02 Μάι 2024
READING

Η νέα Coca-Cola έχει γεύση pixels και έναν συγκεκριμένο στόχο

4 MIN READ

Η νέα Coca-Cola έχει γεύση pixels και έναν συγκεκριμένο στόχο

Η νέα Coca-Cola έχει γεύση pixels και έναν συγκεκριμένο στόχο

Αφού έδωσε στο κοινό της την ευκαιρία να γευτεί το διάστημα, με το προηγούμενο λανσάρισμά της Coca-Cola Starlight, που είχε γεύση εμπνευσμένη από το σύμπαν, τώρα η Coca-Cola φιλοδοξεί να προσφέρει μια νέα γευστική εμπειρία, προερχόμενη από τον virtual κόσμο των videogames.

Έτσι, ανακοίνωσε το λανσάρισμα ενός limited edition αναψυκτικού, της Coca-Cola Zero Sugar Byte, που εξηγεί ότι θα έχει τη γεύση των pixels. Αφού κατήργησε μια σειρά από παλαιότερα αναψυκτικά από το χαρτοφυλάκιό της, η Coca-Cola τώρα δίνει έμφαση στην πλατφόρμα καινοτομίας Coca-Cola Creations, μέσω της οποίας θέλει να λανσάρει πρωτότυπες γεύσεις, αλλά με μια διαφορετική προσέγγιση: στόχος της δεν είναι να βρει γεύσεις για να τις καθιερώσει σε μόνιμη κυκλοφορία, αλλά να κάνει περιοδικά πρωτότυπα λανσαρίσματα, με καμπάνιες που να τραβούν την προσοχή, που θα έχουν ένα συγκεκριμένο concept, και θα εντάσσονται μέσα στο πλαίσιο μιας ορισμένης στρατηγικής με συγκεκριμένο κοινό-στόχο.

Η απήχηση που είχε η πρώτη γεύση της πλατφόρμας, η Coca-Cola Starlight, ήταν πολύ ικανοποιητική, λένε από την εταιρεία. Πολλές περιγραφές γράφτηκαν εκείνη την περίοδο σχετικά με το ποια ακριβώς είναι η γεύση του σύμπαντος και πόσο η δροσιά του αναψυκτικού ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σχετικά με το νέο λανσάρισμα, είναι άγνωστο με ποιο κριτήριο δημιουργήθηκε η «γεύση των πίξελ» του Byte, ωστόσο, αν μη τι άλλο, ο προσανατολισμός είναι σαφής: πρόκειται για ένα σαφές άνοιγμα προς την κοινότητα των gamers.

Διαβάστε ακόμα: Τα κίνητρα του rebranding: οι περιπτώσεις της Coca-Cola και των M&M’s

Eξάλλου, το προϊόν εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο σε ένα νησί στο βιντεοπαιχνίδι Fortnite. Τώρα που λανσαρίστηκε η φυσική εκδοχή του αναψυκτικού, οι καταναλωτές μπορούν, σκανάροντας την ετικέτα με τα pixels που βρίσκεται πάνω στη συσκευασία, να παίξουν ένα παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας. Το brand συνεργάστηκε με την εταιρεία παιχνιδιών PWR για την προώθηση του αναψυκτικού στο περιβάλλον του Fortnite.

Μια νέα τάση

Ο τρόπος που προσεγγίζει η Coca-Cola τα λανσαρίσματα και την προώθηση των αναψυκτικών της πλατφόρμας Creations είναι ενδεικτικός μιας νέας τάσης στον χώρο της βιομηχανίας των τροφίμων και των ποτών, που δίνει έμφαση στο concept περισσότερο από ό,τι στην ευρεία διάδοση ενός νέου προϊόντος. Στόχος δεν είναι να κατακτηθεί ολόκληρη η αγορά, αλλά να κερδηθεί το ενδιαφέρον συγκεκριμένων niches καταναλωτών, όπου οι συνηθισμένες διαφημιστικές καμπάνιες δεν έχουν καλό αντίκτυπο. Ένα limited edition προϊόν δημιουργημένο με μια φιλοσοφία σχετική με το κοινό-στόχο έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει την εύνοιά του, φορτίζοντας το brand με έξτρα πολιτισμική αξία.

Ειδικά η πλατφόρμα Creations αναδεικνύει μια ψηφιακή διάστασή του, στοχεύοντας σε ένα κοινό εξοικειωμένο με τις νέες τεχνολογίες, εξού και η περιγραφή των αναψυκτικών ξεφεύγει επίτηδες από τα καθιερωμένα, ανάγοντας τις γεύσεις σε concept. Ο παράγοντας «metaverse» αποτελεί πιθανότατα ένα ακόμα κίνητρο για την Coca-Cola να κινηθεί σε αυτό το πλαίσιο, δεδομένου ότι όλα τα brands, ανεξαρτήτως κλάδου, προσπαθούν να εδραιώσουν στη συνείδηση των καταναλωτών το ότι ανήκουν σε αυτήν τη νέα ψηφιακή εποχή και ότι θα συνεχίσουν να αποτελούν ισχυρά brands και στον virtual κόσμο που δημιουργείται τώρα. Καθώς οι gamers συγκροτούν τη μερίδα εκείνη του κοινού που είναι περισσότερο εξοικειωμένη με τις νέες τεχνολογίες και που πρώτη θα βρεθεί στο metaverse, είναι λογικό οι μάρκες να καταβάλλουν συνειδητές προσπάθειες να κερδίσουν το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη τους.

Ειδικά η κατηγορία των αναψυκτικών, ήδη εδώ και καιρό απευθύνεται στους gamers, γεγονός που έχει οξύνει από νωρίς τον ανταγωνισμό. Και από την ίδια την Coca-Cola, εξάλλου, λένε ότι θεωρούν σημαντικό το brand να βρίσκεται ακριβώς εκεί που παίζει το δυνητικό αυτό κοινό.

To νέο αναψυκτικό, πάντως, θα είναι διαθέσιμο για Αμερικανούς, gamers και μη, από τις 2 Μαΐου, και αργότερα σε κάποιες χώρες της Λατινικής Αμερικής και στην Κίνα.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.