30 Απρ 2024
READING

Όμιλος Φουρλή | Aποκομίζει το 20% του τζίρου του από το e-commerce 

4 MIN READ

Όμιλος Φουρλή | Aποκομίζει το 20% του τζίρου του από το e-commerce 

Όμιλος Φουρλή | Aποκομίζει το 20% του τζίρου του από το e-commerce 

Σε κινήσεις που ενισχύουν την πολυκαναλική εξυπηρέτηση των πελατών του επενδύει ακόμα περισσότερο το τελευταίο χρονικό διάστημα ο όμιλος Φουρλή. Είναι δε χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ενώ προ πανδημίας το ηλεκτρονικό κατάστημα της IKEA συγκέντρωνε το 10% του τζίρου του ομίλου Φουρλή, πλέον το ποσοστό αυτό έχει φτάσει το 20% επί του συνολικού κύκλου εργασιών του ομίλου, αποτελώντας μάλιστα μία πλήρως κερδοφόρα δραστηριότητα. Χαρακτηριστική μάλιστα ήταν και η αναφορά του επικεφαλής του ομίλου, Βασίλη Φουρλή, στο περιθώριο των εγκαινίων που πραγματοποιήθηκαν για το νέο κατάστημα ΙΚΕΑ στο The Mall Athens.

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις του e-commerce ο επιχειρηματίας ανέφερε ότι στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του αυξάνει τα κόστη, δεδομένου ότι στα κόστη λειτουργίας των καταστημάτων προστίθενται και τα κόστη για logistics center. Μάλιστα ο όμιλος επένδυσε σε ένα σύγχρονο και πλήρως αυτοματοποιημένο logistics center της IKEA, όπου μόλις έξι άνθρωποι διευθετούν περίπου 5.000 παραγγελίες ανά ημέρα. Όπως παραδέχτηκε ο κύριος Φουρλής, το e-commerce μπορεί αρχικά να αυξάνει το κόστος, μακροπρόθεσμα όμως εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κόστος μειώνεται. Ειδικότερα πάντως, από τα 400 εκατ. ευρώ που θα καταγράψει ως τζίρο ο όμιλος Φουρλή για το 2021, τα 80 εκατ. ευρώ θα προέρχονται από το κανάλι του ηλεκτρονικού εμπορίου, ποσό που αντιστοιχεί το 20% του τζίρου του.  

Μάλιστα η πανδημία κατάφερε να επιταχύνει και ακόμα περισσότερο να αφήσει το αποτύπωμά της στην καθημερινότητα των πολιτών, με αποτέλεσμα και η ΙΚΕΑ να επανεξετάζει τη στρατηγική της, βάζοντας πλέον στην τυπολογία των διαθέσιμων καταστημάτων της και τα μικρότερα καταστήματα όπως αυτό του Πειραιά που ήδη λειτουργεί καθώς και το δεύτερο κατάστημα πόλης όπως είναι αυτό που δημιούργησε στο The Mall Athens. 

Tα νέα «συστατικά» στο κατάστημα του The Mall Athens

Το κατάστημα της ΙΚΕΑ στο The Mall Athens έχει αρκετά ψηφιακά χαρακτηριστικά, γεγονός που καταδεικνύει την στρατηγική της εταιρείας. Ειδικότερα, το συγκεκριμένο σημείο πώλησης έχει 1.300 διαθέσιμους κωδικούς από τους τουλάχιστον 8.000 κωδικούς της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα. Ωστόσο μπορεί ο πελάτης να παραγγείλει και όλους τους υπόλοιπους κωδικούς της ελληνικής αγοράς και να τους παραλάβει είτε μέσα από το κατάστημα του αεροδρομίου, είτε από το κατάστημα του Κηφισού αλλά και μέσω e-commerce στο χώρο που θα υποδείξει ο ίδιος.

Στο καινούργιο κατάστημα που δημιουργήθηκε στο εμπορικό κέντρο, υπάρχουν και ταμεία self-checkout, για τα οποία ενώ αρχικά εμφανίστηκε επιφυλακτικότητα από πλευράς στελεχών του Fourlis Group, ότι πιθανώς θα υπήρχε επίπτωση στις πωλήσεις και στο ύψος της μέσης απόδειξης, κάτι τέτοιο τελικά δεν συνέβη. Αντιθέτως μάλιστα αυξήθηκε το ύψος της μέσης απόδειξης κατά 28% σε σύγκριση με την περίοδο που ο πελάτης είχε επικοινωνία με τον εκάστοτε πωλητή, λόγω της ελευθερίας κίνησης που προσφέρει το συγκεκριμένο σύστημα στον καταναλωτή κατά τις αγορές του. 

Αναφορικά με το εάν τα μικρότερα καταστήματα που δημιουργούνται σταδιακά και εντάσσονται στο δίκτυο της ΙΚΕΑ θα επηρεάσουν τα μεγαλύτερα ή εάν η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών λόγω πανδημίας που επιτάχυνε τις αγορές, οδηγώντας σε μικρότερα καταστήματα θα έχει επιπτώσεις στα μεγάλα σημεία, τα στελέχη του ομίλου εκφράζουν την πεποίθηση ότι επί του παρόντος δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση τα μεγάλα καταστήματα ΙΚΕΑ αεροδρομίου και Κηφισού θα παραμείνουν ως έχουν, ενώ ο όμιλος επενδύει στα retail parks, καθότι ήδη έχει αναλάβει να αναπτύξει το retail park του Ελληνικού μετά από σχετική συμφωνία με τη Lamda Development.

Προσεχώς επίκειται η δημιουργία και δύο καταστημάτων σε Κρήτη και Πάτρα, που θα ανήκουν στον μεσαίο τύπο καταστημάτων από 8.000 έως και 12.000 τ.μ. Επιπλέον όμως θα δημιουργηθεί και ένα big box στο retail park του Ελληνικού, το οποίο θα αναπτύξει η θυγατρική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων του ομίλου Trade Estates ΑΕΕΑΠ.  

Τα καταστήματα Intersport θα λειτουργούν ως in-store fulfillments για την τροφοδοσία του e-commerce

Επί της ουσίας η λειτουργία της ΙΚΕΑ αλλά και οι κινήσεις του ομίλου Φουρλή στην περίπτωση της άλλης εταιρείας που διαχειρίζεται, της Intersport, βασίζονται στο γεγονός ότι ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει σε φυσικό κατάστημα, να παραγγείλει και να παραλάβει μέσω του e-shop, Επιπλέον τα καταστήματα στο εξής θα εξυπηρετούν και αυτά το e-commerce καθώς οι παραδόσεις δεν θα γίνονται μόνο μέσα από τις αποθήκες. Σε αυτό το πλαίσιο θα λειτουργήσει το μοντέλο του in-store fulfillment. 

Στον στρατηγικό προσανατολισμό του ομίλου είναι η διεύρυνση των σημάτων που διαχειρίζεται ως master franchisee. Γι’ αυτό και σύντομα αναμένεται να γίνει γνωστή μία συμφωνία με γνωστή αλυσίδα του εξωτερικού στον τομέα του wellness. Ο όμιλος πρόκειται να φέρει σε Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία έναν από τους μεγάλους παίκτες της μεγάλης αγοράς. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.