03 Μάι 2024
READING

Trends 2022 | Η άνοδος του live streaming

5 MIN READ

Trends 2022 | Η άνοδος του live streaming

Trends 2022 | Η άνοδος του live streaming
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Μέσα στο 2021, το live video έγινε ένα από το πιο σημαντικά εργαλεία στα χέρια των marketers αλλά και των κάθε είδους creators. To streaming έγινε ο κυρίαρχος  τρόπος διασκέδασης μέσα στα lockdowns, καθώς χάρη σε αυτό μπορέσαμε να δούμε όχι μόνο νέες ταινίες και σίριαλ στο Netflix, αλλά και θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και performances, να παρακολουθήσουμε συνέδρια και εκδηλώσεις, επιδείξεις μόδας και συζητήσεις, ακόμα και να ψωνίσουμε. Και η αξία του live content αποδείχθηκε τοσο σημαντική, που όλοι συμφωνούν ότι και μέσα στο 2022, ακόμα και χωρίς lockdown, το streaming θα συνεχίσει να προσφέρει σημαντικές δυνατότητες και οφέλη σε brands και κοινό. 

Τα στοιχεία συμφωνούν: Το streaming αυξήθηκε διεθνώς κατά 21% από τα τέλη του 2020 μέχρι τα τέλη του 2021, 44% όσων παρακολουθούν ένα livestreaming δήλωσαν ότι βλέπουν πλέον λιγότεριη τηλεόραση, το 80% των καταναλωτών λένε ότι προτιμούν να παρακολουθήσουν ένα live video από το να διαβάσουν ένα blog post, και ένα 36% των επιχειρήσεων που το έχουν υιοθετήσει δηλώνουν ότι τα έσοδά τους έχουν αυξηθεί απο τότε που άρχισαν να μεταδίδουν τα εταιρικά events τους live. 

Συνεπώς, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη η πρόβλεψη ότι το live streaming είναι ένα μέσο που αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται μέσα στο 2022, και μάλιστα βρίσκοντας εφαρμογή σχεδόν παντού. Έτσι, βλέπουμε για παράδειγμα στη μουσική, με τις live performances καλλιτεχνών και τις virtual συναυλίες, το streaming να ανοίγει ένα νέο πεδίο δράσης για τους δημιουργούς και όσους δραστηριοποιούνται σε αυτή τη βιομηχανία. Ή στον αθλητισμό, όπου η live μετάδοση των αθλητικών events ήταν ανέκαθεν δημοφιλής, το livestreaming να κάνει τα πάντα πιο προσιτά και την τηλεοπτική μετάδοση ουσιαστικά περιττή. Τώρα στο παιχνίδι μπαίνουν και τα social media, το engagement αυξάνεται και είναι μετρήσιμο, οι δυνατότητες για τα brands διευρύνονται.

Η νέα «χρήση» του livestreaming, ωστόσο, που αναμένεται ότι θα αποδειχθεί ισχυρότατη τάση μέσα στο 2022, είναι στο ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω, κάτι που αποτελεί ήδη τον κυρίαρχο τρόπο online shopping στην Κίνα και έχει αρχίσει να κάνει τα πρώτα του βήματα στις δυτικές αγορές. Στις ΗΠΑ, όπου μεγάλα brands έχουν προχωρήσει σε συνεργασίες με πλατφόρμες όπως το TikTok, και με influencers που παρουσιάζουν και πωλούν μέσα από live βίντεο τα προϊόντα τους, οι αναλυτές σημειώνουν πως, αυτήν τη στιγμή, για ένα 26% των στελεχών του marketing, το livestreaming αποτελεί προτεραιότητα, και αυτό το ποσοστό αναμένεται να διπλασιαστεί μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες – αν και οι καταλωτές δεν είναι ακόμα απόλυτα εξοικειωμένοι με το trend, όπως στην Κίνα.

Δείτε ακόμα: Γιατί το livestreaming είναι η τάση του μέλλοντος στο λιανικό εμπόριο

Τα brands θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν με το livestreaming με δύο τρόπους: είτε μέσα από τα εργαλεία που τους προσφέρουν οι πλατφόρμες των social media, δηλαδή με όχημα το TikTok, το Instagram, το Facebook και το YouTube, είτε απευθείας, χτίζοντας τις δικές τους πλατφόρμες για να προσφέρουν το live περιεχόμενό τους. Ωστόσο, το ecommerce μέσα από τα social media, που συνεργάζονται με retail πλατφόρμες όπως το Shopify, αναμένεται να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, καθώς θα βασίζεται σε διασκεδαστικό περιεχόμενο, ανάλογο με το στυλ της κάθε πλατφόρμας, με την οποία ο χρήστης είναι εξοικειωμένος. Αυτό που θα κάνουν οι εταιρείες, είναι ουσιαστικά να δημιουργήσουν τα μέσα ώστε να γίνει ευκολότερο και αμεσότερο για τον χρήστη να αγοράζει αυτό που βλέπει στο live βίντεο που παρακολουθεί. 

Και αν τα πρακτικά εργαλεία υπάρχουν ήδη ή ετοιμάζονται να λανσαριστούν, αυτό που πρέπει να προσέξουν οι μάρκες είναι η ποιότητα του περιεχομένου που θα στριμάρουν, εξηγούν οι ειδικοί. Είναι σημαντικό αυτές οι «εκπομπές», που κάποιοι λένε ότι θυμίζουν στο concept τους τα παλιά κανάλια τηλεπωλήσεων, να μπορούν να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του χρήστη, να τον διασκεδάζουν παράλληλα, ακόμα και αν τελικά αυτός δεν προχωρήσει σε αγορά, καθώς, σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος που αφιερώνει παρακολουθώντας το livestream είναι χρόνος καθαρού engagement με το brand.

Ένας κατάλληλος οικοδεσπότης/παρουσιαστής, που να κατανοεί τους κώδικες και το στυλ της κάθε πλατφόρμας, μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία. Αυτή είναι η βασική διαφορά από τις τηλεπωλήσεις, εξηγούν οι ειδικοί, ότι στο livestreaming δεν απαιτείται απλά ένας ενθουσιώδης παρουσιαστής, αλλά κάποιος που να μπορεί να επικοινωνήσει πιο άμεσα, να αλληλεπιδρά συγχρόνως με το κοινό που στέλενει μηνύματα μέσω live chat, να δείχνει αυθόρμητος και αυθεντικός και όχι σαν να ακολουθεί ένα σενάριο.

Είναι λοιπόν το livestreaming ένα μέσο που μεταμορφώνει την εμπειρία του καταναλωτή/ χρήστη/ θεατή, χάρη στην αμεσότητα και τον αυθορμητισμό που αναπόφευκτα περιλαμβάνει. Γι’ αυτό είναι σημαντικό για τα brands να το αξιοποιήσουν σωστά, κυρίως μέσα από τις κατάλληλες συνεργασίες. Μια νέα γενιά ικανών influencers αναμένεται να προκύψει, ανθρώπων που μπορούν να βοηθήσουν το πιστό κοινό των brands να ανακαλύψει νέα προϊόντα και υπηρεσίες, να δοκιμάσει, να κάνει αγορές, να υποβάλει κριτικές, πάντα μέσα από αυτήν την άμεση live αλληλεπίδραση του streaming.

Συνεπώς, η ανάπτυξη του streaming προβλέπεται ότι θα επηρεάσει και το ίδιο το influencer marketing, που θα εξελιχθεί ώστε στόχος να γίνει να καλλιεργούνται και να αναπτύσσονται πιο αυθεντικές σχέσεις με το κοινό, σε πραγματικό χρόνο· και ενώ μεταδίδονται tutorials, βίντεο unboxing, βίντεο making-of, μαραθώνιοι live shopping – οτιδήποτε μπορεί να μεταδοθεί μέσω streaming που να μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.