30 Απρ 2024
READING

Tι περιμένει τον κλάδο του retail φέτος;

4 MIN READ

Tι περιμένει τον κλάδο του retail φέτος;

Tι περιμένει τον κλάδο του retail φέτος;

Ειδικοί του κλάδου του λιανεμπορίου και των τεχνολογικών εταιρειών που παρακολουθούν τις τάσεις, παρέχοντας τα κατάλληλα τεχνολογικά εργαλεία στους επαγγελματίες, προβλέπουν  τι θα βιώσει η βιομηχανία το 2022. Ο προβληματισμός για τις δυσχέρειες που προκάλεσε η πανδημία αλλά και η αναγνώριση των νέων απαιτήσεων του κοινού φαίνεται οτι καθορίζουν το μέλλον του κλάδου, που προσπαθεί να προσαρμοστεί.

Το μεγάλο πρόβλημα των αποθεμάτων

Αρκετοί retailers προσπαθούν να συνάψουν συμβάσεις με πλοία για αποκλειστικές αποστολές εμπορευματοκιβωτίων, ενώ κάποιοι άλλοι προσεγγίζουν με στόχο τη συνεργασία αεροπορικές μεταφορών γεμίζοντας ολόκληρα αεροπλάνα με εμπορεύματα. Αποτελεσματικά δημιουργούνται τεράστιες ποσότητες αποθεμάτων γύρω από καταστήματα και αποθήκες.

Διαβάστε επίσης: Τα καταστήματα χωρίς αποθέματα είναι το μέλλον του λιανικού εμπορίου;

Ο πληθωρισμός

Τα μεγάλα brands θα δυσκολευτούν να αποκτήσουν βασικές πρώτες ύλες ή ακόμη και βασικά εξαρτήματα τόσο για την παραγωγή όσο και για την τοποθέτηση των αγαθών τους στα ράφια των καταστημάτων. Εξαιτίας των συγκεκριμένων ελλείψεων των iconic brands, θα επωφεληθούν ιδιαίτερα τα διάφορα εμπορικά σήματα ιδιωτικής ετικέτας που παρέχουν είδη παντοπωλείου. Οι καταναλωτές θα πρέπει να εξετάζουν προσεκτικά τις ιδιωτικές ετικέτες, γιατί μπορεί να είναι ο μοναδικός τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων.

Το εργασιακό τοπίο

Είναι εμφανής ο ανταγωνισμός για εργατικό δυναμικό σε καίριες θέσεις της retail βιομηχανίας όπως είναι η εφοδιαστική αλυσίδα και οι οδηγοί. Παρόλα αυτά, οι συνεχιζόμενες ελλείψεις εργατικού δυναμικού και το υψηλότερο κόστος εργασίας θα εντείνουν την αναζήτηση των εταιρειών για αυτοματοποιημένες μεθόδους στο τμήμα των αποθηκών, των καταστημάτων αλλά και του delivery, μειώνοντας με αυτό τον  τρόπο την ανάγκη πρόσληψης υπαλλήλων.

Διαβάστε επίσης: Μια ολοκληρωμένη εικόνα του εργασιακού τοπίου για το 2022

Οι αλυσίδες εφοδιασμού

Ένας νέος μετασχηματισμός της εφοδιαστικής αλυσίδας θα γίνει πραγματικότητα από το νέο έτος, αλλάζοντας εξ ολοκλήρου τον ήδη υπάρχοντα τρόπο λειτουργίας, καθώς σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζεται από ευελιξία. Ο νέος μετασχηματισμός θα περιλαμβάνει αλλαγές από το στάδιο του εντοπισμού μέχρι τα επίπεδα των αποθεμάτων.

Ο τομέας του retail και ο τομέας του foodservice συναντώνται

Στα retail καταστήματα θα συμπεριληφθούν πλήρως έτοιμα και γρήγορα γεύματα, καθώς και υπηρεσίες φιλοξενίας, την ίδια στιγμή που αρκετά εστιατόρια κινούνται προς το λιανικό εμπόριο πουλώντας exclusive δικά τους προϊόντα.

Η αναγνώριση της αξίας της εργασίας στη retail βιομηχανία

Η εργασιακή απασχόληση σε τομείς της retail βιομηχανίας θα πρέπει να λάβει την αναγνώριση που της αρμόζει. Πράγματι, το κόστος του προσωπικού είναι το μεγαλύτερο λειτουργικό κόστος της retail βιομηχανίας, την ίδια στιγμή που η διαδικασία πρόσληψης υπαλλήλων έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη αλλά και πολύ πιο δαπανηρή. Οι retailers πρέπει να εξελιχθούν και να προβλέπουν πολύ καλύτερα τις ανάγκες της κάθε θέσης, στελεχώνοντας με ιδανικούς επαγγελματίες, με αποτέλεσμα να προσφέρονται μοναδικές εμπειρίες στους πελάτες.

Ακόμη πιο γρήγορες παραδόσεις

Η δυνατότητα των εξαιρετικά σύντομων παραδόσεων οδηγείται σε next level, καθώς οι  καταναλωτές δεν περιμένουν απλώς να καλύψουν κάθε τους ανάγκη μέσα σε 15 λεπτά αλλά περιμένουν πολλά περισσότερα. Έτσι οι νέοι παίκτες τη αγοράς των παραδόσεων ανεβάζουν τον πήχη για όλους. Οι retailers θα πρέπει να σκεφτούν πώς να εξυπηρετούν τους πελάτες τους είτε μέσω γρήγορης εκπλήρωσης, είτε αξιοποιώντας το ήδη υπάρχον δίκτυο των καταστημάτων τους, εφαρμόζοντας τα γνωστά σε όλους dark stores ή διάφορα κέντρα μικρο-εκπλήρωσης, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα.

Οι φρέσκιες και βιώσιμες επιλογές ενισχύουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Οι σημερινοί αγοραστές αναζητούν πιο υγιεινές αλλά και πιο βιώσιμες επιλογές. Καθώς ο πληθωρισμός ωθεί τις τιμές προς τα πάνω, οι retailers που είναι σε θέση να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα φρέσκα προϊόντα χωρίς να χάσουν κέρδη από περιττά απόβλητα θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα φρέσκα προϊόντα ως ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που τους διαφοροποιεί.

Δυνατότητες τεχνολογικού χαρακτήρα στο τομέα του retail

Οι retailers θα συνεχίσουν να πειραματίζονται και να καινοτομούν, με τρόπους οι οποίοι θα συνδέουν τις αγορές εντός των καταστημάτων με digital δυνατότητες καθώς και με δυνατότητες εκπλήρωσης. Μία τέτοια ενέργεια πιθανότατα να περιλαμβάνει τη χρήση QR κωδικών στα ράφια των καταστημάτων. Επιπλέον η ανάπτυξη λύσεων αυτοματισμού σε επίπεδο φυσικών καταστημάτων για την επίτευξη βιώσιμης κερδοφορίας αλλά και την ενίσχυση της συμμετοχής των αγοραστών θα επιταχυνθεί σημαντικά το 2022.

Στην αγορά του σήμερα υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες, ώστε ο εκάστοτε retailer να διαφοροποιηθεί και να ενισχύσει το αποτύπωμά του στην αγορά. Το σημαντικότερο από όλα είναι να διαφοροποιηθεί αποκτώντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.  Για να γίνει κάτι τέτοιο πραγματικότητα οι εταιρείες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι μπορούν να προσφέρουν ένα μοναδικό αγοραστικό ταξίδι.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.