30 Απρ 2024
READING

Τα plant-based συστατικά απαιτούν επενδύσεις σε υποδομές για να καλύψουν τη ζήτηση του 2030

5 MIN READ

Τα plant-based συστατικά απαιτούν επενδύσεις σε υποδομές για να καλύψουν τη ζήτηση του 2030

Τα plant-based συστατικά απαιτούν επενδύσεις σε υποδομές για να καλύψουν τη ζήτηση του 2030

Εάν οι εναλλακτικές επιλογές του plant-based κρέατος συνεχίσουν να επεκτείνονται με τον σημερινό ρυθμό, θα αντιπροσωπεύουν το 6% της συνολικής κατανάλωσης κρέατος μέχρι το 2030. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να παράγουν 25 εκατομμύρια τόνους προϊόντων ετησίως για να καλύψουν τη ζήτηση. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητη μια συνολική επένδυση ύψους τουλάχιστον 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Γενικά φαίνεται ότι η προτίμηση και η ζήτηση των καταναλωτών για plant-based τρόφιμα και ποτά δεν είναι μια παροδική τάση ή μόδα. Αποτελεί μια πραγματικότητα που ισχυροποιείται όλο και περισσότερο, με τις προβλέψεις να λένε ότι θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό μέχρι και το 2024, γεγονός που αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή της γενιάς των Gen Z-ers κυρίως, με έρεισμα στη θέλησή τους να βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος και τη θωράκιση της υγείας τους.

Στην Ελλάδα παρατηρείται στροφή στις προτιμήσεις των καταναλωτών και αυτό στην αρχή ξεκίνησε με το γάλα, όταν το γάλα αμυγδάλου άρχισε να παίρνει μεγάλο μερίδιο από την αγορά και πλέον να είναι βασική επιλογή από πολλές οικογένειες στη χώρα μας. Επίσης, πλέον όλες οι αλυσίδες super market διαθέτουν φυτικά τυριά αλλά και πολλές επιλογές φυτικών υποκατάστατων κρέατος. Προφανώς η πρώτη αντίδραση στην Ελλάδα για αυτές τις επιλογές δεν ήταν θερμή αλλά πλέον είναι μέρος μιας γκάμας επιλογών. Πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται για την υγεία τους και τη διατροφή τους και η μεγάλη κατανάλωση κρέατος είναι εδώ και πολλά χρόνια μια διατροφική επιλογή που δεν συστήνεται από την ιατρική κοινότητα. Βέβαια, η γεύση οδηγεί την αλλαγή γιατί αυτό είναι ένα πολύ κρίσιμο χαρακτηριστικό για τα τρόφιμα, εξού και η τεχνολογία τροφίμων εξελίσσεται για να σχεδιάσει και να προσφέρει νόστιμες δελεαστικες επιλογές.

Διαβάστε επίσης: Οι καταναλωτές, το κρέας και οι plant based εναλλακτικές

Πολλές εταιρείες και αλυσίδες εστιατορίων εναρμονίστηκαν με την άνοδο της προτίμησης στο plant-based κρέας. Το Burger King πρόσθεσε το meatless λουκάνικο της Impossible Foods στο μενού του, ενώ και τα KFC έχουν λανσάρει plant based κοτόπουλο. Επίσης, η Impossible Foods συνεργάστηκε με την Buitoni λανσάροντας προϊόντα ραβιόλι Buitoni χωρίς κρέας.

Στον αντίποδα των εντυπωσιακών ρυθμών ανάπτυξης που σημείωσε το κρέας φυτικής προέλευσης τα τελευταία χρόνια βρίσκεται μια σκληρή πραγματικότητα. Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του τομέα δεν εξαρτάται μόνο από τους καταναλωτές που επιλέγουν συχνότερα εναλλακτικές plant-based λύσεις, αλλά και από τις πρώτες ύλες, τις εγκαταστάσεις παραγωγής και την αλυσίδα εφοδιασμού. Οι παραγωγοί plant-based κρέατος κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν δυσκολία στην δημιουργία επαρκούς προσφοράς για να καλύψουν τη ζήτηση. Προς αποφυγή αυτού, πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τις προμήθειες συστατικών και τις δυνατότητες επεξεργασίας.

Διαβάστε επίσης: Πώς διαφαίνεται το μέλλον των των plant-based τροφίμων και των εταιρειών τους;

Οι αριθμοί στη νέα έκθεση της Good Food Institute φαίνονται τρομακτικοί, αποκαλύπτοντας τις μαζικές επεκτάσεις που θα χρειαστούν σε ολόκληρο τον κλάδο προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση. Παρέχουν, ωστόσο, έναν βασικό οδικό χάρτη για το τι αναμένεται και, μάλιστα, σε αρκετό βάθος χρόνου ώστε οι παραγωγοί, οι πάροχοι συστατικών και οι επενδυτές να αρχίσουν να προετοιμάζονται για το μέλλον.

Η ανάλυση εξετάζει ουσιαστικά όλα τα προϊόντα κρέατος φυτικής προέλευσης που διατίθενται σήμερα μέσα από το πρίσμα του τι θα ήταν αναγκαίο εάν τα ίδια προϊόντα στην αγορά σήμερα συνέχιζαν να αναπτύσσονται με τον τρέχοντα ρυθμό. Σύμφωνα με την ανάλυση, το 62% των προϊόντων βασίζεται στο σιτάρι και τη σόγια, το 16% βασίζεται στο μπιζέλι και το 14% μόνο στη σόγια. Αυτό είναι σχετικά ενθαρρυντικό, καθώς τόσο το σιτάρι όσο και η σόγια παράγονται ήδη σε μαζική κλίμακα και η έκθεση εκτιμά ότι μόλις το 2% της παγκόσμιας παραγωγής τους θα χρειαστεί για το υποκατάστατο κρέατος με βάση τα φυτά.

Ωστόσο, η πρωτεΐνη μπιζελιού μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα εφοδιασμού και κόστους. Μόνο το 28% του μπιζελιού είναι πρωτεΐνη, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά υποπροϊόντα – κυρίως άμυλα – που δε χρησιμοποιούνται. Επειδή χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα μπιζελιού για να παραχθεί μικρότερη ποσότητα πρωτεΐνης, οι τιμές των εμπορευμάτων του μπιζελιού είναι σχετικά ευμετάβλητες. Επίσης, απαιτούνται περισσότερες εγκαταστάσεις για την επεξεργασία μπιζελιών σε πρωτεΐνες, που μπορούν να γίνουν ανάλογα του κρέατος. Σύμφωνα με την έκθεση, η ανακάλυψη μιας αγοράς στην οποία θα πωλούνται τα άμυλα μπιζελιού και η επένδυση σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας τώρα μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση των τιμών του στο μέλλον, εδραιώνοντας τη δημοτικότητά του στο plant-based κρέας.

Η επεξεργασία των συστατικών είναι επίσης ένα σημείο δυσκολίας που θα μπορούσε να προκύψει ως πολύ σημαντικό. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η έκθεση, οι εκτιμήσεις για το τι θα χρειαζόταν από την πλευρά του εξοπλισμού επεξεργασίας και των εγκαταστάσεων βασίζονται στα προϊόντα και τις διαδικασίες που υπάρχουν τώρα.

Για τους κατασκευαστές και τις εταιρείες συστατικών που εργάζονται για την κάλυψη της μελλοντικής ζήτησης, η έκθεση προτρέπει να διερευνηθούν εναλλακτικές φυτικές πρωτεΐνες, καθώς και να αναζητηθούν ευκαιρίες για τη χρήση παράπλευρων προϊόντων. Η έκθεση συνιστά επίσης βιομηχανικές μεγάλες συνεργασίες, καθώς και την προμήθεια συστατικών, προκειμένου να βρεθεί μεγαλύτερη προσφορά και αποτελεσματικότητα.

Μια λεπτομερής ανάλυση όπως αυτή, έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει τους αγρότες, τους παραγωγούς συστατικών και τους παραγωγούς plant-based προϊόντων να δουν εκ των προτέρων πού μπορεί να παρουσιαστούν αδυναμίες στην αλυσίδα εφοδιασμού. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αλλαγές πριν τα προβλήματα αυτά εμποδίσουν την πρόοδο και τις πωλήσεις.

Σε αυτόν τον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα του plant-based κρέατος έχουν περάσει μόλις 7 χρόνια από την παρουσίαση των Beyond Burgers και 6 χρόνια από την πρώτη εμφάνιση των Impossible Burgers στα μενού των εστιατορίων. Αν και σίγουρα θα υπάρξουν νέες καινοτομίες, προϊόντα και διαδικασίες για τον τομέα των φυτικών προϊόντων μέχρι το 2030, η κατεστημένη βιομηχανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τον χρόνο για να προετοιμαστεί γι’ αυτές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.