμε να αδράξουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε τους καλύτερους τρόπους για να δημιουργήσουμε τη σωστή νοοτροπία για αυτό το νέο μέλλον, κατανοώντας το metaverse ως ένα τοπίο χωρίς σύνορα όπου μπορούμε να ανακαλύψουμε νέες μορφές κοινωνικής αλληλεπίδρασης.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.