02 Μάι 2024
READING

Τα 50 κορυφαία brands πολυτελείας παγκοσμίως έχασαν 7,6 δις. δολάρια σε αξία φέτος

2 MIN READ

Τα 50 κορυφαία brands πολυτελείας παγκοσμίως έχασαν 7,6 δις. δολάρια σε αξία φέτος

Τα 50 κορυφαία brands πολυτελείας παγκοσμίως έχασαν 7,6 δις. δολάρια σε αξία φέτος

Δεν ήταν μια καλή χρονιά για τα προϊόντα πολυτελείας παγκοσμίως. Η συνολική αξία των 50 σημαντικότερων πολυτελών και premium εμπορικών εταιρειών παγκοσμίως σημείωσε κατακόρυφη πτώση 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μειωμένη κατά 5% από το 2020 στο 2021. Η αξία των εταιρειών μόδας πλήττεται από την πανδημία, παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν το 62% του κλάδου. 

Επιδράσεις του Covid-19

Η παγκόσμια πανδημία του κοροναϊού έχει πλήξει την αξία των luxury brands σε όλο τον τομέα των ειδών πολυτελείας και υψηλής ποιότητας, με τη συνολική αξία των 50 πιο πολύτιμων εμπορικών επωνυμιών παγκοσμίως να έχει μειωθεί κατά 5% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, δεν θεωρείται ότι η κατάσταση έχει μόνο αρνητικά στοιχεία, καθώς η πανδημία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καταλύτης για αλλαγές σε ολόκληρο τον τομέα. Αυτό συντελείται μέσω της ανάπτυξης των διαύλων ηλεκτρονικού εμπορίου ή μέσω της ανταπόκρισης των εμπορικών brands στην αυξημένη ζήτηση των καταναλωτών για κοινωνική και βιώσιμη δράση.

Οι μάρκες ένδυσης κυριαρχούν στην κατάταξη αλλά δυσκολεύονται εν μέσω πανδημίας

Οι εταιρείες ένδυσης κυριαρχούν στην κατάταξη του 2021, με τις 30 μάρκες που εμφανίζονται να αντιπροσωπεύουν το 62% της συνολικής αξίας της αγοράς. Ωστόσο, οι επιδόσεις σε όλους τους τομείς έχουν επηρεαστεί από την πανδημία, με την πλειονότητα των εμπορικών επωνυμιών να καταγράφει φέτος απώλειες στην αξία τους.

Παρά τις σημαντικές πτώσεις των εταιριών ειδών πολυτελείας, οι προβλέψεις φαίνονται πιο θετικές από ότι αναμενόταν χάρη στην ραγδαία ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η Celine είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μάρκα πολυτελείας  φέτος, καταγράφοντας αύξηση 118% στην αύξηση της αξίας της μάρκας και ταυτόχρονα άλμα 13 θέσεων στην 34η θέση. Η Celine κατάφερε με επιτυχία να διεισδύσει στην ανερχόμενη γενιά Z σε όλη την ασιατική αγορά, καθώς και να αυξήσει τη δημοτικότητά της χάρη στο ντύσιμο δημοφιλών χαρακτήρων K-drama.

Ισχύς του τομέα

Εκτός από τη μέτρηση της συνολικής αξίας των εμπορικών επωνυμιών, αξιολογείται επίσης η σχετική ισχύς των εμπορικών επωνυμιών, με βάση παράγοντες όπως οι επενδύσεις marketing, η εξοικείωση με τους πελάτες, η ικανοποίηση του προσωπικού και η εταιρική φήμη.

Σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια, η Ferrari είναι η ισχυρότερη μάρκα πολυτελείας & premium στον κόσμο, ακολουθούμενη από τη Rolex. Παρά τις προκλήσεις του περασμένου έτους, η αγορά των πολυτελών ρολογιών επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στην πανδημική κρίση, με τη ζήτηση να παραμένει σταθερή, γεγονός που αποδεικνύεται από την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας της Rolex, η οποία παρουσίασε αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.