30 Απρ 2024
READING

Πώς η AR προσφέρει βιωματικές εμπειρίες στους πελάτες

4 MIN READ

Πώς η AR προσφέρει βιωματικές εμπειρίες στους πελάτες

Πώς η AR προσφέρει βιωματικές εμπειρίες στους πελάτες

Οι δυναμικές ενεργοποιήσεις έγιναν ολοένα και πιο ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι άνθρωποι συνδέονται με τις μάρκες μέσω κινητών τηλεφώνων, και είναι πιθανότατα το κλειδί για τα μελλοντικά metaverse περιβάλλοντα.

Τα διάφορα καινοτόμα retail trends, τα οποία συνδέονται άμεσα με δυνατότητες επαυξημένης πραγματικότητας (AR) καθώς και με μηχανικές μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης (AI) έχουν έρθει για να μείνουν. Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές βασίστηκαν στις διαδικτυακές αγορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με αποτέλεσμα οι retailers να αξιοποιούν εργαλεία τεχνολογικού χαρακτήρα AR με στόχο να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ του ψηφιακής και της φυσικής αγοράς.

Οι μάρκες ανταγωνίζονται για να κάνουν τους ιστότοπους και τις εφαρμογές τους να ξεχωρίζουν, καθώς οι καταναλωτές παγκοσμίως περνούν σημαντικό μέρος της ημέρας τους συνδεδεμένοι σε συσκευές. Μπορούν να κάνουν αυτές τις εμπειρίες πιο διαδραστικές, καθηλωτικές και ενημερωτικές με περιεχόμενο επαυξημένης πραγματικότητας (AR) που εμπλέκει τους δυνητικούς πελάτες σε όλα τα στάδια της διαδικασίας αγοράς. Έτσι, οι μάρκες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το AR σε κάθε σημείο επαφής με τον πελάτη, από την προώθηση της ευαισθητοποίησης έως τη βαθύτερη εμπλοκή των καταναλωτών και την αύξηση της μετατροπής στο ταμείο.

Η AR είναι μια τεχνολογία που, σε πραγματικό χρόνο, τοποθετεί εικονικής μορφής αντικείμενα στο φυσικό περιβάλλον, βοηθώντας τους χρήστες να οραματιστούν πώς τα αντικείμενα αυτά θα φαίνονταν στην πραγματικότητα αλλά για πολλές άλλες χρήσεις. Έρευνα πέρυσι διαπίστωσε ότι ενώ μόλις το 15% των καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δοκιμάσει αγορές AR μέχρι σήμερα, περισσότεροι από τους μισούς ήταν πρόθυμοι να το δοκιμάσουν τόσο σε κατάστημα όσο και στο διαδίκτυο, πράγμα που σημαίνει ότι ενδεχομένως αυτό το ποσοστό έχει αυξηθεί σημαντικά φέτος. Ένα επιπλέον 47% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η πανδημία είχε αλλάξει τη στάση τους απέναντι στην τεχνολογία, ενώ η μελέτη αποτυπώνει ότι η πανδημία έχει επιταχύνει την επέκταση της AR προς το ψηφιακό.

Αντί να περιορίζουν το διαδικτυακό περιεχόμενο των εμπορικών σημάτων σε στατικές εικόνες ή παραδοσιακά βίντεο, οι εταιρείες μπορούν να δημιουργήσουν εικονικά αντικείμενα που δίνουν στους νέους και υφιστάμενους πελάτες μεγαλύτερο έλεγχο της εμπειρίας τους. Μάλιστα, οι καταναλωτές αποζητούν εμπειρίες στις οποίες μπορούν να είναι μέρος πλέον, και όχι μόνο παθητικό, επίπεδο περιεχόμενο. Το παθητικό περιεχόμενο παράγει ποσοστό εμπλοκής 1,6%, σε σύγκριση με το 50% για τις πιο ισχυρές εμπειρίες AR.

Έρευνα υποστηρίζει ότι οι καταναλωτές είναι πιο πιθανό να πραγματοποιήσουν συναλλαγή μετά από αλληλεπίδραση με μια εμπειρία AR, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι τα ποσοστά μετατροπής για τις ενεργοποιήσεις AR σημείωσαν 12%, ή περισσότερο από τρεις φορές περισσότερο από το 3,5% για το περιεχόμενο φωτογραφιών και βίντεο. Το ποσοστό μετατροπής σχετίζεται με τον αριθμό των πωλήσεων σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των επισκεπτών. Αυτές οι εμπειρίες μπορούν να είναι πιο οικείες για τους καταναλωτές, επειδή παρέχονται μέσω των προσωπικών τους smartphones και συχνά συνδέονται με το φυσικό περιβάλλον των χρηστών.

Μέχρι στιγμής, οι κινητές συσκευές έχουν αποδειχθεί ότι αποτελούν βασικό μέρος της φετινής εορταστικής περιόδου αγορών, ιδίως για την περιήγηση. Τα smartphones αποτέλεσαν περίπου το 62% των διαδικτυακών επισκέψεων σε καταστήματα λιανικής πώλησης τη Black Friday, σημειώνοντας αύξηση 1,6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Οι αγοραστές μέσω κινητού ήταν επίσης έτοιμοι να ξοδέψουν χρήματα, με τα smartphones να τροφοδοτούν το 45% του συνόλου των online πωλήσεων, αυξημένο κατά σχεδόν 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι βελτιώσεις στις επιδόσεις των smartphone και η ανάπτυξη δικτύων 5G υψηλότερης ταχύτητας αναμένεται να καταστήσουν το περιεχόμενο AR ευκολότερο για τους καταναλωτές να το κατεβάσουν και να αλληλεπιδράσουν με αυτό. Αυτές οι αναβαθμίσεις θα δώσουν στις μάρκες μεγαλύτερη δημιουργική ελευθερία στην ανάπτυξη εμπειριών AR υψηλότερης τεχνολογίας.

Στα πέντε χρόνια από τότε που το επιτυχημένο παιχνίδι για κινητές συσκευές Pokemon Go έφερε το AR στο παγκόσμιο mainstream, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί ώστε να είναι πιο διαδεδομένη καθώς οι μάρκες την ενσωματώνουν στο marketing. Μέχρι στιγμής, οι πιο δημοφιλείς εφαρμογές περιλαμβάνουν εικονικές δοκιμές καλλυντικών, φωτορεαλιστικές επιδείξεις οικιακού εξοπλισμού και καθηλωτικές ψηφιακές αγορές.

Συνιστάται στις εταιρείες να αναπτύσσουν περιεχόμενο AR με βάση τους στόχους της μάρκας, είτε αυτό περιλαμβάνει την προώθηση της αναγνωρισιμότητας, είτε τις άμεσες πωλήσεις είτε και τα δύο. Οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης μπορούν να περιλαμβάνουν στοιχεία που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να ασχοληθούν με ένα αντικείμενο AR, να εξοικειωθούν με μια μάρκα και να το μοιραστούν με άλλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια άλλη στρατηγική θα επικεντρωθεί περισσότερο στην καθοδήγηση των ανθρώπων σε μια απόφαση αγοράς.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.