30 Απρ 2024
READING

Όλες οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες επενδύουν στην Ελλάδα

4 MIN READ

Όλες οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες επενδύουν στην Ελλάδα

Όλες οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες επενδύουν στην Ελλάδα

Σε σημαντικές επενδύσεις ετοιμάζονται να προχωρήσουν μέχρι και το 2026 οι φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα, καταδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυναμική που έχει αναπτύξει ο κλάδος στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας που δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος τομέας διατηρεί ισχυρή παραγωγική βάση στην Ελλάδα, καθώς το 2% του πληθυσμού της χώρας έχει το 12% των εργοστασίων φαρμάκου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εργοδότες της εγχώριας οικονομίας. Οι επενδύσεις αυτές θα λάβουν ενίσχυση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ αναμένεται ότι θα προστεθούν και νέες επενδύσεις μέσω της καινούργιας προκήρυξης επενδυτικών προγραμμάτων. Τα τελευταία 30 χρόνια οι μονάδες παραγωγής έγιναν 107 από 72, τα ερευνητικά κέντρα 41 από 27 και οι νέες θέσεις εργασίας έφτασαν τις 5.500.

Σημαντικό κίνητρο για την ενίσχυση των επενδύσεων στην φαρμακοβιομηχανία θα αποτελέσει και η μείωση του clawback σε ποσό που θα ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που εντάσσεται στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για το προσεχές χρονικό διάστημα.

Χαρακτηριστικό της δυναμικής του κλάδου είναι το γεγονός ότι κατά την περίοδο της πανδημίας η Ελλάδα πέτυχε υψηλότερα επίπεδα παραγωγής από μεγαλύτερες χώρες.

Κάλυψη του 75% των αναγκών της Ελλάδας σε φάρμακα

Τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, δείχνουν ότι με τις νέες επενδύσεις που υλοποιούνται, το 75% των αναγκών της χώρας σε φάρμακα θα μπορεί να καλύπτεται από την εγχώρια παραγωγή. Ήδη για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις εφαρμόζεται από το 2019 το «επενδυτικό clawback», μέσω του οποίου γίνεται αντιστάθμιση των υποχρεωτικών επιστροφών με αντίστοιχες επενδύσεις σε τομείς παραγωγικών δαπανών και έρευνας & ανάπτυξης (περιλαμβανομένων των δαπανών για κλινικές μελέτες).

Εκτός από τις επενδύσεις που έχουν προγραμματίσει στη Βιομηχανική Περιοχή της Τρίπολης οι φαρμακοβιομηχανίες DEMO, ΕLPEN και FARAN και άλλες επιχειρήσεις σε αυτό το πεδίο φαίνεται ότι προσανατολίζονται επενδυτικά προς την εν λόγω περιοχή. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων που υλοποιούνται στην ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης είναι 180 εκατ. ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας.

Demo: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία που εξάγει σε 84 χώρες

Πρόσφατα ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο οποίος συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία: Προωθώντας την καινοτομία» ανέφερε ότι τουλάχιστον 7 φαρμακοβιομηχανίες έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να αναπτύξουν αντίστοιχες παραγωγικές μονάδες στην Τρίπολη, πέρα από τις 3 που υλοποιούν ήδη σχετικές κινήσεις.

Η συμφωνία της LEO Pharma με τη ΒΙΑΝΕΞ του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

Πρόσφατα η δανέζικη φαρμακοβιομηχανία, LEO Pharma υπέγραψε συμφωνία με τη ΒΙΑΝΕΞ του Ομίλου Γιαννακόπουλου,

Η συμφωνία αφορά στην παραγωγή από την Ελληνική εταιρεία τυπικής μη κλασματοποιημένης ηπαρίνης και  ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους.

Πρόκειται για μια συμφωνία με σημαντικές διαστάσεις και οφέλη για την Ελλάδα, που αναδεικνύει την εμπιστοσύνη της LEO Pharma -η οποία βρίσκεται στη χώρα από το 1958- στις εγχώριες παραγωγικές δυνάμεις.  Η συμφωνία περιλαμβάνει τη μεταφορά της παραγωγής ενέσιμων σκευασμάτων από το εργοστάσιο της LEO Pharma στο Ballerup, Δανία, στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής εταιρείας. Η ΒΙΑΝΕΞ θα διαχειρίζεται την πρώτη ύλη, την πλήρωση φιαλιδίων, τις εργαστηριακές αναλύσεις, τη συσκευασία, ενώ η LEO Pharma, που είναι ο κάτοχος της Άδειας Κυκλοφορίας, θα διανέμει το τελικό προϊόν. Η ΒΙΑΝΕΞ προχωράει εκτός των άλλων σε επέκταση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού στη Μεταμόρφωση Αττικής και δημιουργεί νέο Κέντρο Έρευνας και Παραγωγής στην Πάτρα και νέες εγκαταστάσεις διοίκησης και κέντρο διανομής στο Γέρακα.

Μεταξύ των υλοποιούμενων επενδύσεων είναι αυτές της Pharmathen, η οποία έχει ξεκινήσει την επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του εργοστασίου στην Κερατέα με σκοπό την ανάπτυξη και παραγωγή φαρμάκων. H Pharmaten επίσης προσθέτει νέες γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιό της στις Σάπες Ροδόπης. Επενδυτικές κινήσεις για ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης, αλλά και τη δημιουργία παραγωγικών εγκαταστάσεων κάνει και η Famar, με νέες γραμμές παραγωγής και συσκευασίας στο εργοστάσιο στην Ανθούσα Αττικής και βιοκλιματικό εργοστάσιο στην Αυλώνα.

Στη μακρά λίστα των εταιρειών φαρμάκου συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η Adelco με νέες γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο στο Μοσχάτο, η Αnfarm με νέα μονάδα παραγωγής στο Σχηματάρι Βοιωτίας, η Bennett με κέντρο έρευνας και ανάπτυξης. Επίσης, η Βιόκοσμος δημιουργεί νέο εργοστάσιο ραδιοφαρμάκων στη Χαλκιδική και η Boehringer Ingelheim καινούργιες γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο στο Κορωπί Αττικής και energy center. Μεταξύ των εταιρειών που επενδύουν είναι η Galenica με καινούργια μονάδα στο Κρυονέρι, γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο στη Χαλκίδα και βιοκλιματικό κτίριο διοίκησης στην Κηφισιά, η Genepharm που επενδύει στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης στην Παλλήνη, η Help Pharmaceuticals με νέα γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο στα Ιωάννινα, η Iasis με νέα μονάδα παραγωγής και νέο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης στο Κορωπί.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.