30 Απρ 2024
READING

Πώς θα αλλάξει φέτος το shopping

6 MIN READ

Πώς θα αλλάξει φέτος το shopping

Πώς θα αλλάξει φέτος το shopping

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η τεχνολογία έχει μεταμορφώσει την εμπειρία των αγορών για τους καταναλωτές. Πλέον, μπορούν να αγοράσουν σχεδόν τα πάντα μέσω διαδικτύου και όταν ψωνίζουν στα καταστήματα, δε χρειάζεται καν να βγάλουν την πιστωτική τους κάρτα – μπορούν απλώς να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνό τους.

Παρά το γεγονός ότι ήδη η διαδικασία αγορών είναι ευκολότερη από ποτέ, υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης. Ένα κλασικό ενοχλητικό σημείο στα ψώνια είναι ο χρόνος αναμονής σε ουρές. Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί ξοδεύουν συνολικά 37 δισεκατομμύρια ώρες ετησίως. Αντίστοιχα, και στο διαδίκτυο, όταν κάποιος ψωνίζει σε έναν νέο ιστότοπο, είναι υποχρεωμένος να ξοδέψει χρόνο συμπληρώνοντας τα στοιχεία πληρωμής.

Οι εταιρείες τεχνολογίας εργάζονται για να λύσουν αυτά τα προβλήματα και πολλές από αυτές τις βελτιώσεις είναι έτοιμες το 2022. Παρακάτω περιγράφονται τρεις τρόποι με τους οποίους τα ψώνια θα είναι πιο διασκεδαστικά και λιγότερο χρονοβόρα φέτος.

Αγορές μέσω γραπτών μηνυμάτων

Στην Κίνα, τη Σιγκαπούρη και άλλα μέρη του κόσμου, είναι όλο και πιο συνηθισμένο να ψωνίζει κανείς χρησιμοποιώντας εφαρμογές μηνυμάτων, αλλά στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη δεν έχει κλιμακωθεί ακόμα. Αυτό πρόκειται να αλλάξει, χάρη σε έναν αριθμό εταιρειών που αναπτύσσουν τεχνολογία, η οποία θα επιτρέπει στους πελάτες να κάνουν αγορές μέσω γραπτών μηνυμάτων, το λεγόμενο Text to buy, όπως οι TextRetailer, Text2Shop και Walmart Luminate.

Μια συναρπαστική νέα πλατφόρμα που θα ξεκινήσει το 2022 είναι το Wizard Commerce. Ιδρύθηκε από τον Marc Lore, πρώην επικεφαλής του ηλεκτρονικού εμπορίου της Walmart, και τη Melissa Bridgeford, μια επιχειρηματία τεχνολογίας. Αυτοί αναπτύσσουν μια πλατφόρμα που θα επιτρέπει στον καταναλωτή να στέλνει μήνυμα σε μια μάρκα και να συνομιλεί για τα προϊόντα. Αυτή η αλληλεπίδραση θα τροφοδοτείται από τεχνητή νοημοσύνη, αλλά θα υπάρχουν και άνθρωποι σε περίπτωση που τα πράγματα γίνουν πιο περίπλοκα. Σε ένα τελικό βήμα ο καταναλωτής, αφού έχει στείλει το προϊόν που επιθυμεί, θα λαμβάνει έναν σύνδεσμο προς έναν ασφαλή ιστότοπο για να υποβάλει τα στοιχεία πληρωμής, τα οποία θα αποθηκεύονται για οποιαδήποτε μελλοντική συναλλαγή.

Η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών ζουν ήδη σε έναν κόσμο που βασίζεται στην κινητή τηλεφωνία, παραγγέλνοντας διαδρομές μέσω της Uber και, στην Ελλάδα, και Taxi Beat, καθώς και ψώνια μέσω διάφορων μεταφορικών. Σύμφωνα με στοιχεία του 2019, το 63% της κίνησης προς τις εταιρείες λιανικής και το 53% των πωλήσεων πραγματοποιούνται μέσω κινητών τηλεφώνων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την κυριαρχία του κινητού τηλεφώνου. Σε απάντηση, οι έμποροι εστιάζουν πλέον περισσότερο στο marketing μέσω κινητών. Μπορεί να εφαρμόσουν μια προσέγγιση σχεδιασμού πρώτα για κινητά στον ιστότοπό τους ή ακόμα και να δημιουργήσουν μια mobile εφαρμογή.

Ωστόσο, γενικότερα, το ηλεκτρονικό εμπόριο σχεδιάστηκε για επιτραπέζιο υπολογιστή και συρρικνώθηκε για να χωρέσει στα smartphones. Με τις παραγγελίες μέσω μηνυμάτων δημιουργείται μια τεχνολογία που είναι πιο οργανική για την εμπειρία του κινητού, χρησιμοποιώντας το είδος των μηνυμάτων που έχουμε ήδη συνηθίσει να ανταλλάσσουμε με τους φίλους μας. Ουσιαστικά, η διαδικασία των αγορών γίνεται όσο των δυνατόν πιο εύκολη και αβίαστη. Επιπλέον, η αποστολή γραπτού μηνύματος προάγει μια πιο προσωπική σύνδεση και επιτρέπει στις μάρκες να αλληλεπιδρούν με τους πελάτες τους στη γλώσσα τους. Συνεπώς, οι ενδείξεις λένε ότι αυτό θα είναι το επόμενο μεγάλο πράγμα στο DTC marketing.

Αποφυγή επαναλαμβανόμενης εισαγωγής των στοιχείων πληρωμής

Ένα από τα πιο ενοχλητικά σημεία των ηλεκτρονικών αγορών είναι ότι συνήθως πρέπει ο καταναλωτής να έχει πρόχειρη την πιστωτική του κάρτα ώστε να εισάγει τα στοιχεία πληρωμής κατά το check out. Διάφορες πλατφόρμες έχουν επιχειρήσει να κάνουν κάτι για αυτό, ώστε να καταστήσουν την πληρωμή στις σελίδες τους λιγότερο άβολες για τους καταναλωτές. Για παράδειγμα, το Shopify έλυσε αυτό το πρόβλημα αποθηκεύοντας τις πληροφορίες πληρωμής των πελατών σε όλες τις μάρκες της πλατφόρμας του, ενώ το Amazon είναι διάσημο για το σύστημα παραγγελίας με ένα κλικ.

Το όραμα πίσω από την Fast, μια νεοσύστατη επιχείρηση που ξεκίνησε το 2020, είναι να εξαλείψει αυτό το σημείο τριβής από οποιονδήποτε ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου. Σήμερα, το 60% των καταναλωτών εγκαταλείπουν το ηλεκτρονικό καλάθι που έχουν γεμίσει επειδή δε θυμούνται τον κωδικό πρόσβασης ή δεν θέλουν να μοιραστούν τα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας. Για να λύσει αυτό το πρόβλημα, η Fast δημιούργησε ένα σύστημα που επιτρέπει στους καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα οπουδήποτε στο διαδίκτυο με ένα κλικ, χωρίς να απαιτείται σύνδεση. Η εταιρεία σκοπεύει να ενσωματώσει αυτήν τη δυνατότητα και στις ιστοσελίδες και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Υποστηρίζεται ότι η υπηρεσία της Fast αφορά, ουσιαστικά, τη δημιουργία μιας ασφαλούς διαδικτυακής ταυτότητας για τον καταναλωτή. Η Google, το Facebook, η Apple και το Amazon έχουν δημιουργήσει οικοσυστήματα όπου οι καταναλωτές αισθάνονται ασφαλείς όταν μοιράζονται την ταυτότητά τους και τη χρησιμοποιούν για να πληρώσουν για προϊόντα ή να συνδεθούν σε ιστότοπους. Ο στόχος της Fast είναι να δημιουργήσει ένα σύστημα για όλο το διαδίκτυο που να είναι εξίσου ασφαλές, ώστε οι πελάτες να αισθάνονται καλυμμένοι όταν μοιράζονται τις πληροφορίες τους στο διαδίκτυο.

Check out χωρίς ταμείο

Οι αγορές στα φυσικά καταστήματα πρόκειται επίσης να βελτιωθούν. Εδώ και αρκετά χρόνια, καταστήματα τροφίμων όπως τα Whole Foods και μεγάλα καταστήματα όπως το Target έχουν εγκαταστήσει συστήματα self checkout. Βέβαια, αυτό μπορεί να είναι περίπλοκο αν το bar code δε βρίσκεται σε προφανές σημείο ή αν δεν υπάρχει, όπως στα φρούτα. Πολλοί καταναλωτές δε θέλουν να μπουν στον κόπο και επιλέγουν να περιμένουν στην ουρά του ταμείου.

Ωστόσο, πλέον, το Amazon Go, διαθέτει ένα σύστημα που επιτρέπει στους πελάτες να βγαίνουν από ένα κατάστημα χωρίς να περάσουν καθόλου από το ταμείο. Αυτό έχει ωθήσει πολλές εταιρείες τεχνολογίας να αναπτύξουν τεχνολογίες χωρίς ταμείο που θα επιτρέψουν σε άλλες εταιρείες λιανικής να ανταγωνιστούν κάνοντας την πληρωμή ταχύτερη και ευκολότερη.

Η τεχνολογία Just Walk out του Amazon με πληρωμή Amazon One επιτρέπει ουσιαστικά στους πελάτες να εισέλθουν στο κατάστημα με τρεις τρόπους: Πρώτον με το να κάνουν scan τον κωδικό QR στο app του Amazon, δεύτερον χρησιμοποιώντας την τεχνολογία one palm-scanning και τρίτον με το να κάνουν χρήση είτε πιστωτικής είτε χρεωστικής κάρτας που να είναι συνδεδεμένη με τον λογαριασμό τους στο Amazon. Έπειτα οι πελάτες μπορούν να πάρουν ότι επιθυμούν στα καταστήματα που διαθέτουν την τεχνολογία και να φύγουν αφού τελειώσουν τα ψώνια τους, ενώ οι συναλλαγές θα έχουν γίνει αυτόματα ανάλογα με το τι παίρνουν ή τι επιστρέφουν στα ράφια του καταστήματος.

Διαβάστε επίσης: Προβλέψεις για το φυσικό λιανικό εμπόριο του Amazon το 2022

Ειδικά μετά την πανδημία που η ψηφιακή ανάπτυξη επιταχύνθηκε τόσο, οι καταναλωτές φαίνεται ότι εντάσσουν την ευκολία και την άνεση στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους όταν πρόκειται για τις αγορές τους. Αυτό αντανακλάται και στο γεγονός ότι πλέον τόσες εταιρείες θέτουν ως στόχο να εξαλείψουν τα δυσάρεστα σημεία τριβής στα ψώνια και να προωθήσουν την ταχύτητα και τη διευκόλυνση, οι οποίες φαίνεται ότι λειτουργούν ευεργετικά για τις πωλήσεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.