27 Ιούλ 2024
READING

Η πορεία της κούκλας Barbie και η σημασία της για την Mattel

4 MIN READ

Η πορεία της κούκλας Barbie και η σημασία της για την Mattel

Η πορεία της κούκλας Barbie και η σημασία της για την Mattel

Η Barbara Millicent Roberts, γνωστή και ως Barbie, είναι πλέον 61 ετών, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί το στυλ και την ομορφιά της.

Καθώς η μητρική της εταιρεία Mattel γίνεται 75 ετών, η διάσημη και κατά καιρούς, αμφιλεγόμενη κούκλα  εξακολουθεί να είναι το νούμερο ένα προϊόν που κυριαρχεί στις πωλήσεις.

Η εταιρεία παιχνιδιών με έδρα την Καλιφόρνια διαθέτει πάνω από 400 μάρκες παιχνιδιών μεταξύ των οποίων η Fisher-Price, η Hot Wheels, η American Girl, η Pictionary και το UNO.

Κατά τη διάρκεια αυτού του μνημειώδους έτους, η Mattel έχει ακόμα έναν λόγο να γιορτάσει, καθώς η Barbie έγινε η #1 brand name παιχνιδιών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, κατατάσσεται ως την νούμερο ένα εταιρεία για τα παιχνίδια των κοριτσιών. Ένας λόγος ακόμα, είναι οι Color Reveal Barbies, οι φετινές κούκλες, οι οποίες μιμούνται τα τελετουργικά unboxing των influencer, το μυστήριο και οι εκπλήξεις των νέων παιχνιδιών Playmobil και άλλα καινοτόμα παιχνίδια.

Εντυπωσιακά Στατιστικά

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα στατιστικά ήταν εντυπωσιακά για την Barbie αφού η εταιρεία είχε τα υψηλότερα κέρδη για το τρίτο τετράμηνο του έτους σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες.

Επιπλέον, με περισσότερες από 100 κούκλες να πωλούνται ανά λεπτό, η ετήσια καταμέτρηση για το 2019 έφτασε τα 60 εκατομμύρια σε περισσότερες από 150 χώρες. Έχοντας ένα έξυπνο σύστημα τιμολόγησης, οι κούκλες ξεκινούν από $9.99 και κατευθύνονται προς τα πάνω φτάνοντας τα $100 για τις κούκλες special collector edition. 

Η ποικιλία της εταιρείας περιλαμβάνει 176 διαφορετικές κούκλες, συμπεριλαμβανομένων εννέα τύπων σώματος, 36  τόνων δέρματος και 94 τύπων μαλλιών. Έτσι, ο  Dickson πιστεύει ότι η Barbie κατέχει τον τίτλο της πιο διαφορετικής κούκλας στον κόσμο. 

Σχετικά Με Την Ποικιλομορφία

Η ποικιλομορφία υπήρξε ένα πολυεπίπεδο ζήτημα για την Mattel. Αυτό το έτος σηματοδότησε την έναρξη του #MixUpTheToyBox challenge, το οποίο είναι μια πρόσκληση για δράση για τους γονείς  να προσφέρουν ένα ευρύτερο φάσμα παιχνιδιών.

Επιπλέον, οι έρευνες έχουν δείξει ότι η ποικιλομορφία στο παιχνίδι βοηθά τα παιδιά να έχουν εικόνα για έναν διαφορετικό κόσμο.Έτσι, η Mattel δεσμεύτηκε για μια ολοκληρωμένη εκπροσώπηση της διαφορετικότητας, εν μέρει λόγω της συνειδητοποίησης ότι τα μισά από όλα τα παιδιά αναγνωρίζονται ως εθνοτικά διαφορετικά. 

Η ποικιλομορφία υπήρξε μια πρόκληση και μία επιτυχία ταυτόχρονα για την εταιρεία. Ενώ οι πρώιμες κούκλες, όπως η Christie και μια μαύρη Francie εισήχθησαν στη δεκαετία του 1960, το 1980 ήταν ένα ακόμα πιο καθοριστικό έτος. Αυτή ήταν η χρονιά που εισήγαγαν τη μαύρη Barbie και μια σειρά ισπανόφωνων Barbies από το Μεξικό, το Πουέρτο Ρίκο και το Περού.

Ωστόσο, οι κούκλες αυτές χυτεύθηκαν με τα ίδια καλούπια και είχαν καυκάσια χαρακτηριστικά. Το 1990 η Mattel διόρθωσε αυτή την αναντιστοιχία για τη μαύρη Barbie και άλλαξε τις κούκλες για να αντικατοπτρίζουν μια ακριβέστερη φυσική αναπαράσταση των Αφροαμερικανών.

Το 2010, ακόμα πιο διαφορετικές μαύρες Barbie κυκλοφόρησαν μέσα από την σειρά So In Style. Αυτές οι κούκλες συνεχίζουν να εξελίσσονται, όπως αποδεικνύουν οι 176 εκδόσεις σημερινές εκδοχές της Barbie.

Συνολικά, μετά από κάποια πρώτα λάθη, η Mattel ξεπέρασε κατά πολύ τη βιομηχανία παιχνιδιών και άλλους τομείς σχετικά με το ζήτημα της ποικιλομορφίας.

Πέρα από τη φυλή, προσφέρουν διαφορετικούς τύπους σώματος και ακόμη και ποικίλες ηλικίες.Το 2016 εισήγαγαν μια σειρά από διαφορετικά σχήματα σώματος:  ψηλά, petite και curvy.

Το 2018 κυκλοφόρησαν ακόμη πιο ποικίλα σχήματα και μεγέθη με τη συλλογή της Παγκόσμιας Ημέρας της γυναίκας που περιλαμβάνει το μοντέλο plus size, Ashley Graham και τη Γαλλίδα σεφ Hélène Darroze, σε κούκλες πολύ πιο κοντά στις πραγματικές τους εκδοχές, ενώ εισήγαγαν ακόμα και κούκλες με αναπηρικά καροτσάκια. 

Ωστόσο, ο κόσμος της Barbie δεν περιορίζεται μόνο στα όρια των παιχνιδιών και της κούκλας . Είναι επίσης το #1 κανάλι ανάμεσα στις εταιρείες παιχνιδιών για κορίτσια στο YouTube (Ιανουάριος 2020 έως Οκτώβριος 2020), το οποίο διαθέτει πάνω από 14 εκατομμύρια συνδρομητές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του.

Το κανάλι είναι εμπλουτισμένο με ποικίλο περιεχόμενο που περιλαμβάνει τηλεοπτικές εκπομπές, ιστολόγια, κοινωνικά μέσα, καθώς και κούκλες και μία ποικιλία  προϊόντων που τις περιβάλλουν.

Το Συνεργατικό Πνεύμα

Στον πυρήνα της, όμως, η Barbie ήταν πάντα μια κούκλα μόδας και μάλιστα υπήρξε πρωτοπόρα στις συνεργασίες μόδας. Συγκεκριμένα, έχει συνεργαστεί με ένα μεγάλο εύρος χαρακτήρων από τον Bob Mackie στον Christian Louboutin τον Karl Lagerfeld  και τον Jeremy Scott για το Moschino.

Κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους,  η Mattel δημιούργησε την Elton John Barbie για να γιορτάσει την 45η επέτειο της επικής συναυλίας, μιμούμενη το πνεύμα, το ύφος και την αισθητική του Elton John.

Ενώ η Barbie έχει οδηγήσει τη Mattel στο χώρο του συνεργατικού πνεύματος, η εταιρεία έχει επεκτείνει την ιδέα για να συμπεριλάβει και άλλες μάρκες κάτω από την ομπρέλα της.

Έτσι, η Mattel Creations ξεκίνησε από τη συνεργασία της με την ProjectArt, μια οργάνωση που προσφέρει δωρεάν μαθήματα τέχνης μετά το σχολείο σε παιδιά σε κοινότητες χαμηλότερου εισοδήματος και πλέον παρέχει στους αναδυόμενους καλλιτέχνες ελεύθερο χώρο στούντιο.

Ως αποτέλεσμα, για το ντεμπούτο του Οκτωβρίου, η Mattel στρατολόγησε τέσσερις αναδυόμενους καλλιτέχνες για να δημιουργήσει μία κάποιου είδους πειραματική τέχνη εμπνευσμένη από τα παιχνίδια τους.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.