02 Μάι 2024
READING

Τι σημαίνει η τάση “China Chic” για τις δυτικές μάρκες πολυτελείας

5 MIN READ

Τι σημαίνει η τάση “China Chic” για τις δυτικές μάρκες πολυτελείας

Τι σημαίνει η τάση “China Chic” για τις δυτικές μάρκες πολυτελείας

Πολλοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει περίπτωση εντός της δεκαετίας οι κινεζικές μάρκες πολυτελείας να είναι πιο σημαντικές από τις δυτικές μάρκες πολυτελείας. Βέβαια, είναι απίθανο οι περισσότερες από τις κορυφαίες σε πωλήσεις δυτικές μάρκες πολυτελείας να αντικατασταθούν ξαφνικά από κινεζικές μάρκες, ωστόσο υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι συμβαίνει μια θεμελιώδης αλλαγή. Φυσικά, όπως και τόσες πολλές ανατροπές στον χώρο της πολυτέλειας, οδηγείται από τη γενιά Z.

Η Gen Z της Κίνας είναι η πιο αισιόδοξη γενιά που έχει δει ποτέ η χώρα. Συχνά εξαιρετικά μορφωμένη, κοσμοπολίτικη και εκλεπτυσμένη, αυτή η γενιά κάνει τα πράγματα διαφορετικά από τις προηγούμενες γενιές. Πιστεύουν στη σκληρή δουλειά, αλλά θέλουν επίσης να ανταμείβουν τον εαυτό τους για τα επιτεύγματά τους και, το πιο σημαντικό, έχουν μεγάλο θαυμασμό για τον κινεζικό πολιτισμό και τις δυνατότητές του.

Ως αποτέλεσμα, οι νέοι και εύποροι Κινέζοι καταναλωτές της γενιάς Z βρίσκουν τις τοπικές μάρκες πολύ πιο γοητευτικές και επιθυμητές από τους millennials ή τους Gen Xers, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν νέες μάρκες που αντικατοπτρίζουν τον τρόπο ζωής, τις προτιμήσεις και τα όνειρά τους. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο αριθμός των κινεζικών νεοφυών επιχειρήσεων στον χώρο της πολυτέλειας είναι σήμερα πρωτοφανής και πολλές χρησιμοποιούν την τεχνολογία ως πηγή διαφοροποίησης ή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

Διαβάστε επίσης: Τι να περιμένουν οι δυτικές επιχειρήσεις από την Κίνα το 2022

Τα κινέζικα αυτοκίνητα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα πολυτελή αυτοκίνητα, τα οποία αντικατοπτρίζουν το status. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην Ασία, καθώς σύμφωνα με έρευνα, σχεδόν το 60% των Ασιατών καταναλωτών με εισόδημα άνω των 80.000 δολαρίων δηλώνει ότι είναι σημαντικό να πιστεύουν οι άλλοι ότι τα πάνε καλά και ένας δυσανάλογα μεγάλος αριθμός ερωτηθέντων το αποδίδει αυτό στο αυτοκίνητο. Έτσι, τα αυτοκίνητα αποτελούν κρίσιμο σύμβολο κύρους στην Ασία.

Συνεπώς, είναι αξιοσημείωτο ότι, μεταξύ των Κινέζων Gen Zers, η μεγάλη διαφορά μεταξύ γερμανικών και κινεζικών αυτοκινήτων έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Ενώ το 55% των Κινέζων Gen Zers φιλοδοξούν να αγοράσουν γερμανικά αυτοκίνητα, το 47% έχει ήδη σκεφτεί ένα κινεζικό αυτοκίνητο. Όταν ρωτήθηκαν γιατί προτιμούν τα κινεζικά αυτοκίνητα, οι τρεις από τις τέσσερις κορυφαίες απαντήσεις ήταν η τεχνολογία, ο σχεδιασμός και η ποιότητα/αξιοπιστία.

Αυτό το παράδειγμα δείχνει πώς οι προτιμήσεις και οι προσδοκίες των καταναλωτών αλλάζουν, με τους καταναλωτές να περιμένουν πολλές διαφορετικές πτυχές από μια μάρκα αυτοκινήτου πέρα από τις επιδόσεις ή τις λειτουργικότητες. Όντας πιο κοντά στους πελάτες, οι κινεζικές μάρκες έχουν σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα στον εντοπισμό των τάσεων και την ταχύτερη προώθησή τους στην αγορά. Ο σχεδιασμός τους είναι εναρμονισμένος με τις τοπικές προτιμήσεις και η τεχνολογία τους, ιδίως όσον αφορά την αλληλεπίδραση με τον χρήστη, έχει εξελιχθεί σε μια από τις καλύτερες στον κόσμο.

Θα χρειαστούν ακόμη μερικά χρόνια για να γίνουν οι κινεζικές μάρκες αυτοκινήτων η νούμερο ένα επιλογή, αλλά με την αύξηση της επιρροής της γενιάς Z, αυτό είναι αρκετά πιθανό να συμβεί έως στο 2025.

Το Shein

Ένα άλλο παράδειγμα της ανατρεπτικής δύναμης των Κινέζων Gen Z είναι η μάρκα fast-fashion Shein. Αν και δεν είναι μάρκα πολυτελείας, η Shein είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της μετατόπισης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η μάρκα ξεκίνησε το 2008 και είναι κατά βάση ένας καθαρός, άμεσος προς τον καταναλωτή ψηφιακός παίκτης, ενώ μέσα σε 12 χρόνια, η μάρκα έχει πρακτικά γίνει τόσο μεγάλη όσο και το Zara. Μάλιστα, εκτιμάται ότι τα έσοδα ανέρχονται σε περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια, παρά το γεγονός ότι δεν κατέχει ούτε ένα φυσικό κατάστημα.

Η μάρκα ανέτρεψε πλήρως το μοντέλο της μόδας εφαρμόζοντας την πιο αποτελεσματική αλυσίδα εφοδιασμού στον κόσμο μέσω της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Η μάρκα λανσάρει 5.000 νέα προϊόντα κάθε μέρα με σχεδόν μηδενικό απόθεμα που της επιτρέπει να είναι εξαιρετικά βιωματική, εμπνευσμένη και ικανή να μετατοπίζεται προς τις απαιτήσεις και τις τάσεις των πελατών σε πραγματικό χρόνο, εξερευνώντας τη δύναμη των ιδιόκτητων αλγορίθμων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η τεχνολογία των κινεζικών μάρκων

Το 2020, για πρώτη φορά, η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ σε ορισμένους τομείς, συμπεριλαμβανομένων της έρευνας τεχνητής νοημοσύνης, παραμένοντας πολύ μπροστά από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον τομέα αυτό σε ποιότητα και ποσότητα. Ως εκ τούτου, είναι μόνο θέμα χρόνου να λανσάρουν περισσότερες κινεζικές μάρκες πολυτελείας με επίκεντρο τη Gen Z παρόμοιες ανατρεπτικές τεχνολογίες.

Δεδομένου ότι οι Κινέζοι Gen Zers αγαπούν την τεχνολογία, η υπερβολική εξάρτηση από την παραδοσιακή χειροτεχνία και τις δοκιμασμένες τεχνολογίες έχει θέσει πολλές δυτικές μάρκες πολυτελείας σε όλες τις κατηγορίες σε στρατηγικό μειονέκτημα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι νέες μάρκες μπορούν να ξεκινήσουν από μια καθαρή αφετηρία, χωρίς περιορισμούς από το παρελθόν, και με βαθιά κατανόηση των νέων καταναλωτών και των ψηφιακών τεχνολογιών.

Ως εκ τούτου, η τάση “China chic” όντως σηματοδοτεί ένα πρόβλημα για τις δυτικές μάρκες πολυτελείας, αλλά όχι για όλες. Το China chic είναι πρόβλημα μόνο για τις μάρκες που δεν εξελίσσονται και δεν εκσυγχρονιζονται. Το China-Chic μπορεί να αποτελέσει μια πολύτιμη ευκαιρία για τις δυτικές μάρκες που επιθυμούν να αποκτήσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην Κίνα.

Οι ιδιόρρυθμες μάρκες όπως η Moschino ή οι πρωτοποριακοί, φιλικοί προς τη Gen-Z πολυτελείς οίκοι όπως η Gucci και η Louis Vuitton είναι πιο κατάλληλοι για την τάση. Στην πραγματικότητα, αυτές οι μάρκες έχουν ενσωματώσει με επιτυχία αντίθετα πολιτιστικά στοιχεία στα σχέδιά τους και έχουν οραματιστεί συλλογές που προκαλούν μια αισθητική εκτίμηση για την Κίνα και την ασιατική ήπειρο. Οι premium και ανεξάρτητες μάρκες θα επωφεληθούν επίσης σημαντικά από τις εκστρατείες co-branding. Αυτό, βέβαια, θα πρέπει να γίνεται όταν η δυτική μάρκα έχει ήδη μια σχετικά ισχυρή βάση κοινού στην Κίνα. Παράλληλα, μια καμπάνια co-branding μπορεί να περιμένει να γίνει viral μόνο εάν η μάρκα μπορεί να δημιουργήσει μια βαθιά κατανόηση της τοπικής κουλτούρας.

Πλέον ο ανταγωνισμός θα απογειωθεί, με νέες εταιρείες να αναδύονται και οι προτιμήσεις των καταναλωτών θα μεταβληθούν ραγδαία. Οι ευέλικτες και προνοητικές μάρκες που είναι πελατο-κεντρικές έχουν την ευκαιρία να βγουν κερδισμένες.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.