02 Μάι 2024
READING

Πώς η Adidas θέλει να κατακτήσει το metaverse

4 MIN READ

Πώς η Adidas θέλει να κατακτήσει το metaverse

Πώς η Adidas θέλει να κατακτήσει το metaverse

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η Adidas πούλησε NFTs αξίας πάνω από 22 εκατομμύρια δολάρια, αποδεικνύοντας ότι η ειδοδος στο metaverse έχει πολλά  να δώσει στα μεγάλα brands και ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο.

Το μεγάλο brand συνεργάστηκε για αυτό το λανσάρισμα με το Bored Ape Yacht Club (BAYC), μια συλλογή NFTs που τελευταία έχει γίνει πολύ δημοφιλής, με το NFT project Punks Comic και τον επενδυτή κρυπτονομισμάτων GMoney. To λανσάρισμα της Adidas περιλάμβανε 30.000 NFTs, που πουλήθηκαν για 0,2 κρυπτονομίσματα Ethereum, δηλαδή περίπου 765 δολάρια. Τα NFTs πουλήθηκαν σε δύο γύρους. Αρχικά, διατέθηκαν 20.000 σε όσους είχαν νομίσματα Adidas Originals, GMoney, Bored Ape Yacht Club NFTs,  Mutant Ape Yacht Club NFTs, και Pixel Vault NFTs. Τα υπόλοιπα 10.000 διατέθηκαν στο ευρύτερο κοινό λίγο αργότερα. Ολόκληρη η συλλογή ξεπούλησε μέσα σε λίγες ώρες.

Τα NFTs συνδυάζονται με τέσσερα αποκλειστικά φυσικά κομμάτια Adidas, μεταξύ των οποίων μια φόρμα με κουκούλα, όπως αυτή που φοράει ένα από τα Bored Apes στο Punks Comic #2. Τα ρούχα μπορούν να αποκτήσουν μόνο όσοι έχουν αγοράσει αυτά τα NFTs, και μαλιστά τα φυσικά αυτά προϊόντα θα είναι έτοιμα κάποια στιγμή μέσα στο 2022. Ουσιαστικά, είναι σαν με την αγορά ενός NFT, ο καταναλωτής να προ-παραγγέλνει τα ρούχα αυτά. 

Η συνεργασία της Adidas στο metaverse με το Bored Ape Yacht Club, αυτά τα NFTs-χαρακτήρες κόμικ με τη μορφή πηθίκων, θα αναλογούσε  στον φυσικό κόσμο με τη συνεργασία με έναν σούπερ σταρ της σύγχρονης κουλτούρας, εξηγούν οι ειδικοί. Βέβαια, οι υπεύθυνοι της Adidas υποστηρίζουν ότι προκειται για μια συνεργασία λόγω κοινών αξιών και  όχι λόγω του εντυπωσιακού hype που απολαμβάνουν αυτήν τη στιγμή (στο κοινό που ασχολείται με τα NFTs, τουλάχιστον) οι Bored Apes. 

Oι σνεργάτες της Adidas σε αυτό το project λένε ότι η συνεργασία τους πέτυχε επειδή το brand ήρθε με ανοιχτό μυαλό σε σχέση με τον τρόπο που λειτουργεί η κοινότητα των NFTs, που στον πυρήνα της δεν έχει την επιθυμία να αποκτήσουν τέχνη ή ένα συλλεκτικό αντικείμενο, αλλά την επιθυμία για ανεξαρτησία. Δεν πρόκειται δηλαδή για μια συνηθισμένη σύμπραξη ενός μεγάλου brand με ένα μικρότερο, που αποκτά την ευκαιρία να φτάσει σε ένα ευρύτερο κοινό. Την GMoney και το Bored Ape Yacht Club δεν τους ενδιαφέρει να διευρύνουν το κοινό τους ή να γίνουν γνωστοί στον κόσμο της Adidas, χάρη σε υτήν τη συνεργασία. Συνεργάστηκαν μαζι της, υποστηρίζουν, επειδή μοιράζονται κοινές αξίες. Συμφωνα με τις πληροφορίες μάλιστα, τα επόμενα λανσαρίσματα της Adidas δεν είναι σίγουρο ότι θα συνοδεύονται και από καποιο φυσικό προϊόν. Εξάλλου, τα φυσικά προϊόντα έχουν τους περιορισμούς τους όσον αφορά τις δυνατότητες στο design. 

Δείτε ακόμα: Εν τω μεταξύ, η Adidas στον φυσικό κόσμο της Ερμού έχει μεγάλες προοπτικές

Αλλά πώς μπορεί να είναι σίγουρη η Adidas και οι αγοραστές, ότι αυτά τα NFTs θα συνεχίσουν να έχουν την ίδια αξία; Και πόσο ανοιχτοί είναι οι λάτρεις των sneakers, μια πολύ ζωντανή κοινότητα συλλεκτών που στ’ αλήθεια αγαπούν τα παπούτσια τους, απέναντι σε μια αγορά που ουσιαστικά δεν έχει τίποτα χειροπιαστό να τους δώσει να φορέσουν στα πόδια τους;

Οι ειδικοί απαντούν ότι πάντα υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στον φυσικό κόσμο και το metaverse και ότι το κοινό για το metaverse ήδη υπάρχει και είναι και μεγάλο. Η Adidas φαίνεται ότι κατάφερε να το κατακτήσει μέσα από μια σωστή συνεργασία, που απέδειξε ότι κατανοεί πως το κοινό στο οποίο απυθύνεται εδώ έχει κάπως διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τώρα που άνοιξε τον δρόμο, μπορεί να δημιουργήσει νέα κανάλια αλληλεπίδρασης με το κοινό αυτό και καινούριους τρόπους να επικοινωνήσει τα προϊόντα της. Η ίδια στο site της λέει ότι αυτό ήταν μόνο η αρχή, κάτι που δείχνει ότι μάλλον έχει πάρει στα σοβαρά το παιχνίδι. Εξάλλου, δεν ειναι το μόνο brand με τη φιλοδοξία να κατακτήσει το metaverse. Μόλις πρόσφατα, η Nike αγόρασε μια εταιρεία που φτιάχνει ψηφιακά παπούτσια και NFTs.  

Εκτός από τα πετυχημένα λανσαρίσματα όμως, και τη διαπίστωση ότι brands όπως η Adidas κινούνται στον σωστό δρόμο, η επιτυχία αυτού του Σαββατοκύριακου με τα NFTs Bored Ape δείχνει και πόσο έτοιμο είναι το κοινό για κάτι τέτοιο. Αν τα NFTs της Adidas ξεπούλησαν επειδή ήταν Adidas ή επειδή απολαμβάνουν την εκτίμηση των fans των Bored Ape, ίσως δεν μπορεί να ειπωθεί ακόμα. 

Το σίγουρο είναι ότι τα έσοδα της Adidas μέσα σε λίγες μόνο ώρες σίγουρα κίνησαν το ενδιαφέρον και άλλων εταιρειών, για ανάλογες κινήσεις. Το κοινό του metaverse περιμένει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.