03 Μάι 2024
READING

Η άνοδος του personal shopping

4 MIN READ

Η άνοδος του personal shopping

Η άνοδος του personal shopping

Η καινοτομία στον χώρο των προσωπικών αγορών μεταμορφώνει την έννοια της εξυπηρέτησης. Με τη νέα τεχνολογία που χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, οι startups personal shopping σκέφτονται μακροπρόθεσμα, ενώ υποστηρίζουν ότι αυτό είναι το μέλλον της πολυτέλειας.

Μια επιχείρηση personal shopping παρέχει βοήθεια σε πελάτες που επιθυμούν βοήθεια στην αγορά διαφόρων ειδών. Σε έναν κόσμο που ο χρόνος είναι περιορισμένος, οι personal shoppers μπορούν να βοηθήσουν τους πελάτες να βρουν ακριβώς αυτό που ψάχνουν, όπως μοναδικά αντικείμενα που έχουν εξαντληθεί ή είναι δυσεύρετα. Πρόκειται για ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί την ψηφιακή και την ανθρώπινη νοημοσύνη για να κάνει τις αγορές πιο προσιτές και προσωπικές.

Η ευκαιρία του personal sourcing

Όπως παρουσιάστηκε στο Vogue Business, η ιδέα των εταιρειών personal shopping είναι εμπνευσμένη από τις συχνές περιπτώσεις όπου κάποιος καταναλωτής επιδιώκει να εντοπίσει κάποιο δυσεύρετο προϊόν χωρίς επιτυχία. Αυτό αποτελεί πρόκληση ακόμα και για τους γνώστες της βιομηχανίας, πράγμα που αποκάλυψε ένα κενό για έναν ταχύτερο, λιγότερο απογοητευτικό τρόπο για αγορές.

Οι personal shoppers έχουν τις δικές τους βάσεις δεδομένων προμηθευτών, που κυμαίνονται από μια μπουτίκ με vintage κομμάτια που δεν πωλούνται μαζί με τα νέα εμπορεύματα στο κατάστημα, μέχρι και τους συνεργάτες του καταστήματος και τους συλλέκτες. Η υπηρεσία θυμίζει τη μεταπώληση, αλλά εκτελείται με μελετημένο τρόπο, με έμφαση στην εύρεση αντικειμένων για τους πελάτες, αντί της μεταπώλησής τους σε αγορές.

Η Sourcewhere, μια personal sourcing πλατφόρμα μόδας προσανατολισμένη σε vintage κομμάτια, είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη σε έναν ταχέως εξελισσόμενο και ανταγωνιστικό τομέα προσωπικών αγορών. Ξεκίνησε αρχικά στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο και επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν είδη μόδας πολυτελείας χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουν αμοιβή, αντίθετα, λαμβάνεται προμήθεια από τον πωλητή επί του συνόλου της παραγγελίας. Οι χρήστες έρχονται σε επαφή με έναν personal shopper στο δίκτυο του Sourcewhere που είναι σε θέση να βρει το επιθυμητό προϊόν.

Ο personal shopper είναι υπεύθυνος για την αποστολή του προϊόντος μέσω εγκεκριμένου ταχυμεταφορέα, η οποία παρακολουθείται μέσα από την εφαρμογή. Θα υπάρχει επίσης η ένδειξη “διαθέσιμο τώρα” στην εφαρμογή, σύμφωνα με την οποία, περιζήτητα αντικείμενα που προέρχονται από πωλητές του δικτύου του είναι διαθέσιμα για άμεση αγορά.

Μια άλλη αντίστοιχη πλατφόρμα, η Threads Styling, έχει εξελιχθεί από μια υπηρεσία personal shopping σε μια ευρύτερη πλατφόρμα κοινωνικού εμπορίου και αναφέρει διπλασιασμό των εσόδων από την έναρξη της πανδημίας. Το κύριο πλεονέκτημά της είναι το περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο οδηγεί πάνω από το 50% των πωλήσεων. Το πολυτελές ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ένα πολυπληθές περιβάλλον πλέον. Η Accenture προβλέπει ότι ο κλάδος του κοινωνικού εμπορίου αναμένεται να αναπτυχθεί τρεις φορές ταχύτερα από το παραδοσιακό ηλεκτρονικό εμπόριο, ξεπερνώντας τα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως μέχρι το 2025.

Ωστόσο, οι ανεξάρτητοι personal shoppers αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της διαχείρισης πολλαπλών αιτημάτων, της ανάπτυξης μιας αξιόπιστης διαδικασίας πληρωμών και του απαραίτητου ρίσκου να αγοράζουν περιστασιακά κομμάτια χωρίς εγγυημένο τελικό πελάτη. Η τυποποίηση της διαδικασία για τους personal shoppers με πρόσβαση σε αποτελεσματικά εργαλεία διαχείρισης πελατών θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά. Αυτό είναι κάτι που έχει σκοπό να κάνει η Sourcewhere.

Επίσης, το 2021, η Threads Styling εισήγαγε την υπηρεσία Threads Connect, μια υπηρεσία B2B που προσφέρει στους ανεξάρτητους personal shoppers πρόσβαση στην τεχνολογία και τα ψηφιακά εργαλεία της, όπως συστήματα παρακολούθησης των πωλήσεων των πελατών, της κατάστασης των παραγγελιών και της τιμολόγησης. Οι αγοραστές μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο προμηθειών της Threads και στις σχέσεις με τις μάρκες. Σε αντάλλαγμα, η Threads παίρνει μερίδιο από τις προμήθειες.

Υπάρχουν πολλές δυνατότητες και για τις πλατφόρμες διαχείρισης χονδρικής, όπως η Joor ή η Nuorder, οι οποίες έχουν συμβάλει στην ψηφιοποίηση και την τυποποίηση της διαδικασίας αγοράς, καθώς και σε ένα πρόσθετο επίπεδο δεδομένων που μπορεί να ενημερώσει για μελλοντικές αγορές. Το personal shopping θα μπορούσε να ακολουθήσει μια παρόμοια πορεία, ενώ, καθώς αναδύεται η τεχνολογία για να τις υποστηρίξει, πρόκειται να γίνουν πιο τυποποιημένες και επικρατούσες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.