01 Μάι 2024
READING

Η Barbie συνεργάζεται με τον οίκο Balmain σε ένα project χωρις κούκλες

4 MIN READ

Η Barbie συνεργάζεται με τον οίκο Balmain σε ένα project χωρις κούκλες

Η Barbie συνεργάζεται με τον οίκο Balmain σε ένα project χωρις κούκλες

O γαλλικός οίκος Balmain και η διασημότερη κούκλα του κόσμου, η Barbie, ανακοίνωσαν ότι συνεργάζονται για το λανσάρισμα μιας νέας συλλογής ρούχων και αξεσουάρ, δημιουργώντας έναν διαφορετικό τρόπο με τον οποίο οι δύο βιομηχανίες, της μόδας και των παιχνιδιών μπορούν να συνεργαστούν.

Γιατί δεν πρόκειται για μια αναμενόμενη συνεργασία παιχνιδιού-σχεδιαστή, κατά την οποία ο τελευταίος δημιουργεί, λόγου χάρη, μια high fashion συλλογή-μινιατούρα για κάποια κούκλα. Πρόκειται για μια κανονική συλλογή ρούχων για ανθρώπους, εμπνευσμένη από την Barbie, και εκτελεσμένη με τον ‘80s αέρα που χαρακτηρίζει τις δημιουργίες του δημιουργικού διευθυντή του οίκου, Olivier Rousteing.

H συλλογή περιλαμβάνει περισσότερα από 50 κομμάτια, στα οποία το χαρακτηριστικό «ροζ της Barbie» κυριαρχεί, και όπου συνυπάρχουν το λογότυπο της Barbie από τα ‘90s με τα διάσημα μοτίβα του Balmain, ενώ, όπως δηλώνει ο Rousteing, «απορρίπτει τους αυθαίρετους διαχωρισμούς φύλου – είναι σχεδόν 100% μια unisex συλλογή». Ο σχεδιαστής χαρακτηρίζει τη συλλογή μια «γέφυρα ανάμεσα στην Barbie και στον κόσμο υψηλής ραπτικής του Balmain, ενός οίκου που γεννήθηκε στο Παρίσι το 1945», και μια «ιδιαίτερα πολυπολιτισμική, συμπεριληπτική και πάντα γεμάτη χαρά περιπέτεια». Τα μοντέλα της καμπάνιας είναι άβαταρ με ευρεία φυλετική ποικιλομορφία, ενώ το λανσάρισμα περιλαμβάνει και τρία NFTs με άβαταρ της Barbie και του Ken ντυμένα με looks από τη συλλογή, που θα δημοπρατηθούν στο site της Mattel, με το άνοιγμα των προσφορών να είναι προγραμματισμένο για την Τρίτη, στις 11 Ιανουαρίου. Η ίδια η συλλογή θα κυκλοφορήσει στις 13 Ιανουαρίου, διαθέσιμη στα καταστήματα και το website Balmain, σε συνεργαζόμενους multi-brand retailers, αλλά και στο website Mattel Creations.

Διαβάστε ακόμα: Η 60χρονη μάρκα της Barbie οδηγεί την επανάσταση της Mattel

Αυτή δεν είναι η πρώτη συνεργασία του Balmain με τον αμερικανικό κολοσσό παιχνιδιών Mattel. Tον περασμένο Μάιο, ο Rousteing είχε δημιουργήσει τρεις ψηφιακές κούκλες, δύο Barbie και έναν Ken, ντυμένες με ρούχα Balmain, για μια ψηφιακή φωτογράφιση μόδας. Οι κούκλες είχαν χρησιμοποιηθεί για την παρουσίαση της φθινοπωρινής συλλογής του οίκου. Ούτε πρόκειται όμως και γαι την πρώτη επαφή τής Barbie με τον κόσμο της μόδας, αφού ρούχα για αυτήν έχουν σχεδιάσει κατά καιρούς σχεδιαστές-θρύλοι, όπως οι Karl Lagerfeld, Michael Kors, Jean-Paul Gaultier, Donatella Versace και Diane von Furstenberg. Επιπλέον, το 2009, που η κούκλα έκλεισε τα 50 της χρόνια, διοργανώθηκε ένα ειδικό fashion show στην εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης, ενώ η ίδια διακρίθηκε με τιμητικό βραβείο από το Συμβούλιο Σχεδιαστών Μόδας της Αμερικής, το ίδιο βραβείο που έχει απονεμηθεί και στη Michelle Obama.

Η μόδα λοιπόν πάντα έδειχνε να γοητεύεται όχι μόνο από την Barbie, αλλά και από τα παιχνίδια γενικώς, και τελευταία ιδιαίτερα για τα video games, όπως αποδεικνύουν οι συλλογές που έχουν δημιουργήσει σχεδιαστές για τα άβαταρ διαφόρων παιχνιδιών, αλλά και το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον της βιομηχανίας για δραστηριοποίηση στο metaverse, ακριβώς μέσα από τον κόσμο των online παιχνιδιών.

Σχετικά με το ενδιαφέρον, ωστόσο, ενός από τους μεγαλύτερους παίκτες παγκοσμίως στην παραγωγή «παραδοσιακών» φυσικών παιχνιδιών, της Mattel, ο πρόεδρος και CEO της, Richard Dickson, λέει ότι η εταιρεία πιστεύει πως τα παιχνίδια έχουν την προοπτική να γίνουν ένα αξιόπιστο αξεσουάρ μόδας, ακριβώς όπως οι τσάντες και τα παπούτσια, και ότι ο συνδυασμός της σοβαρότητας της υψηλής μόδας με τη διασκέδαση των παιχνιδιών είναι πολύ ισχυρός.

Ο Dickson μιλά για μια νέα, σημαντική σελίδα στη δημιουργική ιστορία των δύο μεγάλων βιομηχανιών. Και δίνοντας μια ιδέα για το πώς η εταιρεία εξελίσσει την ταυτότητα και την αντίληψη που θέλει να έχουμε για την Barbie, κάποτε σύμβολο των γυναικείων στερεοτύπων, σημειώνει ότι η δημιουργική καινοτομία της μόδας του Balmain, όπως την υλοποιεί ο Olivier Rousteing, δημιουργεί ιδανικά την εικονογραφία που απαιτεί αυτό το νέο σύμπαν της Barbie, που συνδυάζει «ψηφιακή τέχνη και φορέσιμη ομορφιά».

Οι τιμές των κομματιών της συλλογής θα είναι πολύ ακριβότερες από ένα ρούχο Barbie, βέβαια, αλλά σε γενικές γραμμές χαμηλότερες από εκείνες μιας συνηθισμένης δημιουργίας Balmain. Στόχος είναι αυτοί που ονειρεύονται ένα φόρεμα Balmain να μπορούν να ξεκινήσουν με ένα αξεσουάρ από τη συλλογή Barbie x Balmain. Έτσι, προφανώς, μέσα από αυτήν τη συνεργασία προσεγγίζεται και ένα ευρύτερο κοινό.

Φαίνεται πως τα δύο brands βρήκαν ένα βαθύτερο σημείο επαφής για τους δύο κόσμους, των παιχνιδιών και της μόδας, από το να κάνουν απλώς ευκαιριακά βήματα ο ένας μέσα στα χωράφια του άλλου. Όπως λέει ο Richard Dickson, που πιστεύει ότι σύντομα, η σύμπραξη μόδας-παιχνιδιού θα είναι μία εντελώς νέα κατηγορία επιχειρηματικότητας, «οι άνθρωποι ψάχνουν για αισιοδοξία και χαρά», πόσω μάλλον σε περιόδους σαν αυτή, που τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Αυτό κάνουν τα παιχνίδια, εξ ορισμού, λέει, και επισημαίνει ότι ο ιδιος ορισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη μόδα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.