02 Μάι 2024
READING

Το Facebook μετονομάζεται σε Meta και εισάγεται δυναμικά στο metaverse

5 MIN READ

Το Facebook μετονομάζεται σε Meta και εισάγεται δυναμικά στο metaverse

Το Facebook μετονομάζεται σε Meta και εισάγεται δυναμικά στο metaverse

Το Facebook όπως είναι ήδη γνωστό αλλάζει την εταιρική του ονομασία σε Meta για να αντικατοπτρίζει την εστίασή του στην οικοδόμηση του metaverse, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος Mark Zuckerberg. Η οικογένεια των εφαρμογών του, όπως το Instagram και το WhatsApp, θα διατηρήσουν ωστόσο τα σημερινά τους ονόματα.

Η εταιρεία προέβλεψε επίσης μια πληθώρα συνεχιζόμενων εξελίξεων στην επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα (AR/VR), την οποία βλέπει ως ένα συναρπαστικό μέσο για την εμβάθυνση στο metaverse. Μεταξύ αυτών είναι το Project Cambria, ένα VR hardware επόμενης γενιάς all-in-one, το Project Nazaré, τα πρώτα πλήρη γυαλιά AR της εταιρείας, το Horizon Home, μια επέκταση της πλατφόρμας Horizon που επιτρέπει εικονικά κοινωνικά στέκια και άλλα. 

Το metaverse είναι ένας ψηφιακός χώρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να κοινωνικοποιούνται, να συνεργάζονται  και να παίζουν παιχνίδια. Ουσιαστικά, οι χρήστες θα φορούν ένα VR headset, οπότε και θα μεταφέρονται σε ένα εικονικό περιβάλλον. Εκεί, θα εκπροσωπούνται από ένα προσαρμόσιμο avatar και θα μπορούν να κάνουν πράγματα όπως να συναντούν φίλους, να μοιράζονται χώρους γραφείων, να βλέπουν έργα τέχνης AR, ακόμα και να χτίζουν νέους κόσμους από την αρχή. Το metaverse προωθείται έντονα ως επιχειρηματικό εργαλείο για την εξ αποστάσεως εργασία, καθώς και ως χώρος αναψυχής. Οι χρήστες μπορούν μέχρι και να έχουν ένα μοναδικό εικονικό σπίτι, γνωστό ως “Horizon”, το οποίο θα μπορούν να διακοσμήσουν τόσο με αντικείμενα του πραγματικού κόσμου όσο και με φανταστικά αντικείμενα.

Ο Zuckerberg άνοιξε το Connect, δηλαδή την επόμενη έκδοση της πλατφόρμας Facebook που επιτρέπει στους χρήστες να “συνδέουν” την ταυτότητα, τους φίλους και την ιδιωτικότητά τους στο Facebook με οποιονδήποτε ιστότοπο, εξηγώντας γιατί η εταιρεία του σχεδιάζει να οικοδομήσει έναν ευρύτερο εικονικό κόσμο. Αυτός ορίζεται από συμβολικό συνάλλαγμα, εικονικά αγαθά, blockchain και αποκεντρωμένες πλατφόρμες. Ωστόσο, κατά την ανακοίνωση δεν ασχολήθηκε με τα προβλήματα που μαστίζουν σήμερα την εταιρεία.

Οι ανακοινώσεις που απεικονίζουν ένα σημείο στροφής για την εταιρεία, έρχονται σε μια περίοδο αδυναμίας, καθώς αντιμετωπίζει μια συνεχιζόμενη κρίση δημοσίων σχέσεων και δυσκολίες στη στόχευση και τη μέτρηση των διαφημιστικών εκστρατειών, δείχνοντας την πλατφόρμα σε αποδυναμωμένη κατάσταση και σηματοδοτώντας δυνητικά ευρύτερες επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο της κινητής τεχνολογίας. Το Facebook, το οποίο ανακοίνωσε αύξηση των διαφημιστικών εσόδων του τρίτου τριμήνου κατά 33%, χωρίς όμως να πετύχει τις εκτιμήσεις, προειδοποίησε ότι οι αλλαγές στην προστασία της ιδιωτικής ζωής της Apple θα επιβαρύνουν τις ψηφιακές δραστηριότητές του κατά το τρέχον τρίμηνο.  Οι αλλαγές του iOS δυσκόλεψαν τις μάρκες να στοχεύουν και να μετρούν τις διαφημίσεις τους στο Facebook. Παράλληλα, οι διαφημιζόμενοι στο Facebook αισθάνθηκαν επίσης το βάρος των παγκόσμιων διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού και των ελλείψεων εργατικού δυναμικού, οι οποίες έπληξαν τη διαφημιστική ζήτηση σχεδόν σε κάθε κλάδο και περιοχή.

Αυτές οι τελευταίες δυσκολίες αντικατοπτρίζουν ευρύτερα προβλήματα που αισθάνθηκαν οι ψηφιακές πλατφόρμες το τελευταίο τρίμηνο. Πάντως, παρά το θόρυβο που έχει προκληθεί για τη στροφή του Facebook προς το metaverse, οι έμποροι μάλλον δεν θα δουν καμία άμεση αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία λειτουργεί τη διαφημιστική της επιχείρηση.

Ο Mark Zuckerberg διαφήμισε τις εικονικές κοινωνικές εμπειρίες στο metaverse, αισθητά παραλείποντας αναφορά στον ίδιο τον μεγάλο μπλε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης. Η νέα επωνυμία είναι ίσως ένας τρόπος για να αποστασιοποιηθεί από την αμαυρωμένη κληρονομιά του Facebook ως κοινωνική πλατφόρμα εν μέσω ενός καταιγισμού ελέγχων και αρνητικού Τύπου που προέρχεται από έγγραφα πληροφοριοδοτών, νομοθέτες, ρυθμιστικές αρχές, ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων και ψηφιακούς παρατηρητές. Μάλιστα, ο Zuckerberg τις τελευταίες εβδομάδες υπονόησε πώς το Facebook τα επόμενα χρόνια θα αποβάλει την εικόνα του ως κοινωνική πλατφόρμα και θα εξελιχθεί σε μια εταιρεία που θα επικεντρώνεται στο metaverse. 

Πέρα από την ενδεχόμενη προσπάθεια της εταιρίας να απομακρυνθεί από την όποια κακή φήμη έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια, ίσως αυτή η κίνηση αποσκοπεί σε άλλη μια αλλαγή. Αυτή αφορά το γεγονός πως το Facebook τα τελευταία χρόνια σταμάτησε να αποτελεί πόλο έλξης για τις νεότερες γενιές και συγκέντρωσε περισσότερο χρήστες μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων, ενώ οι νεότεροι χρήστες που ανήκουν στην Γενιά Ζ και στους millenials κινήθηκαν προς πλατφόρμες όπως το Instagram και το TikTok. Με μια εστίαση στο metaverse, η εταιρία ουσιαστικά προσεγγίζει μια πολύ μεγάλη αναδυόμενη τάση που απευθύνεται περισσότερο ακριβώς σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες που μέχρι τώρα «σνομπάρουν» το Facebook.Αυτό μπορεί να αποτελεί μια ύστατη προσπάθεια του γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να ανακτήσει την νεαρή κοινότητα που, στο κάτω κάτω, είναι και το μέλλον των χρηστών.

Στο μεταξύ, το AR/VR δεν είναι καινούργιο για το Facebook, το οποίο έχει επενδύσει σημαντικά στην τεχνολογία αγοράζοντας εταιρείες όπως η Oculus, η οποία παράγει ακουστικά και γυαλιά εικονικής πραγματικότητας. Ίδρυσε μια ομάδα προϊόντων για να εργαστεί πάνω στο metaverse νωρίτερα φέτος και πρόσφατα δήλωσε ότι θα προσλάβει μεγάλο αριθμό υπαλλήλους στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια για να εργαστούν στην πρωτοβουλία αυτή.

Ωστόσο, η ανανέωση της εταιρικής ταυτότητάς της πλατφόρμας μπορεί να φτάσει μόνο μέχρις ενός σημείου, καθώς πολλά εκκρεμή ερωτήματα παραμένουν σχετικά με το αν το Facebook μπορεί να μεταβεί με επιτυχία στο Meta. Ο κόσμος της τεχνολογίας δεν είναι άγνωστος σε εταιρείες που προσπαθούν να κάνουν διαρθρωτικές αλλαγές παράλληλα με μια νέα αλλαγή ονόματος, χωρίς επιτυχία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.