02 Μάι 2024
READING

Σχεδόν διπλάσιες οι πωλήσεις ειδών πολυτελείας στην Κίνα με την πανδημία

3 MIN READ

Σχεδόν διπλάσιες οι πωλήσεις ειδών πολυτελείας στην Κίνα με την πανδημία

Σχεδόν διπλάσιες οι πωλήσεις ειδών πολυτελείας στην Κίνα με την πανδημία

Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση στις πωλήσεις των ειδών πολυτελείας στην Κίνα τα δύο χρόνια της πανδημίας. Συγκεντρωτικά στοιχεία της Bain & Company έρχονται να επιβεβαιώσουν την τάση, που αναδεικνύουν το ένα μετά το άλλο και τα μεγάλα brands πολυτελείας σχετικά με τα έσοδά τους από την ταχέως αναπτυσσόμενη κινεζική αγορά.

Κάποιες μάρκες, μάλιστα, κατέγραψαν αύξηση μέχρι και 70%, σε πείσμα των κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων που πρόεκυψαν το τελευταίο διάστημα.

Ειδικότερα, το 2020 καταγράφηκε άνοδος κατά 48% στις πωλήσεις των ειδών πολυτελείας, την οποία διαδέχτηκε ένα +36% το 2021. Αυτή η άνοδος αντιστοιχεί σε ένα μερίδιο 21% της Κίνας στην παγκόμια αγορά πολυτελείας για το 2021, από το 20% που ήταν το 2020. Ωστόσο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό το μερίδιο θα συνεχίσει να μεγαλώνει, ώστε το 2025 η κινεζική αγορά να έχει διογκωθεί στη μεγαλύτερη στα είδη πολυτελείας διεθνώς.

Διαβάστε ακόμα: 3 νέες κατηγορίες πολυτελούς ανάπτυξης στην Κίνα

H άνοδος αφορά μια ποικιλία κατηγοριών, ενώ δε γνώρισαν όλα τα brands τον ίδιο βαθμό ανάπτυξης, καθώς τα εξειδικευμένα ποσοστά κυμαίνονταν μεταξύ 10 και άνω του 70 τοις εκατό. Τα δερμάτινα είδη ήταν πάντως αυτά με τον πιο γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, που έφτασε το 60%, με τη μόδα και την κατηγορία του lifestyle να ακολουθούν στο 40%. Στην κατηγορία των κοσμημάτων σημειώθηκε επιβράδυνση σε σχέση με το 2020, ωστόσο, και πάλι, το ποσοστό της ανόδου τους έφτασε το 35%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, βασικοί λόγοι για την τόσο γρήγορη ανάπτυξη της κινεζικής αγοράς  πολυτελείας, στάθηκαν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, που δεν επέτρεψαν στη ανερχόμενη μεσαία τάξη να ταξιδέψει για τις αγορές της, οπότε και έκανε τα ψώνια της από το σπίτι, κάτι που αντικατοπτρίζεται, εξάλλου, και στην αύξηση κατά 56% των online αγορών.

Αλλά είναι και η πολιτική της Κίνας σχετικά με τα duty-free καταστήματα, που έχει συμβάλει σημαντικά σε αυτά τα ποσοστά. Συγκεκριμένα, στο νησί Χαϊνάν πραγματοποιείται αυτήν τη στιγμή μια έκρηξη στην αγορά πολυτελείας, καθώς τα τελευταια δύο χρόνια η κυβέρνηση έχει μειώσει τους φόρους και έχει λάβει φιλικά προς τις επιχειρήσεις μέτρα, με στόχο να μετατρέψει την περιοχή σε έναν διεθνή καταναλωτικό προρισμό. Εκεί, εξάλλου, κατέφυγαν οι μεγάλες μάρκες από το ταραγμένο Χονγκ Κονγκ, αλλά και από την κινεζική ενδοχώρα. Το 2021, οι πωλήσεις στα duty free καταστήματα του Χαϊνάν αυξήθηκαν κατά 85%, ένα μικρό ποσοστό, μάλιστα, συγκριτικά με το +122% που σημειώθηκε το 2020, από το 2019.

Ωστόσο, παρόλο που τα νούμερα παραμένουν εντυπωσιακά, και μάλιστα συμφωνούν με τη συρροή των μεγάλων brands στην τοπική αγορά – είτε μιλάμε για luxury μόδα, όπως του Burberry, είτε για luxury αυτοκίνητα, όπως τα Bentley – οι αναλυτές λένε ότι ήδη καταγράφεται μια τάση επιβράδυνσης, σημειώνοντας ότι μέσα στο 2022 η ανάπτυξη της αγοράς αυτής θα είναι πιο ήπια. Μάλιστα, οι αγορές των Κινέζων καταναλωτών σε αγαθά πολυτελείας διεθνώς, έμειναν το 2021 σε χαμηλότερα επίπεδα από τα προ-πανδημικά.

Επιπλέον, όπως εξηγούν οι συγγραφείς της έρευνας, αν και δυναμική, η αγορά της Χαϊνάν ακόμα υστερεί σε ποικιλία προϊόντων και ανταγωνιστικότητα, ενώ τα κατά τόπους lockdowns που επιβάλλονται γα τα σποραδικά ξεσπάσματα του κορονοϊού ίσως έχουν και αυτά αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά.

Από την άλλη, όσο τα ταξίδια γίνονται ευκολότερα, οι Κινέζοι καταναλωτές θα αρχίσουν κατά πάσα πιθανότητα να προτιμούν να κάνουν τα ψώνια τους στις διακοπές τους, σε διαφορετικά περιβάλλοντα και κουλτούρες, και όχι στο πλαίσιο της τοπικής αγοράς.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.