03 Μάι 2024
READING

Πώς δημιουργείται μια αποτελεσματική στρατηγική B2B marketing

5 MIN READ

Πώς δημιουργείται μια αποτελεσματική στρατηγική B2B marketing

Πώς δημιουργείται μια αποτελεσματική στρατηγική B2B marketing

Με το όρο Businesstobusiness (B2B) περιγράφεται η εμπορική συναλλαγή μεταξύ επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικό, αλλά όχι μοναδικό, παράδειγμα B2B δραστηριότητας είναι η προμήθεια των πρώτων υλών για την παραγωγική διαδικασία. 

Το γεγονός ότι αναφερόμαστε σε μια επιχειρηματική δραστηριότητα αρκετά βήματα πριν τον τελικό καταναλωτή, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αντίστοιχες ανάγκες διαφήμισης για τις εταιρείες, αλλά το αποτελεσματικό B2B marketing μπορεί να αποδειχθεί μια πρόκληση. Σε αντίθεση με τις στρατηγικές marketing που φορούν τις συναλλαγές μεταξύ επιχείρησης και καταναλωτή (B2C), οι μάρκες δεν προσπαθούν να προσεγγίσουν ένα άτομο με αγοραστική δύναμη. Συνήθως προσπαθούν να προσεγγίσουν μια ομάδα υπεύθυνων της εταιρείας που καθορίζουν ποιο προϊόν, υπηρεσία ή εμπορικό σήμα θα επιλεχθεί.

Διαβάστε επίσης: Το B2B υπολείπεται του B2C στην εμπειρία του ηλεκτρονικού εμπορίου

Ως αποτέλεσμα, οι περισσότερες στρατηγικές marketing μεταξύ επιχειρήσεων είναι πιο επίσημες και λιτές. Έτσι, πολλοί άνθρωποι έχουν την πεποίθηση ότι το marketing B2B πρέπει να είναι σοβαρό και ότι διασκεδαστικές και ανάλαφρες καμπάνιες δεν είναι κατάλληλες, σε αντίθεση με τα brands που έχουν ως επίκεντρο τον καταναλωτή. Ωστόσο, στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει.

Το marketing B2B είναι αρκετά ώριμο για δημιουργικότητα, καινοτομία, ακόμα και για λίγο χιούμορ, αρκεί να γίνει με τον κατάλληλο τρόπο. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες μάρκες έχουν κοινωνικά προφίλ που καταδεικνύουν την προσωπικότητα πίσω από την εταιρεία. Το χιούμορ είναι ένας μόνο τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες B2B μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργικότητα για να προσεγγίσουν το κοινό-στόχο τους. Οι μάρκες χρησιμοποιούν επίσης δημιουργικά μηνύματα, καινοτόμα διαδραστικά στοιχεία και άλλα χαρακτηριστικά σχεδιασμού για να δημιουργήσουν μηνύματα marketing που προσθέτουν αξία και έχουν αντίκρισμα.

Διαβάστε επίσης: Ο επόμενος στόχος του sharing economy είναι το business-to-business

Παρακάτω περιγράφονται συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους μια εταιρεία μπορεί να δημιουργήσει μια δημιουργική καμπάνια B2B που να αποδίδει αποτελέσματα και εν τέλει να οδηγήσει σε αύξηση του κέρδους.

Προσθήκη αξίας στον κλάδο

Γενικά, θεωρείται ότι οι εκστρατείες marketing είναι εγγενώς αυτοεξυπηρετούμενες, δηλαδή υπάρχουν για να δημιουργούν σύνδεση με την επιχείρηση και να φέρουν πελάτες. Ωστόσο, οι εκστρατείες marketing μπορούν ταυτόχρονα και να προσθέσουν αξία στον ευρύτερο κλάδο. Ένας από τους καλύτερους και πιο δημιουργικούς τρόπους με τους οποίους μια εταιρεία Β2Β μπορεί να προωθήσει τον εαυτό της είναι η παραγωγή καινοτόμων πόρων στον κλάδο.

Για παράδειγμα, υπάρχουν εταιρείες, των οποίων το αντικείμενο είναι να δημιουργούν έναν κατάλογο πόρων που εξυπηρετεί πελάτες και άλλους στον κλάδο τους. Η προσέγγιση της προστιθέμενης αξίας μπορεί να δώσει χώρο σε μια επιχείρηση για δημιουργικότητα και καινοτομία και δείχνει στους πελάτες το εύρος των δυνατοτήτων της.

Χιούμορ

Ο εμπλουτισμός των μηνυμάτων marketing με λίγο χιούμορ μπορεί να προωθήσει την αλληλεπίδραση μεταξύ μιας μάρκας και των υποψήφιων πελατών. Αναδεικνύει επίσης τη μοναδική προσωπικότητα που μπορεί να προσφέρει η μάρκα και, για τις εταιρείες Β2Β, το χιούμορ προσθέτει έναν απροσδόκητο βαθμό διασκέδασης.

Ένα παράδειγμα φρέσκιας και νεανικής ιδέας για προσθήκη χιουμοριστικών πινελιών στο marketing B2B είναι η αξιοποίηση των τάσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φυσικά τα αστεία δεν πρέπει να είναι κενά ή επιπόλαια, αλλά με το χιούμορ μια επιχείρηση μπορεί να δείξει στους πελάτες ότι κατανοεί τις ανάγκες τους και να προβάλλει την ενσυναίσθησή της, προσανατολισμένη στις λύσεις που προσφέρει.

Social media

Αν και εκ πρώτης όψεως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται πιο χρήσιμα για τις εταιρείες B2C, στην πραγματικότητα μπορεί να φανούν πολύτιμα και για τις επιχειρήσεις B2B.  Έρευνα έχει διαπιστώσει ότι πάνω από το 60% των αγοραστών ελέγχουν νέους παρόχους υπηρεσιών στα social media, καθιστώντας τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενη πηγή πληροφοριών από τις επίσημες συστάσεις.

Ουσιαστικά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας επιταχυντής για την εμβέλεια της φήμης, της τεχνογνωσίας και του περιεχομένου μιας εταιρείας και επιτρέπουν να δικτυωθεί και να συνδεθεί με πολύτιμες επαφές, αλλά και να παρακολουθεί την επωνυμία μέσω της κοινωνικής ακρόασης. Συνεπώς, οι επιχειρήσεις B2B πρέπει να αξιοποιήσουν τα social media και να χτίσουν μια σαφή και ισχυρή προσωπικότητα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούν πιο οικεία και φιλική εικόνα και δίνουν την ευκαιρία στους υπεύθυνους να αντλήσουν πληροφορίες ελεγχόμενα.

Διαβάστε επίσης: 3 πρακτικοί τρόποι αξιοποίησης της ιστορίας ενός brand

Καλλιέργεια την κοινότητας

Οι στρατηγικές marketing B2B απευθύνονται σε μεγάλες εταιρείες, πολλαπλά ενδιαφερόμενα μέρη και ηγέτες του κλάδου. Ενώ αυτά τα στοιχεία μπορεί να κάνουν το marketing B2B να φαίνεται πιο δύσκολο, στην πραγματικότητα παρέχουν απίστευτες ευκαιρίες για δημιουργικότητα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εταιρείες που παρέχουν ένα καινοτόμο εργαλείο ή υπηρεσία και επιδιώκουν να πρωτοπορήσουν στον κλάδο. Σε αυτή την περίπτωση, μια εταιρεία μπορεί να σχεδιάσει κατάλληλα τα μηνύματά της ώστε να αναδεικνύουν μια κίνηση στον κλάδο και να προσελκύσει εμπειρογνώμονες και ενδιαφερόμενους φορείς για να υποστηρίξουν τους καινοτόμους στόχους της. Έτσι, δημιουργεί μια τάση ενότητας και συνεργασίας και προβάλλει πως ο κύριος σκοπός της είναι να παρέχει τις καλύτερες λύσεις.

Το marketing B2B μπορεί να είναι δημιουργικό, καινοτόμο, ακόμη και χιουμοριστικό. Με το χιούμορ αναδεικνύεται η κατανόηση των αναγκών των πελατών, ενώ μια εταιρεία μπορεί να ηγηθεί στον κλάδο καλλιεργώντας μια κοινότητα καινοτόμων επαγγελματιών. Το marketing B2B είναι πιο αποτελεσματικό όταν οι εταιρείες εμπλουτίζουν την προσωπικότητα και την τεχνογνωσία τους για να δημιουργήσουν μοναδικά μηνύματα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.