01 Μάι 2024
READING

Τα πέντε μεγαλύτερα shopping trends του 2022

4 MIN READ

Τα πέντε μεγαλύτερα shopping trends του 2022

Τα πέντε μεγαλύτερα shopping trends του 2022

Λαμβάνοντας υπόψη τη ζωή μας τα δύο τελευταία χρόνια εν όψει της συνθήκης της πανδημίας και των συνεχόμενων lockdown, οι retailers έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες να βελτιώσουν και να αλλάξουν το αγοραστικό ταξίδι. Ακολουθούν πέντε κορυφαία trends, τα οποία οι καταναλωτές μπορούν να περιμένουν όταν πραγματοποιούν τις αγορές τους από τη νέα χρονιά.

Trend 1: Τα φυσικά καταστήματα παραμένουν μία αρκετά σημαντική δύναμη της ευρύτερης αγοράς

Παρόλο που το ecommerce θα ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2021, οι αγορές των καταστημάτων εξακολουθούν να παραμένουν σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο, καθώς το (84%) των πωλήσεων προέρχεται από τα φυσικά καταστήματα. Σε γενικότερο πλαίσιο οι βιωματικές εμπειρίες θα ενσωματωθούν πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια του αγοραστικού ταξιδιού. Στη συνέχεια οι QR κωδικοί θα χρησιμοποιούνται ως μέσω περιγραφής και παροχής πληροφοριών των προϊόντων καθώς και για τον υπολογισμό των αποθεμάτων. Εξίσου σημαντικά θα είναι και τα κινητά τηλέφωνα, αφού θα ενσωματωθούν πλήρως στις αγορές των καταστημάτων ελέγχοντας με αυτό τον τρόπο τις τιμές, τα αποθέματα αλλά και τα απρόσκοπτα check out.

Διαβάστε επίσης: Τα νέα μέτρα και σταθμά της retail αγοράς

Trend 2: Γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των διαδικτυακών αγορών και των instore εμπειριών

Πολύ πιο βελτιωμένες και ευχάριστες θα είναι οι εμπειρίες μεταξύ των online αγορών και εκείνων στα φυσικά καταστήματα, καθώς οι retailers έχουν καταβάλει σημαντική προσπάθεια τα τελευταία δύο χρόνια ώστε να αναπτύξουν τις συγκεκριμένες δυνατότητες. Οι δυνατότητες curbside pickup, buy-online-pick up in store, καθώς και η απευθείας αγορά από τους πωλητές όταν το απόθεμα δεν βρίσκεται διαθέσιμο στα καταστήματα, είναι μερικές από τις πρακτικές που οι αγοραστές κατάφεραν να εξοικειωθούν και να εντάξουν στο τρόπο αγορών τους και θα εξακολουθήσουν να συμπεριλαμβάνονται στις στρατηγικές των επιχειρήσεων.

Trend 3: Οι αγορές γίνονται viral στα social media

Το social εμπόριο αποτελεί ένα βασικός τομέας ανάπτυξης. Με άλλα λόγια το social commerce θα αγγίξει τα 45 δισεκατομμύρια δολάρια. Ουσιαστικά αναφερόμαστε στις αγορές που πραγματοποιούνται με τη συμβολή των social media, μέσω των οποίων οι χρήστες μπορούν να ανακαλύψουν προσφορές και ποικιλία προϊόντων, κάνοντας απλώς scroll την αρχική σελίδα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται από συνεργασίες μεταξύ brands, retailers και influencers, κατακτώντας το αγοραστικό κοινό.

Για παράδειγμα ένα από τα πιο πρόσφατα trends είναι το λεγόμενο «TikTokMadeMeBuyIt», το οποίο κατάφερε να αγγίξει πάνω από τρία δισεκατομμύρια προβολές στη δημοφιλή πλατφόρμα του TikTok.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Το 51% των χρηστών του Facebook και του Instagram αγόρασαν προϊόντα καθώς έκαναν scrolling

Trend 4: Η παράδοση σε σχεδόν πραγματικό χρόνο θα είναι must για την επερχόμενη χρονιά

Το καταναλωτικό κοινό αναμένει από τους retailers να παρέχουν τη δυνατότητα παράδοσης αυθημερόν, με αρκετούς να προσφέρουν ήδη την συγκεκριμένη υπηρεσία μέσα σε διάστημα δύο ωρών.

H αμερικανική υπηρεσία παράδοσης Shipt, η οποία χρησιμοποιείται αρκετά και ανήκει στο Target, εξακολουθεί να αναπτύσσεται αυξάνοντας τον αριθμό των προσφορών των προϊόντων της καθώς και τον αριθμό των συνεργατών λιανεμπορίου. Το Instacart αγγίζει τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και σχεδιάζει να ενταχθεί και στο χρηματιστήριο στο άμεσο μέλλον.

Διαβάστε επίσης: Οι καινοτόμες και πρωτοποριακές εταιρείες εξαιρετικά γρήγορων διανομών είναι γεγονός 

Κάτι που διευκολύνει ακόμη περισσότερο το συγκεκριμένο είδος αγορών είναι η αυξανόμενη χρήση κέντρων μικρο-εκπλήρωσης, τα οποία στη πραγματικότητα είναι μικρότερα κέντρα διανομής που βρίσκονται κοντά στις περιοχές όπου ζουν οι πελάτες. Έτσι οι retailers χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα κέντρα συμβάλλοντας στην άμεση παράδοση των προϊόντων στα σπίτια των καταναλωτών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μεμονωμένα καταστήματα έχουν μετατραπεί σε κέντρα εκπλήρωσης.

Μια σημαντική τεχνολογική δυνατότητα που διευκολύνει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία της μικρο-εκπλήρωσης είναι η αυτοματοποίηση. Παραδείγματος χάρη το Walmart χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένα ρομπότ για την ανάκτηση αγαθών σε ηλεκτρονικές παραγγελίες μικρότερων κέντρων εκπλήρωσης.

Trend 5: Περιορισμένες και πιο επιμελημένες ποικιλίες προϊόντων

Οι εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν πληγεί αρκετά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με αποτέλεσμα retailers και brands που παρείχαν αρκετές κατηγορίες προϊόντων να αντιμετώπισαν δυσκολίες. Ως αποτέλεσμα πολλοί έμποροι λιανικής έχουν μειώσει σημαντικά την ποικιλία προϊόντων, προσφέρονται όμως πολύ πιο προσεγμένες και επιμελημένες αγοραστικές επιλογές.

Καθώς διανύουμε την πρώτη εβδομάδα του 2022 και αναλογιζόμαστε τις αγοραστικές εμπειρίες του προηγούμενου έτους, παρατηρούμε ότι οι ευέλικτες αγορές ήταν είναι και θα είναι must, κάτι που θα συνεχιστεί και το 2022.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.