02 Μάι 2024
READING

Έρευνα | Οι τεράστιες δυνατότητες της Αφρικής ως αγοράς λιανεμπορίου

3 MIN READ

Έρευνα | Οι τεράστιες δυνατότητες της Αφρικής ως αγοράς λιανεμπορίου

Έρευνα | Οι τεράστιες δυνατότητες της Αφρικής ως αγοράς λιανεμπορίου

Οι παγκόσμιοι λιανοπωλητές και οι επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες στις αναδυόμενες αγορές θα πρέπει να στραφούν στην Κίνα, την Ινδία και τη Μαλαισία. Ωστόσο, είναι μία άλλη αγορά που απαιτεί επίσης προσοχή.

Σύμφωνα με το ετήσιο Global Retail Development Index (GRDI), η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας σημείωσε πτώση το τελευταίο τρίμηνο, καθώς η επιβράδυνση των κατασκευών και οι περιορισμοί στη χρήση ενέργειας επιβάρυναν την ανάκαμψή της από την πανδημία του Covid-19. Παράλληλα, η Αφρική αναδεικνύεται ως το επόμενο μεγάλο σημείο του λιανικού εμπορίου, με την ήπειρο να έχει τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο και νεότερο πληθυσμό στον κόσμο. Μέχρι το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί κατά 2 δισεκατομμύρια και η Αφρική θα φιλοξενήσει την πλειονότητα αυτών των νέων ζωών.

Η Αφρική είναι έτοιμη να απομακρυνθεί από τα παραδοσιακά μοντέλα λιανικού εμπορίου και να γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη, πλουσιότερη και πιο εξελιγμένη αγορά στον κόσμο. Διαθέτει τους πόρους που απαιτούνται για ταχεία ανάπτυξη ως ήπειρος μέσω της ανάπτυξης μιας κοινής εμπορικής αγοράς και, στη συνέχεια, μιας χρηματοπιστωτικής αγοράς. Οι συνολικές δυνατότητες της Αφρικής ως αναδυόμενης αγοράς λιανικού εμπορίου υπερτερούν κατά πολύ των προβλημάτων που συνδέονται με την επένδυση σε οικονομίες που εξακολουθούν να εγκυμονούν ρίσκο και δυσκολίες για μεμονωμένα έθνη-κράτη.

Διαβάστε ακόμα: Τι ακριβώς συμβαίνει με τα second-hand ρούχα που καταλήγουν στην Αφρική;

Επιπλέον, η Αφρική διαθέτει τεράστιο οικονομικό δυναμικό και προσφέρει ευκαιρίες για τοπικούς και παγκόσμιους εταίρους που αναζητούν νέες αγορές και μακροπρόθεσμες επενδύσεις με μερικές από τις υψηλότερες αποδόσεις, αλλά και τη δυνατότητα να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη, τη διαφοροποίηση, τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Έχοντας βιώσει τη χειρότερη ύφεση εδώ και μισό αιώνα μέχρι το 2020, η οικονομία της Αφρικής θεωρήθηκε ότι έχει αναπτυχθεί με υγιή ρυθμό 3,8% το 2021, λόγω της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης καθώς χαλαρώνουν οι περιορισμοί, των ανεκμετάλλευτων ευκαιριών της αγοράς, της ανάκαμψης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και της αύξησης των τιμών του πετρελαίου.

Η Κίνα, η Ινδία και η Μαλαισία κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στην GRDI, ακολουθούμενες από την Ινδονησία. Η μελέτη κατατάσσει 35 αναδυόμενες χώρες με βάση ένα σύνολο 26 παραγόντων που περιλαμβάνουν τέσσερις βασικές μεταβλητές: τον κίνδυνο της χώρας, την ελκυστικότητα της αγοράς, τον κορεσμό της αγοράς και την αύξηση των πωλήσεων. Ο σκοπός είναι να προσδιοριστούν οι αγορές που είναι αναπτυσσόμενες, ελκυστικές και σχετικά ακίνδυνες.

Έτσι, οι παράγοντες που οδηγούν στην αναγνώριση του δυναμικού της αγοράς της Αφρικής περιλαμβάνουν την εκρηκτική αύξηση των νέων, αστικών και ψηφιακά ενημερωμένων καταναλωτών, την αυξανόμενη διείσδυση των κινητών τηλεφώνων και τη δημιουργία ψηφιακών δικτύων πληρωμών και αγορών. Αναφέρονται, επίσης, οι ευνοϊκές κυβερνητικές ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες δαπανών, καθώς και σημαντικές επενδύσεις από ξένες και εγχώριες εταιρείες. Αφρικανικά έθνη όπως η Αιθιοπία, η Γκάνα, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Ρουάντα, η Κένυα, η Σενεγάλη και το Μαρόκο αναμένεται να αναπτυχθούν ταχύτερα από την περιφερειακή ανάπτυξη και τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Η φετινή έκθεση GRDI καταδεικνύει πόσο πολύ και πόσο γρήγορα μπορούν να αλλάξουν οι αγορές και τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι καταναλωτές στην προώθηση αυτής της αλλαγής. Η εξέλιξη της Αφρικής είναι ένα παράδειγμα του σύγχρονου λιανεμπορίου, υποστηριζόμενου από ψηφιακές τεχνολογίες και συνεργάσιμες κυβερνητικές πολιτικές, που ξεπερνούν τα παραδοσιακά μοντέλα, ανταποκρινόμενες στις ευκαιρίες που δημιουργούνται από τη δραματική αύξηση του πληθυσμού, την κλιμακούμενη αστικοποίηση και την ανάδυση μιας διευρυνόμενης μεσαίας τάξης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.