03 Μάι 2024
READING

Η Prada, μια μάρκα στο μέλλον

6 MIN READ

Η Prada, μια μάρκα στο μέλλον

Η Prada, μια μάρκα στο μέλλον

Στην έκθεση της Prada για το τρίτο τρίμηνο πολλοί δείκτες επιδόσεων ήταν πολύ πάνω από τα επίπεδα του 2019. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 18%, το μικτό περιθώριο κέρδους ξεπέρασε το 76% από το τρίτο τρίμηνο του 2021 και τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) σημείωσαν επίσης αξιοσημείωτη αύξηση.

Όπως αναμενόταν, η Κίνα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη γρήγορη ανάκαμψη της Prada, με τον ιταλικό οίκο να επισημαίνει τις κινεζικές λιανικές πωλήσεις ως έναν ισχυρό παράγοντα ανάπτυξης και μια τεράστια άνοδο στο ηλεκτρονικό εμπόριο σε ότι αφορά την Ασία. Η τοπική αγορά αυξήθηκε κατά 77% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019. Η Κίνα προβλέπεται να παραμείνει βασικός παράγοντας ανάπτυξης για τη μάρκα. Παρουσιάστηκαν σχέδια για την επέκταση του αποτυπώματός της, καθώς και για την περαιτέρω ενοποίηση των διαδικτυακών καναλιών και τον πειραματισμό με νέες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η πανδημία έχει καταφέρει να επηρεάσει ουσιαστικά αρκετούς τομείς, με έναν από αυτούς να είναι τόσο τα αγαθά όσο και οι υπηρεσίες πολυτελείας. Με την πάροδο των μηνών, βέβαια, η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να επιστρέφουν σιγά σιγά στην κανονικότητα. Οι κολοσσοί της βιομηχανίας πολυτελών προϊόντων έχουν παρουσιάσει αποτελέσματα, τα οποία αποδεικνύουν ότι καταναλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο με οικονομική ευρωστία αναζητούν και αγοράζουν luxury προϊόντα, πράγμα που σημαίνει οι πωλήσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας αγαθών και υπηρεσιών κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα ακόμη και πριν και μετά από την πανδημία. Μάλιστα, η Prada ξεπέρασε το ποσοστό πωλήσεών της κατά (8%), σε σχέση με εκείνο του πρώτου εξαμήνου του 2019.

Η Prada, γνωστή για τις πολυτελείς τσάντες και τα ενδύματα της, επωφελήθηκε επίσης από την αύξηση των online πωλήσεων, οι οποίες υπερδιπλασιάστηκαν το 2020 έναντι του 2019. Πέρυσι, η Prada ξεκίνησε το ηλεκτρονικό εμπόριο σε νέες βασικές αγορές και ανανέωσε τον ιστότοπό της.Η Prada παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη εσόδων ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεσοπρόθεσμα ενώ στοχεύει να διπλασιάσει την τρέχουσα διαδικτυακή παρουσία στο 15% των εσόδων λιανικής.

Το όνομα της Prada είναι μεγαλύτερο από την επιχείρησή της

Σε σύγκριση με τις αντίπαλες μάρκες Louis Vuitton, Gucci και Chanel, το επιχειρηματικό μέγεθος της Prada είναι σχετικά μικρό, ωστόσο η αναγνωρισιμότητα της μάρκας βρίσκεται πολύ κοντά στους προαναφερθέντες αντιπάλους πολυτελείας. Σύμφωνα με την εταιρεία κατάταξης μόδας Lyst, η Prada βρίσκεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των πιο δημοφιλών εμπορικών σημάτων. Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ιταλικός οίκος έχει χτίσει δυναμικά μια μοναδική ταυτότητα, το ερώτημα είναι εάν αυτό θα μεταφραστεί σε πωλήσεις.

Μια ισχυρή εικόνα της μάρκας και μια ισχυρή κληρονομιά παρέχουν μια σταθερή βάση για κάθε επιχείρηση για την πώληση προϊόντων. Έτσι, το γεγονός ότι η Prada ως μάρκα είναι μεγαλύτερη από την ίδια την επιχείρηση δίνει ισχυρές δυνατότητες.

Ο οίκος επεκτείνεται σε νέες κατηγορίες αγκαλιάζοντας την ομορφιά, το σπίτι και τα εκλεκτά κοσμήματα. Πρόσφατα, η Prada παρουσίασε το pop-up κατάστημα κοσμημάτων “Triangolo” στο Πεκίνο. Τα χρυσά κοσμήματα αντλούν έμπνευση από το αυθεντικό έμβλημα της Prada – το τρίγωνο λογότυπο – που θυμίζει αμέσως τη μάρκα. Η ξεχωριστή αισθητική είναι πιθανό να έχει απήχηση στους πιστούς πελάτες της.

Εν τω μεταξύ, μεγάλες ελπίδες έχουν εναποτεθεί στην αδελφή μάρκα της Prada, την Miu Miu. Η εταιρεία αποκάλυψε ότι θα επενδύσει 170 εκατομμύρια δολάρια στην επικοινωνία της μάρκας για να ενισχύσει περαιτέρω τις πωλήσεις. Η μάρκα έχει αναπτύξει τη δική της ταυτότητα και απευθύνεται σε έναν στόχο δυναμικών και “επαναστατικών” γυναικών αγοραστριών. Η διακριτότητα των δύο brands αποτρέπει την πιθανή πτώση της μίας λόγω της άλλης.

Επένδυση στην κάθετη ολοκλήρωση της εφοδιαστικής αλυσίδας

Οι ιταλικές χειροτεχνικές δεξιότητες εκτιμώνται ιδιαίτερα στην Κίνα και όχι μόνο. Ωστόσο, η ιταλική πραγματικότητα (μεσαία-μικρά εργοστάσια) αγωνίζεται σε έναν ολοένα και πιο δυναμικό και υπερ-ψηφιοποιημένο τομέα. Δεδομένου ότι η χειροτεχνία αδυνατεί να μεταβιβαστεί από γενιά σε γενιά, οι δεξιότητες πέφτουν κατακόρυφα. Ο ιταλικός όμιλος επενδύει σε μεγάλο βαθμό στην κάθετη ολοκλήρωση της αλυσίδας εφοδιασμού του, δηλαδή μια ρύθμιση στην οποία η αλυσίδα εφοδιασμού μιας εταιρείας ενσωματώνεται και ανήκει σε αυτήν, για να προστατεύσει την αυθεντικότητά του “Made in Italy”, το οποίο αποτελεί μέρος του DNA της μάρκας.

Κάθετη ολοκλήρωση είναι η συγχώνευση εταιριών οι οποίες έχουν σχέση προμηθευτή-πελάτη ή προμηθευτή-διανομέα και βρίσκονται σε διαφορετικό επίπεδο σε μια κοινή εφοδιαστική αλυσίδα. Η κάθετη ολοκλήρωση μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της εταιρίας, ενώ με αυτόν τον τρόπο η Prada προστατεύει την ιταλική τεχνογνωσία της.

Με την περαιτέρω ενσωμάτωση της εφοδιαστικής αλυσίδας στην επιχείρηση, η Prada μπορεί να διασφαλίσει μακροπρόθεσμα την αυθεντικότητα του “Made in Italy” και αυτό θα αποτελέσει ισχυρό παράγοντα διαφοροποίησης στην ιδιαίτερα κορεσμένη αγορά πολυτελείας. Στην περίπτωση της Κίνας, καθώς ο καταναλωτής γίνεται πιο εκλεπτυσμένος, η ποιότητα και η δεξιοτεχνία που συχνά ταυτίζεται με το “Made in Italy” θα είναι πιο επιθυμητή από οποιοδήποτε λογότυπο μάρκας.

Χάρη στις συνεχείς προσπάθειες για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας και την κατασκευή βιομηχανικών χώρων, σήμερα το 40% των προϊόντων της Prada παράγεται από τα 23 άμεσα ελεγχόμενα εργοστάσια του ομίλου. Ο στόχος είναι να φθάσει το 60% μεσοπρόθεσμα.

Ο ιταλικός όμιλος επενδύει σε μεγάλο βαθμό στην κάθετη ολοκλήρωση της αλυσίδας εφοδιασμού του, δηλαδή μια συνθήκη στην οποία η αλυσίδα εφοδιασμού μιας εταιρείας ενσωματώνεται και ανήκει σε αυτήν, για να προστατεύσει την αυθεντικότητά του “Made in Italy”.

Η ενσωμάτωση των αξιών της γενιάς Z

Η πανδημία αποτέλεσε σημείο καμπής για την Prada, με τον όμιλο να επιταχύνει τη στροφή του προς την ψηφιοποίηση των καναλιών πωλήσεων και επικοινωνίας. Αυτό ήρθε παράλληλα με την ανανέωση της εικόνας της μάρκας του για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τις μεταβαλλόμενες αξίες ενός νέου τμήματος νέων καταναλωτών, των Gen Zers, που θα αντιπροσωπεύει το 70% της κατανάλωσης έως το 2025.

Τα τελευταία χρόνια, η Prada έχει προωθήσει την καινοτομία στα υλικά και υποστηρίζει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφιερωμένο στη διατήρηση των ωκεανών, το “Sea Beyond”, σε συνεργασία με την UNESCO. Αλλά απαιτούνται πολύ περισσότερα από τους κορυφαίους φορείς της πολυτέλειας για να δώσουν το παράδειγμα για ολόκληρη τη βιομηχανία.

Η Prada περιέγραψε τη δέσμευσή της να φτάσει στο καθαρό μηδέν εκπομπών μέχρι το 2050. Επίσης, έχει παρουσιάσει το σχέδιο για τη δημιουργία μιας επιτροπής ESG μέχρι τα μέσα του 2022. Το ESG αφορά την Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Εταιρική Διακυβέρνηση και είναι μια αξιολόγηση της συλλογικής ευσυνειδησίας μιας επιχείρησης για κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Σκοπός μιας Επιτροπής Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Πολιτικής και Διακυβέρνησης είναι να υποστηρίξει τη συνεχή δέσμευση της Εταιρείας για περιβαλλοντική διαχείριση, υγεία και ασφάλεια, εταιρική κοινωνική ευθύνη, εταιρική διακυβέρνηση και βιωσιμότητα.

Στο σχέδιο, ο όμιλος αναφέρθηκε επίσης στην κυκλική οικονομία. Στον σημερινό κόσμο, η έννοια της πολυτέλειας μετατοπίζεται σιγά-σιγά από την αγορά προϊόντων από πρώτο χέρι για κάποιους, με τους νέους καταναλωτές να ακολουθούν γρήγορα την τάση της μεταπώλησης ειδών πολυτελείας: μέχρι τον Αύγουστο του 2021, υπήρχαν 9.758 εγγεγραμμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχετίζονταν με αυτή στην Κίνα, το 1/3 των οποίων άνοιξε μεταξύ 2020 και 2021. Ο τομέας αναπτύσσεται με υπερδιπλάσιο ρυθμό από ότι η πολυτέλεια από πρώτο χέρι και υπόσχεται πολλά.

Από τη διατήρηση της χαρακτηριστικής εικόνας του εμπορικού σήματος έως την ενσωμάτωση μιας κάθετης αλυσίδας εφοδιασμού και την περιγραφή πρωτοβουλιών βιωσιμότητας, η Prada έχει δημιουργήσει έναν οδικό χάρτη για να επιτύχει τον στόχο της για έσοδα 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 20% EBIT μεσοπρόθεσμα. Με τα σχέδια που παρουσίασε, η Prada δίνει έναν έντονο ρεαλιστικό τόνο στους στόχους της και εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους επενδυτές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.