14 Ιούν 2024
READING

Το Amazon εντάσσει την Alexa σε νοσοκομεία και κέντρα διαβίωσης ηλικιωμένων 

3 MIN READ

Το Amazon εντάσσει την Alexa σε νοσοκομεία και κέντρα διαβίωσης ηλικιωμένων 

Το Amazon εντάσσει την Alexa σε νοσοκομεία και κέντρα διαβίωσης ηλικιωμένων 

Αφού έχει ήδη ενσωματωθεί σε διάφορους κλάδους όπως τα ξενοδοχεία και τα συγκροτήματα διαμερισμάτων, το Amazon ανακοίνωσε ότι κυκλοφορεί νέες λύσεις τόσο για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης όσο και για τα κέντρα διαβίωσης ηλικιωμένων ανθρώπων.

Οι συγκεκριμένες δυνατότητες που αποτελούν μέρος των Alexa Smart Properties, έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τον σκοπό να καλύπτουν τις ανάγκες ανάπτυξης των συσκευών που διαθέτουν την Alexa, κάτι το οποίο θα επιτρέψει στους διαχειριστές τους να δημιουργήσουν customized εμπειρίες είτε για τους ανθρώπους στα κέντρα διαβίωσης, είτε για τους ασθενείς τους. Οι συσκευές με τις νέες δυνατότητες θα κυκλοφορήσουν στις ΗΠΑ από τον επόμενο μήνα. 

Συγκεκριμένα στα κέντρα διαβίωσης ηλικιωμένων, οι άνθρωποι θα μπορούν να χρησιμοποιούν συσκευές Alexa για να καλούν τα μέλη της οικογένειάς τους αλλά και γενικότερα τα αγαπημένα τους πρόσωπα, καθώς και να ενημερώνονται για τις εξελίξεις στην κοινότητά τους. Παράλληλα οι συσκευές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς. Αρχικά ως μέσο πραγματοποίησης ανακοινώσεων και επικοινωνίας μέσω άμεσων ηχητικών μηνυμάτων και βιντεοκλήσεων. Στη συνέχεια θα μπορούν να βελτιστοποιήσουν κι άλλου είδους δραστηριότητες, όπως το check-in καθώς και διάφορες διοικητικές εργασίες. Το Amazon υποστηρίζει ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τις εγκαταστάσεις να γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικές και παραγωγικές.

Η αγορά για τη χρήση της Alexa στις κοινότητες διαβίωσης ηλικιωμένων είχε ήδη διερευνηθεί και από άλλους third-party παρόχους, όπως η K4Connect, η οποία πέρυσι συγκέντρωσε χρηματοδότηση αξίας 21 εκατομμυρίων δολαρίων, προσφέροντας καινοτόμες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της voice assistance της Alexa σε ηλικιωμένους ανθρώπους και σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν αναπηρίες. Εταιρείες όπως η K4Connect, η Lifeline Senior Living, Aiva και Vocera, μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν τα εργαλεία των Alexa Smart Properties για να τους διευκολύνουν να αναπτύξουν τις δικές τους customized λύσεις αλλά και λογισμικό. 

Στη συνέχεια το Amazon είχε ήδη τοποθετήσει την Alexa σε δωμάτια ασθενών σε πιλοτική δοκιμή, η οποία επιτρέπει στους ασθενείς μέσω φωνητικών εντολών να εκτελούν βασικές εργασίες, όπως η αλλαγή τηλεοπτικών καναλιών καθώς και η επικοινωνία με τους εκάστοτε φροντιστές. Βάση της νέας δυνατότητας του Amazon στους χώρους των νοσοκομείων, οι ασθενείς θα μπορούν να χρησιμοποιούν την Alexa για να επικοινωνούν με τους φροντιστές-νοσηλευτές, να ελέγχουν τις συσκευές στο δωμάτιό τους αλλά και να διασκεδάζουν μέσω ενημέρωσης και μουσικής. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν επίσης να επικοινωνούν με τους ασθενείς τους χρησιμοποιώντας λειτουργίες Alexa, όπως η κλήση και το Drop-In, χωρίς να χρειάζεται να εισέλθουν στα δωμάτια των ασθενών. Αυτό θα μπορούσε παράλληλα να βοηθήσει τα νοσοκομεία να είναι πιο παραγωγικά και να συντηρήσουν τόσο τις ιατρικές προμήθειες όσο και τον εξοπλισμό τους, όπως γάντια, μάσκες και ρόμπες, τα οποία σε ορισμένες τοποθεσίες βρίσκονταν συνεχώς σε έλλειψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αν και το Amazon αντιμετωπίζει με ζητήματα απορρήτου δεδομένων που σχετίζονται με τη χρήση φωνητικών ηχογραφήσεων, οι λύσεις όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη και τα κέντρα διαβίωσης ηλικιωμένων δεν θα αποθηκεύουν τις ηχογραφήσεις και δεν θα επιβάλλουν στους χρήστες να μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες με την Alexa ώστε να χρησιμοποιούν τη συσκευή. Επίσης θα μπορούν να κάνουν σίγαση του μικροφώνου ανά πάσα στιγμή. Όλα αυτά θα καταφέρουν να πραστατεύσουν τις προσωπικές πληροφορίες του εκάστοτε ανθρώπου που χρησιμοποιεί κάποιου είδους δυνατότητα. 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.