01 Μάι 2024
READING

Σκληρό πόκερ στο τραπέζι του εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα

4 MIN READ

Σκληρό πόκερ στο τραπέζι του εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα

Σκληρό πόκερ στο τραπέζι του εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα

Σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά με διαρκή επενδυτική κίνηση εξελίσσεται αυτή του εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο προϊόν μάλιστα θεωρείται ότι παρουσιάζει ευρεία προοπτική ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, γι’ αυτό και το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτό κινούνται αναλόγως στη σκακιέρα της εγχώριας αγοράς. Τον χορό των επενδύσεων καθοδηγούν οι δύο μεγαλύτεροι παίκτες της αγοράς, ο Βίκος ή κατά το τυπικότερο, Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε. και το Ζαγόρι, κατά το τυπικότερο Χήτος ΑΒΕΕ.

Από την πλευρά του το Ζαγόρι βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε διαδικασία υλοποίησης επένδυσης συνολικού ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο να εγκαταστήσει νέα γραμμή μπουκαλιού PET, προερχόμενη από τη γαλλική εταιρεία, Sidel, ειδική σε μηχανολογικό εξοπλισμό του είδους. Πρόκειται για μία κίνηση που αποσκοπεί στην ενίσχυση της δυναμικότητας εμφιάλωσης νερού, γεγονός που κατ’ επέκταση μπορεί να αυξήσει και τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας. Η νέα γραμμή αναμένεται να έχει τοποθετηθεί στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας, ενισχύοντας το παραγωγικό της εκτόπισμα εντός του έτους που διανύουμε.

Το συνολικό πρόγραμμα επενδύσεων για το Ζαγόρι ανέρχεται στα 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στόχος στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος με διάρκεια τριετίας, είναι και η ενίσχυση των παραγωγικών εγκαταστάσεων της εταιρείας Ζήρεια ΕΠΕ με έδρα το νομό Κορινθίας, την οποία έκανε γνωστό ότι εξαγόρασε τον Μάιο του 2021. Στην περιοχή της Κορινθίας θα θυμίσουμε ότι δραστηριοποιείται και η Βίκος, η οποία το 2017 εξαγόρασε την μονάδα εμφιάλωσης νερού της Νατούρα Εμφιαλωτική Α.Ε., φέρνοντας στην αγορά το νερό «Υάς».

Το Ζαγόρι προχώρησε στα τέλη του 2021 και σε μία ακόμα κίνηση που αφορά την ανάληψη διανομής του φυσικού μεταλλικού νερού Evian και του ανθρακούχου Ferrarelle της Danone Waters. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που έχει συμπληρωματική ισχύ για το χαρτοφυλάκιο της Χήτος ΑΒΕΕ, με δυνατότητα να κινηθεί τόσο στον τομέα της λιανικής με τις δύο αυτές ετικέτες, αλλά και στον τομέα του HoReCa (ξενοδοχεία, εστίαση), όπου επίσης το Ζαγόρι διατηρεί ισχυρή παρουσία και εδραιωμένο δίκτυο διανομής.

Βίκος: Επένδυση 22 εκατ. ευρώ σε νέα μονάδα παραγωγής

Η Βίκος προχωράει επίσης στην υλοποίηση ενός επίσης ευρέως επενδυτικού πλάνου, το οποίο θα ανέλθει στα 22 εκατ. ευρώ με αντικείμενο τη δημιουργία καινούργιας μονάδας παραγωγής και εμφιάλωσης νερού και αναψυκτικού. Το νέο εργοστάσιο θα βρίσκεται στο Καλπάκι Ιωαννίνων και μετά την ολοκλήρωσή του θα έχει τη δυνατότητα εμφιάλωσης σε γυάλινη συσκευασία και σε κουτί. Γι’ αυτόν τον σκοπό θα προστεθούν δύο νέες γραμμές παραγωγής, προερχόμενες από τη γερμανική εταιρεία εξοπλισμού, Krones. Mάλιστα η Βίκος προέβη στην υλοποίηση και ενός ακόμη επενδυτικού πλάνου 25 εκατ. ευρώ, το οποίο ολοκληρώθηκε κατά την πενταετία που προηγήθηκε.

Επενδύσεις σε όλο το φάσμα της ελληνικής αγοράς

Στις επιχειρήσεις που επενδύουν στην παραγωγική τους ενδυνάμωση εντάσσεται και η Κωστηλάτα Α.Ε. η οποία παράγει το νερό Κωστηλάτα, η οποία προγραμματίζει συνολική επένδυση ύψους 5,44 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία επιχείρηση, η οποία εδρεύει επίσης στην Ήπειρο όπως το Ζαγόρι και ο Βίκος.

Διαβάστε ακόμα: Πώς Δέλτα και Δωδώνη συμπληρώνουν η μία την άλλη στην ελληνική γαλακτοβιομηχανία

Με τη σειρά της η Θεόνη με έδρα την Καρδίτσα έχει προγραμματίσει τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής και νέου κέντρου αποθήκευσης και υπηρεσιών logistics, με το σύνολο της προϋπολογισμένης δαπάνης να ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ. Η νέα γραμμή θα αυξήσει τον όγκο παραγωγής φιαλών κατά 60% ανά ημέρα στις συσκευασίες των 500 ml και 1.500 ml και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του 2022. Eπιδίωξη της εταιρείας είναι να καλύψει με αυτόν τον τρόπο την αυξημένη καλοκαιρινή ζήτηση αλλά και τις διεθνείς πωλήσεις καθώς πρόσφατα η επιχείρηση υπέγραψε εκτεταμένη εμπορική συμφωνία στις ΗΠΑ.

Η νεοεισερχόμενη N.U. Aqua στο Λουτράκι

Την ίδια στιγμή στο προσκήνιο έρχονται και νεοεισερχόμενοι πρωταγωνιστές στο εμφιαλωμένο όπως η N.U. Aqua, η οποία εξαγόρασε το παλιό εργοστάσιο της PepsiCo στο Λουτράκι και έχει προαναγγείλει ότι θα επενδύσει συνολικά 20 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση και σε βάθος χρόνου ποσό άνω των 55 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει τόσο την εξαγορά των εγκαταστάσεων του Λουτρακίου, όσο και την ευρύτερη αναβάθμισή τους. Πρόκειται για το εργοστάσιο στο οποίο παραγόταν κατά το παρελθόν το εμφιαλωμένο νερό Ήβη Λουτράκι.

Η NU Aqua έχει ξεκινήσει μία ακόμα επένδυση στο Άγιο Όρος με αντικείμενο τη δημιουργία μονάδας παραγωγής εμφιαλωμένου νερού με την ονομασία Avaton στη Σιμωνόπετρα και συγκεκριμένα σε περιοχή της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας.

Η επένδυση της Σουρωτής

Εκτός από τους παραδοσιακούς παίκτες της αγοράς και νεότεροι αυτών όπως ο επιχειρηματίας, Ιβάν Σαββίδης, έχουν προγραμματίσει την υλοποίηση επενδύσεων. Ο ομογενής επιχειρηματίας είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού ανθρακούχου νερού, Σουρωτή. Στον προγραμματισμό της επιχείρησης είναι η δαπάνη 25 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο αφενός την ενίσχυση της παραγωγής, αφετέρου την παραγωγή νέων προϊόντων, τα οποία κατατάσσονται στην κατηγορία των premium carbonated beverages.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία ήδη η Σουρωτή έχει λανσάρει προϊόντα με βασική πρώτη ύλη το ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό, το οποίο εμπλουτίζεται με φυσικό άρωμα δυόσμου και μέντας, με λεμόνι και λάιμ, με μαστίχα, με φυσικό άρωμα αγγουριού και με φυσικό άρωμα ρόδου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.