01 Μάι 2024
READING

Η Peer-to-peer ενοικίαση στη μόδα

5 MIN READ

Η Peer-to-peer ενοικίαση στη μόδα

Η Peer-to-peer ενοικίαση στη μόδα

Ο περισσότερος κόσμος θα ήταν θετικός στο να δανειστεί ρούχα από έναν φίλο. Από έναν άγνωστο όμως; Σε μια θετική απάντηση βασίζονται οι peer-to-peer πλατφόρμες ενοικίασης ρούχων By Rotation, Wardrobe και Tulerie. Η ιδέα τους είναι να κάνουν τους χρήστες να αισθάνονται ότι τους δανείζει ρούχα ένας φίλος φίλου.

Την τελευταία δεκαετία οι κορυφαίες πλατφόρμες ενοικίασης μόδας λειτουργούν κρατώντας αποθέματα ρούχων για να τα νοικιάζουν οι συνδρομητές τους. Πιο πρόσφατα, ωστόσο, μια σειρά από peer-to-peer νεοφυείς επιχειρήσεις, που μιμούνται την επιτυχία πλατφορμών όπως το Depop, έχουν εμφανιστεί σε όλο τον κόσμο.

Οι πλατφόρμες peer-to-peer συνδέουν ανθρώπους, ή και μερικές φορές μάρκες, που θέλουν να δανείσουν τα ρούχα τους, με πελάτες που είναι πρόθυμοι να τα νοικιάσουν, αφήνοντας όλη την καταχώριση των προϊόντων, το marketing, την επικοινωνία, τον καθαρισμό και τα ταχυδρομικά τέλη στους χρήστες και επεμβαίνοντας μόνο για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων.

Το By Rotation που ξεκίνησε το 2019 είναι ένα παράδειγμα τέτοιας επιχείρησης. Απέκτησε σταθερό κοινό στο Ηνωμένο Βασίλειο, με περισσότερους από 170.000 εγγεγραμμένους χρήστες και περισσότερες από 19.000 καταχωρίσεις στην εφαρμογή, με λιανική αξία 8 εκατομμυρίων λιρών. Άλλο παράδειγμα αποτελεί η Tulerie, της οποίας η βάση χρηστών έχει αυξηθεί κατά 300% μέσα στο τρέχον έτος, με τα έσοδα από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 να είναι ίσα με τα συνολικά έσοδα του 2019. Αντίστοιχα, το Wardrobe αναφέρει ότι τα έσοδα τριπλασιάστηκαν μεταξύ 2019 και 2020 και αυξήθηκαν κατά επτά φορές μεταξύ 2020 και 2021. Παρόλο που φαίνεται ότι οι peer-to-peer πλατφόρμες να ανθίζουν, όλες έρχονται αντιμέτωπες με ένα μεγάλο εμπόδιο, σύμφωνα με τους ιδρυτές, το οποίο είναι να κερδίσουν περισσότερους καταναλωτές για να αγοράσουν και να πουλήσουν.

Η ενοικίαση μόδας δέχτηκε μεγάλο πλήγμα κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας, με τη ζήτηση να πέφτει κατακόρυφα. Τώρα πλέον βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, με την αγορά ενοικίασης μόδας να αναμένεται να αυξηθεί κατά 10% σε ετήσια βάση σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027, ενώ εκτιμάται ότι η ενοικίαση θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει έως και το 10% των εσόδων των εμπορικών σημάτων πολυτελείας έως το 2030.

Χωρίς κόστος αποθεμάτων, οι peer-to-peer startups ενοικίασης είναι σε θέση να επικεντρωθούν στον εξορθολογισμό του κόστους και στη δημιουργία άμεσης ρευστότητας. Βέβαια, για τις επιχειρήσεις αυτές, η προσθήκη ενός αντικειμένου στο σύστημα peer-to-peer κοστίζει μερικά δολάρια, έξοδο που καλύπτεται μετά την πρώτη ενοικίαση και μετά είναι καθαρό περιθώριο κέρδους.

Όμως, λειτουργεί αυτή η εκκολαπτόμενη βιομηχανία για τους δανειστές – αυτούς που νοικιάζουν τα ρούχα τους – και είναι αρκετά βιώσιμη ώστε ο τομέας αυτός να επεκταθεί; Αυτού του είδους η επιχείρηση είναι τόσο καλή όσο οι δανειστές της και το προϊόν που μπορούν να προσφέρουν σε τιμή ελκυστική για τους άλλους. Ορισμένοι δανειστές κερδίζουν έως και 10.000 δολάρια από την ενοικίαση των κομματιών τους. Το By Rotation προσφέρει αναλυτικά δεδομένα στους δανειστές σχετικά με τη συνολική χρηματική αξία των καταχωρίσεών τους, με αναλύσεις ανά μάρκα, χρώμα και κατηγορίες προϊόντων. Οι ενοικιαστές δημιουργούν σχέσεις και νοικιάζουν επανειλημμένα από τους ίδιους δανειστές με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που οδηγεί στη δέσμευση στην εφαρμογή.

Μεγάλες μάρκες μόδας στρέφονται στην ενοικίαση

Αν και ο κλάδος έχει δώσει μεγαλύτερη προσοχή στη μεταπώληση από ό,τι στην ενοικίαση ως μοντέλο κυκλικότητας, σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, κορυφαίοι λιανοπωλητές, όπως τα Harrods στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν αρχίσει να προσφέρουν υπηρεσίες ενοικίασης, παράλληλα με ορισμένες μάρκες πολυτελείας, όπως οι Burberry και Ralph Lauren.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις peer-to-peer υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη υπηρεσιών ενοικίασης από μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης και εμπορικά σήματα πολυτελείας δεν αποτελεί απειλή. Αντίθετα, όταν οι μεγάλες μάρκες εμπλέκονται στην ενοικίαση, αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει είναι να ομαλοποιείται και να απενοχοποιείται αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι επιχειρήσεις peer-to-peer.

Κερδίζοντας τους καταναλωτές

Το By Rotation έκανε την εφαρμογή της διασκεδαστική επιτρέποντας ουσιαστικά στους δανειστές να γίνουν επιχειρηματίες, αφήνοντας χειρόγραφες σημειώσεις και ετικέτες αυτοεπιστροφής για να δημιουργήσουν εμπιστοσύνη στους καταναλωτές, οδηγώντας τελικά σε δέσμευση και αγορές για την εφαρμογή, κάτι που κάνει και το Depop.

Το Wardrobe ακολουθεί μια άλλη προσέγγιση. Όταν η εταιρεία ξεκίνησε το 2018, δοκίμασε το παραδοσιακό μοντέλο peer-to-peer αφήνοντας τους πελάτες να χειριστούν όλα τα logistics, αλλά έκτοτε έχει αλλάξει στρατηγική. Συνεργάζεται πλέον με στεγνοκαθαριστήρια της Νέας Υόρκης που έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν τα ρούχα και να εκτελούν τις παραγγελίες μαζί με τον ποιοτικό έλεγχο και τον καθαρισμό. Η εταιρεία θεωρεί ότι είναι το καλύτερο: παρέχεται ομαλή εφοδιαστική και εγγυημένη υγιεινή χωρίς το βάρος των πρόσθετων δαπανών που συνεπάγεται ένα μοντέλο αποθήκης. Οι πελατοκεντρικές αναλύσεις δεδομένων του Wardrobe επιτρέπουν, επίσης, στην εταιρεία να βελτιστοποιεί τις σχέσεις της τόσο με τους συνεργάτες όσο και με τους προμηθευτές. Ο εξορθολογισμός του κόστους από όλες τις πλευρές αφήνει χώρο για καταχωρίσεις προϊόντων πολυτελείας σε υψηλότερες τιμές.

Peer-to-peer και βιωσιμότητα

Οι υπηρεσίες ενοικίασης peer-to-peer έχουν κριθεί ότι είναι κατά 20% πιο βιώσιμες από τα μοντέλα ενοικίασης με βάση την απογραφή. Το peer-to-peer ενθαρρύνει τους καταναλωτές να απομακρυνθούν από τη γρήγορη μόδα και τις αγορές μιας χρήσης.

Ενώ τα μοντέλα απογραφής έχουν κυριαρχήσει στην αγορά ενοικίασης, η προσέγγιση peer-to-peer προσφέρει μια ελκυστική εναλλακτική λύση για τους καταναλωτές που ενδιαφέρονται για τη βιωσιμότητα και την επιχειρηματικότητα. Εξαλείφοντας την απογραφή, το μοντέλο χαμηλότερου κόστους είναι σε θέση να κλιμακωθεί γρήγορα, αλλά το να πειστούν οι καταναλωτές να συμμετάσχουν εξακολουθεί να αποτελεί ακόμα εμπόδιο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.