03 Μάι 2024
READING

Coffee Island | μια ιστορία επιτυχίας που συνεχίζεται

11 MIN READ

Coffee Island | μια ιστορία επιτυχίας που συνεχίζεται

Coffee Island | μια ιστορία επιτυχίας που συνεχίζεται

Το 1999 στην Πάτρα ξεκίνησαν όλα από την αγάπη των ανθρώπων της Coffee Island για τον ποιοτικό (specialty) καφέ. Το 2009 η ιδρυτική ομάδα οραματίστηκε κάτι τελείως φρέσκο, καινοτόμο και πρωτότυπο· τη δημιουργία μιας νέας εμπειρίας για ποιοτικό καφέ στο χέρι. Από το 1999 έως και σήμερα το μαγικό ταξίδι στον κόσμο του καφέ συνέχισε να προσφέρει ξεχωριστές εκπλήξεις. 

Όλα αυτά τα χρόνια οι στόχοι, το πλάνο και η στρατηγική της εταιρίας διαρκώς αλλάζουν και εξελίσσονται, αλλά το όραμα και οι αξίες της παραμένουν αναλλοίωτες.  Η Coffee Island ταξιδεύει, εξερευνά, ανακαλύπτει, εξελίσσεται, εξυπηρετεί για να απολαμβάνει ο καταναλωτής μια μοναδική ολιστική εμπειρία.

Η Coffee Island είναι σήμερα η Νο 1 αλυσίδα καφεστίασης στην Ελλάδα και τη Ν. Ευρώπη. Η εταιρεία έχει έδρα την Πάτρα και λειτουργεί 473 σύγχρονα καφεκοπτεία σε Ελλάδα, Κύπρο, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά, Ντουμπάι και Ελβετία. 

Διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις επεξεργασίας καφέ και αποθήκευσης στην Πάτρα, όπου επεξεργάζονται και καβουρδίζονται 1400 τόνοι καφέ τον χρόνο. Η εταιρία εργοδοτεί 200 στελέχη, συνεισφέρει σημαντικά στην εθνική οικονομία και τα καταστήματά της καθημερινά εξυπηρετούν χιλιάδες πελάτες.

Η Coffee Island ήταν εκείνη που άλλαξε τα δεδομένα στην αγορά του καφέ υποστηρίζοντας την άμεση συνεργασία με μεμονωμένους παραγωγούς, ή συνεταιρισμούς, στις χώρες παραγωγής καφέ. Θέτοντας ως πυλώνα της εταιρικής κουλτούρας και δράσης της, το direct trade κατάφερε να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης και να διατηρεί προσωπικές σχέσεις με τους παραγωγούς καφέ, οι οποίες βασιζόμενες στον αμοιβαίο σεβασμό και τη δίκαιη μεταχείριση, οδηγούν σε μακροχρόνιες και βιώσιμες συμφωνίες και στην εξασφάλιση προϊόντων υψηλής και μοναδικής ποιότητας.

Πιστή στη φιλοσοφία του εκδημοκρατισμού του specialty καφέ, η αλυσίδα ξεκινάει την τρίτη δεκαετία της επιτυχημένης πορείας της με διεθνείς διακρίσεις ως η Νο 7 μάρκα ανάπτυξης στην Ευρώπη ανάμεσα σε παγκόσμια brands (Διεθνής λίστα FoodService Europe & Middle East 2020) και ως η καλύτερη αλυσίδα καφέ στη Νότια Ευρώπη (Allegra European Awards 2019). 

Στρατηγική και στόχοι για το 2022 και μετά από τον CEO Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο

Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος αναφέρεται στην στρατηγική της εταιρείας.”Πριν από οποιονδήποτε σχεδιασμό, είναι απαραίτητο να προετοιμαστεί ο οργανισμός της Coffee Island για την -μετά την πανδημία- εποχή που αναδύεται. Μία εποχή που επαναπροσδιορίζει όσα θεωρούσαμε δεδομένα μέχρι χθες, ειδικότερα στο εμπόριο, και κατά την οποία οι οργανισμοί καλούνται να τοποθετηθούν περισσότερο ως εταίροι της κοινωνίας -οι οποίοι συμβάλλουν στην ευημερία των εργαζομένων, των πελατών και της κοινότητας-  παρά ως μία αυτόνομη κερδοσκοπική οντότητα”.

Στον πυρήνα της στρατηγικής της εταιρίας παραμένουν πάντα οι άνθρωποί της και αποτελεί προτεραιότητα η υποστήριξη και η εξέλιξή τους”.

“Στο πλαίσιο αυτό η Coffee Island υιοθετεί εμπράκτως, με μακροχρόνια διάρκεια, σε όλες τις λειτουργίες της εταιρίας την Αειφόρο και Βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος των επόμενων γενιών, για έναν καλύτερο και ομορφότερο κόσμο. Η εταιρία έχει υιοθετήσει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και όλες οι Διευθύνσεις της σχεδιάζουν δράσεις που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην κοινωνική αλληλεγγύη και στη διασφάλιση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ της επιχείρησης και των εργαζομένων, των τοπικών κοινωνιών και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου”.

“Ως προς την ανάπτυξη βασικός πυλώνας και στρατηγική προτεραιότητα της Coffee Island παραμένει η διεύρυνση του μεριδίου αγοράς και η ανάπτυξη του δικτύου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με νέα σημεία παρουσίας. Σημαντικοί στόχοι βέβαια παραμένουν η αύξηση των πωλήσεων τροφίμων και κωδικών καφεκοπτείου και η περαιτέρω ισχυροποίηση του brand στην αγορά του καφέ με την ανάπτυξη νέων χαρμανιών και ροφημάτων”. 

“Οι παραπάνω στόχοι απαιτούν βέβαια προσήλωση, σκληρή δουλειά και υψηλές επενδύσεις. Για αυτόν τον λόγο, το πλάνο των επενδύσεών για το 2021-2022, ήδη υπολογίζεται στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, μία επένδυση που στόχο έχει, πρωτίστως, την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του εργοστασίου και των υποδομών, αποσκοπώντας κυρίως στην περαιτέρω βελτίωση των ποιοτικών στοιχείων της παραγωγικής διαδικασίας”. 

“Επιπλέον γίνονται σταθερές επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη χρήση προηγμένων συστημάτων, έναν στόχο που έχει τεθεί, φυσικά, για όλη την επόμενη τριετία. Οι ψηφιακές τεχνολογίες και η ενσωμάτωσή τους σε όλες τις επιχειρησιακές διαδικασίες της εταιρίας, αποτελούν μία πρόκληση πάνω στην οποία όλοι εργάζονται πολύ, επενδύονται πόροι και αποτελεί πια μέρος της κουλτούρας του οργανισμού”.

Ψηφιακή εξέλιξη και καινοτομία

Διακρίνοντας έγκαιρα την τάση και την ανάγκη για στροφή στο digital περιβάλλον,  η εταιρία επενδύει δυναμικά σε ψηφιακά εργαλεία. Στόχος είναι όλοι οι καταναλωτές πανελλαδικά, να έχουν πρόσβαση στα αγαπημένα τους προϊόντα, το οποίο επιτυγχάνεται μέσα από την ανάπτυξη των  My Coffee Island App & CoffeeIsland.gr, δύο πολύ σημαντικών εργαλείων που διαρκώς αναβαθμίζονται έτσι ώστε να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία στον χρήστη.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκαν δυο νέες υπηρεσίες,  το Skip The Line & το Coffee Μates, που ήρθαν για να εμπλουτίσουν τις digital υπηρεσίες του Brand.

Με το Skip the Line, ο καταναλωτής μπορεί να κάνει την παραγγελία του, επιλέγοντας  την ώρα και το σημείο που τον εξυπηρετεί, ελέγχοντας έτσι το χρόνο μετακίνησής  του και αποφεύγοντας την αναμονή.  Το Coffee Mates, αντίστοιχα, δημιουργήθηκε για να απαντήσει στην ανάγκη του κοινού για προσφορά, επικοινωνία και συντροφιά. Με το Coffee Mates οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να στείλουν σε ένα δικό τους πρόσωπο, ένα ή περισσότερα προϊόντα της Coffee Island, συνοδευόμενα από κάποιο προσωπικό μήνυμα, και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί κανένας από τους δυο να μετακινηθεί. 

Στην οικογένεια των ψηφιακών εργαλείων, βρίσκεται και το πρόγραμμα επιβράβευσης My Rewards το οποίο ανταμείβει την πιστότητα των χρηστών. 

Στο πλαίσιο της ψηφιακής εξέλιξης, η Coffee Island προχωράει σε συνεργασίες που ενισχύουν τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων, όπως η πρόσφατη συνεργασία με την Aegean & την Olympic Airlines και το πρόγραμμα Miles & Bonus. Οι κάτοχοι της κάρτας Miles & Bonus, έχουν τη δυνατότητα, είτε να εξαργυρώσουν, είτε να συγκεντρώσουν μίλια,  χρησιμοποιώντας το My Coffee Island App. 

Με την καινοτομία πάντα στο επίκεντρο, στο νέο κατάστημα της αλυσίδας στην Ελβετία, αξιοποιούνται στο έπακρον οι δυνατότητες της ρομποτικής τεχνολογίας που προσφέρει το υπερσύγχρονο εμπορικό κέντρο EXPLORiT στο οποίο στεγάζεται. Στο πλαίσιο αυτό, τα ρομπότ της Coffee Island είναι στη διάθεσή των πελατών για να κάνουν την πιο εύστοχη επιλογή καφέ ή άλλου ροφήματος ανάλογα με τις γευστικές τους προτιμήσεις, αλλά και να  σερβίρουν τα προϊόντα σε οποιοδήποτε σημείο του εμπορικού κέντρου το επιθυμούν. 

Το κατάστημα στην Ελβετία

Η επένδυση στην εκπαίδευση

Στην Coffee Island πιστεύουν στη γνώση και την εξειδίκευση των ανθρώπων που πλαισιώνουν τα καταστήματά τους. Γι’ αυτό και εκπαιδεύουν επαγγελματίες Baristi – καφεκόπτες και μοιραζόνται το κοινό πάθος για τον ποιοτικό (specialty) καφέ. Μεταδίδουν όλα εκείνα τα εργαλεία, ώστε να προσφέρουν στον καταναλωτή μια μοναδική εμπειρία καφέ και να διασφαλίσουν την ομοιομορφία στην ποιότητα και τη γεύση του τελικού ροφήματος.

Το Coffee Campus είναι το τμήμα εκπαίδευσης της εταιρίας, το οποίο μεταλαμπαδεύει την αγάπη, το μεράκι και την αφοσίωση στον specialty καφέ.  Αποτελείται από 4 εκπαιδευτήρια σε Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λευκωσία τα οποία είναι πιστοποιημένα από την Specialty Coffee Association (SCA) ως Premier Training Campuses. Ο Specialty Coffee Association (SCA) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εκπροσωπεί χιλιάδες επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του καφέ, από παραγωγούς έως baristi, σε όλον τον κόσμο. 

Οι εκπαιδευτές του Coffee Campus εκπροσωπούν τις αξίες της εταιρίας, είναι καταρτισμένοι στην εκπαίδευση και ταυτόχρονα διαθέτουν πρακτική εμπειρία στον χώρο. Στην ομάδα του Coffee Campus ανήκουν 5 Authorized SCA Trainers (ASTs), οι οποίοι κατέχουν την ανώτατη διάκριση στο χώρο της εκπαίδευσης του καφέ, καθώς και 3 Q graders συνολικά στην εταιρία.

To Coffee Campus αποτελείται από 4 θεματικές σχολές, σε κάθε μία από τις οποίες εξειδικεύονται οι μαθητευόμενοι στους διαφορετικούς τομείς του καφέ:

  • Στο BARISTA SCHOOL αναπτύσσουν όλες εκείνες τις δεξιότητες που χρειάζεται ένας επαγγελματίας του χώρου για την ποιοτική παρασκευή όλων των ροφημάτων και τον χειρισμό του εξοπλισμού ώστε να έχουν τον πλήρη έλεγχο όλων των παραγόντων που επηρεάζουν το γευστικό αποτέλεσμα. Επίσης μέσα από  το Sales Techniques Course αποκτούν όλα τα εφόδια ώστε να μπορούν προσφέρουν πάντα μια εξαιρετική εμπειρία εξυπηρέτησης στους καταναλωτές. 

  • Στο GRINDERY SCHOOL γνωρίζουν τις επιλογές του καφεκοπτείου, τα χαρμάνια, τις ποικιλίες όλων των ειδών καφέ, καθώς και τη διαχείριση όλων των μυλών και των συσκευών εκχύλισης που διατίθενται στα καταστήματά μας μέσα από το Home Barista. Τέλος αναπτύσσουν δεξιότητες εκχύλισης (Brewings Skills) ώστε να μπορούν να παρασκευάσουν ροφήματα με διαφορετικές συσκευές, ελέγχοντας τους παράγοντες ποιότητας. 

  • Στο ROASTING SCHOOL αποκτούν γνώσεις πάνω στον πράσινο καφέ, την καλλιέργεια, τις επεξεργασίες, τη διαλογή και εκπαιδεύονται στο καβούρδισμα από τους έμπειρους ψήστες μας σε μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. 

  • Στo QUALITY SCHOOL μαθαίνουν να αξιολογούν και να διαχωρίζουν τον πράσινο καφέ ως προς την ποιότητα, το είδος και την ποικιλία του. Αποκτούν δεξιότητες γευσιγνωσίας (Sensory Skills), επιστρατεύοντας όλες τις αισθήσεις ώστε να μπορούν να κρίνουν αρωματικά και γευστικά τον καβουρδισμένο καφέ. Τέλος αναπτύσσουν δεξιότητες που αφορούν την έρευνα και ανάπτυξη (RandD Skills), με σκοπό να ανακαλύψουν και να ευθυγραμμιστούν με τις νέες τάσεις, τον εξοπλισμό και την τεχνολογία. 

Η βασική εκπαίδευση διαρκεί πέντε ημέρες και έχει ως στόχο να προφέρει ένα μοναδικό ταξίδι εκπαίδευσης στον κόσμο του καφέ, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Έτσι μέσω της εκπαίδευσης, το Coffee Campus διασφαλίζει την εύρυθμη, ομοιογενή και σωστή λειτουργία των καταστημάτων του δικτύου, ώστε να μπορεί να παρέχει στους καταναλωτές του, υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες. Το Coffee Campus δημιουργεί ολοκληρωμένους επαγγελματίες baristi – καφεκόπτες και τους δίνει τις γνώσεις και τα κατάλληλα εφόδια για την μετέπειτα επαγγελματική πορεία στο χώρο του καφέ.

Τέλος, το Coffee Campus, πέραν των βασικών εκπαιδεύσεων, έχει δημιουργήσει στοχευμένες εκπαιδευτικές πρακτικές, που καλύπτουν τις ιδιαίτερες και διαφορετικές ανάγκες που έχει το κάθε κατάστημα ξεχωριστά. Έτσι, μέσα από συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν δημιουργηθεί για την κάλυψη της κάθε ανάγκης, το Coffee Campus παρέχει, ευέλικτα τμήματα επανεκπαιδεύσεων, πιστοποιήσεις SCA σε όλα τα επίπεδα, εκπαιδεύσεις on the job, καθώς και σεμινάρια πωλήσεων και εξυπηρέτησης που έχουν ως στόχο την βελτίωση και τη συνεχή εξέλιξη των υπηρεσιών του δικτύου.

Ανάπτυξη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

H Coffee Island μετρά σήμερα περισσότερα από 470 φυσικά καταστήματα σε 6 χώρες. Όπως ανέδειξε η ετήσια έκδοση του FoodService Europe & Middle East, η Coffee Island κατέλαβε την 7η θέση στην Ευρώπη το 2020 όσον αφορά στο μέγεθος του δικτύου, αλλά και την 7η θέση ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης.

Μετά την επιτυχία του πρώτου καταστήματος Coffee Island στο εμπορικό κέντρο Nakheel στο Dubai, δύο νέα καταστήματα, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται υπό κατασκευή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επιπλέον, για το επόμενο χρονικό διάστημα έχει δρομολογηθεί το άνοιγμα καταστημάτων σε νέες διεθνείς αγορές, τη Ρουμανία και την Αίγυπτο. Η εταιρία συνέχισε να επεκτείνεται στο εξωτερικό παρά την πανδημία του Covid-19, καθώς το πρώτο κατάστημα στην Ελβετία άνοιξε τον Μάρτιο του 2021 στο ολοκαίνουργιο EXPLORiT Business & Services στο Yverdon-les-Bains, αποδεικνύοντας ότι οι αξιόλογες επιχειρηματικές συμφωνίες δεν σταματούν ακόμα και όταν οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές. 

Το κατάστημα στο Dubai

Το ίδιο ισχύει και για το δίκτυο της εταιρίας στην Ελλάδα. Από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα 36 νέα καταστήματα έφεραν τον specialty καφέ ακόμα πιο κοντά στους καταναλωτές. 

Η πλήρης καθετοποίηση του μοντέλου της με την ταυτόχρονη επένδυση σε γνώση και τεχνογνωσία, έδωσαν τα κατάλληλα εφόδια στην εταιρεία, αλλά και τον απαραίτητο βαθμό αυτονομίας, ώστε να εφαρμόσει απρόσκοπτα τη στρατηγική της. Το υψηλό επίπεδο των εργαζομένων της εταιρίας, η ποιότητα των συνεργατών της καθώς και η μοναδικότητα των προϊόντων της, δημιουργούν τα  δυνατά και στέρεα θεμέλια και αναδεικνύουν την Coffee Island ως μία ασφαλή επιχειρηματική επένδυση ακόμα και εν μέσω της πανδημίας.

Νέο μοντέλο COFFEE LITTLE ISLAND

Σε αυτήν την αδιάκοπη εξέλιξη συντέλεσε η ανάπτυξη του νέου επιχειρηματικού μοντέλου franchise, Coffee Little Island. Πρόκειται για ένα ευέλικτο μοντέλο καταστημάτων που μπορεί να φιλοξενηθεί σε μικρούς χώρους ή να πάρει τη μορφή του ως shop-in-shop, καντίνα ή pop-up store. Η στόχευση του είναι πολύ συγκεκριμένη και βρίσκει εφαρμογή με αυστηρά και συγκεκριμένα κριτήρια σε κλειστές αγορές (π.χ. υπεραγορές, αεροδρόμια, νοσοκομεία, σταθμούς τρένων, malls κ.ά.), σε αστικά κέντρα με χαμηλά πληθυσμιακά μεγέθη, σε περιοχές με έντονα τα εποχιακά και τουριστικά χαρακτηριστικά  καθώς και σε περιφερειακές περιοχές μεγάλων αστικών κέντρων.

Δυναμική είσοδο στα Super Markets

Παράλληλα, τον Ιούλιο 2021 η Coffee Island εισήλθε δυναμικά στον Κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου, στα ράφια των supermarkets, με τη συμμετοχή ποικίλων κωδικών –μεταξύ των οποίων οι κάψουλες αλουμινίου espresso και οι ποικιλίες ελληνικού καφέ και καφέ φίλτρου. Έτσι, φτάνει σε όλη την επικράτεια και επιτυγχάνεται η γεωγραφική ανάπτυξη του δικτύου, η διεύρυνση του πελατειακού κοινού και η αύξηση της διείσδυσης και αναγνωρισιμότητας των προϊόντων καφεκοπτείου σε νέους καταναλωτές. 

Το σχέδιο ανάπτυξης που υλοποιείται καθημερινά αφορά στην καινοτομία, την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών και την επιστροφή μεγαλύτερης θετικής αξίας στην ελληνική κοινωνία, στο περιβάλλον, στους εργαζομένους, αλλά και στην ίδια την αγορά στην οποία δραστηριοποιείται η Coffee Island.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.