01 Μάι 2024
READING

Οι λόγοι που έκαναν Φέσσα, Καμπουρίδη, Ευμορφίδη και Grivalia να επενδύσουν στα ξενοδοχεία

4 MIN READ

Οι λόγοι που έκαναν Φέσσα, Καμπουρίδη, Ευμορφίδη και Grivalia να επενδύσουν στα ξενοδοχεία

Οι λόγοι που έκαναν Φέσσα, Καμπουρίδη, Ευμορφίδη και Grivalia να επενδύσουν στα ξενοδοχεία

Ο ιδρυτής και μέτοχος της Grivalia Hospitality, Γιώργος Χρυσικός, έδωσε πολύ πρόσφατα το στίγμα των επενδύσεων στον ξενοδοχειακό κλάδο, έναν τομέα όπου μέχρι πρότινος δε διατηρούσε ισχυρή παρουσία η Grivalia, εταιρεία διαχείρισης ακινήτων του ομίλου Eurobank, η οποία τα προηγούμενα χρόνια επένδυε σημαντικά στα εμπορικά ακίνητα.

Ο ίδιος παραδέχτηκε από τη μία ότι τα τουριστικά ακίνητα ενέχουν μεγαλύτερο επενδυτικό ρίσκο, σειρά αδειοδοτικών διαδικασιών που απαιτούνται, λεπτομέρεια στην κατασκευή, παρέχουν όμως και τη δυνατότητα στον επενδυτή να τα διαμορφώσει όπως εκείνος θέλει, καθώς δεν αγοράζει κάτι έτοιμο όπως συμβαίνει με τα εμπορικά ακίνητα. Η Grivalia αποτελεί εταιρεία που απορρόφησε πριν από λίγα χρόνια η Eurobank, προκειμένου να εξυγιάνει περαιτέρω τoν δανεισμό της, πέρα από τις εκάστοτε κεφαλαιοποιήσεις που ήρθαν να «διορθώσουν» τα οικονομικά των τραπεζών.

Αντικείμενό της αποτέλεσε ανέκαθεν ο τομέας του real estate, αποτελώντας μετεξέλιξη της Eurobank Properties, όπως ονομαζόταν πριν γίνει Grivalia η συγκεκριμένη εταιρεία. Το 2015 όμως ελήφθη η απόφαση να ξεκινήσουν επενδύσεις στα τουριστικά ακίνητα και κάπως έτσι γεννήθηκε η Grivalia Hospitality. Πρόκειται για μία εταιρεία που μέχρι στιγμής έχει κάνει κινήσεις στον τομέα του τουρισμού και των ξενοδοχείων.

Τα Αστέρια Γλυφάδας

Μεγαλύτερη και σημαντικότερη επένδυσή της αυτήν τη στιγμή αποτελεί η ανακατασκευή και η δημιουργία ενός πολυσύνθετου τουριστικού συγκροτήματος στα περίφημα Αστέρια της Γλυφάδας. Πρόσφατα όμως εγκαινίασε και το διατηρητέο ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου Όλυμπος Νάουσα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, μετονομάζοντάς το σε On Residence και σε συνεργασία με τον βορειοελλαδίτικο ξενοδοχειακό όμιλο, Tor, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια Τορνιβούκα και ήδη διατηρεί ακόμα τέσσερα ξενοδοχεία – εκτός από το On Residence – στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική.

Αστέρια Γλυφάδας

Η Grivalia όπως και αρκετοί ακόμα παίκτες με παραδοσιακή δραστηριότητα στο real estate είδε κι εκείνη τη μεγάλη ευκαιρία και τα σημαντικά μεγαλύτερα περιθώρια αποδόσεων που προσφέρουν οι τουριστικές επενδύσεις πολυτελείας έναντι των υπολοίπων.

Η Briq Properties του Θεόδωρου Φέσσα

Μία ακόμα χαρακτηριστική περίπτωση εταιρείας real estate αποτελεί και η Briq Properties, εισηγμένη εταιρεία στο ελληνικό Χρηματιστήριο, συμφερόντων του επικεφαλής του ομίλου Quest Συμμετοχών, Θεόδωρου Φέσσα. Από τα σημαντικότερα επενδυτικά ακίνητα της Briq είναι το The Modernist στο Κολωνάκι, στη συμβολή των οδών Γενναδίου και Υψηλάντου, εκεί που κατά το παρελθόν βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις της πρεσβείας του Καναδά. Επίσης, ξενοδοχεία όπως το Mr&Mrs White στην Πάρο, το Mr&Mrs White στην Τήνο αλλά και στην Κέρκυρα καθώς και το Radisson Resort Plaza της Σκιάθου, το οποίο ανακαινίζεται και αναμένεται να λειτουργήσει τον Ιούνιο, ανήκουν στη Briq Properties.

H εταιρεία των αδελφών Cocomat

Σε ανάλογη κατεύθυνση κινείται και η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, Μπλε Κέδρος, η οποία ανήκει στους αδελφούς, Μιχάλη και Πωλ Ευμορφίδη, ιδρυτές της Cocomat. H εταιρεία επενδύει αμιγώς στον τουριστικό τομέα, έχοντας δημιουργήσει τα Cocomat Hotels που ήδη λειτουργούν στη Σέριφο, τρία στο Κολωνάκι, ένα ακόμη στο Κουκάκι αλλά και στην Κηφισιά. Ωστόσο η εταιρεία έχει προγραμματίσει τη λειτουργία και άλλων ξενοδοχειακών μονάδων. Η μία από αυτές ήταν προγραμματισμένη να λειτουργήσει φέτος την άνοιξη στην Καλντέρα της Σαντορίνης με την ονομασία Cocomat Hotel Santorini.

Η ίδια εταιρεία έχει προγραμματίσει να λειτουργήσει μία ακόμα ξενοδοχειακή μονάδα, η οποία θα βρίσκεται στη Μονεμβασιά και θα φέρει την ονομασία Cocomat Village. Προς αυτήν την κατεύθυνση και για να εκπληρώσει το πλάνο της στη συγκεκριμένη περιοχή, η Μπλε Κέδρος έχει αποκτήσει στη Μονεμβασιά σειρά αγροτεμαχίων. Eπιπλέον, έχει θέσει στο πρόγραμμα να δημιουργήσει και ένα ακόμα ξενοδοχείο, που θα φέρει την ονομασία «Φ» και θα βρίσκεται και αυτό στο Κουκάκι. Θα στεγάζεται μάλιστα σε ακίνητο που απέκτησε η εταιρεία στη διάρκεια πλειστηριασμού.

Διαβάστε ακόμα: Οι «Cocomat brothers» από τη Χαρακιά Σπάρτης και το βήμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Η Dolphin Capital Partners του Μίλτου Καμπουρίδη

Στον επενδυτικό χάρτη των εταιρειών real estate με επενδυτικό εκτόπισμα στα ξενοδοχεία και πιο συγκεκριμένα στα πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα, εντάσσεται και η Dolphin Capital Partners με επικεφαλής τον Ελληνοκύπριο, Μίλτο Καμπουρίδη. Πρόκειται για την εταιρεία που ίδρυσε ο Καμπουρίδης και κατάφερε να εισαχθεί στην εναλλακτική αγορά του AIM του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, αντλώντας κεφάλαια από κορυφαία επενδυτικά funds και υλοποιώντας επενδύσεις σε αρκετές χώρες του κόσμου. Στο χαρτοφυλάκιο της Dolphin Capital υπάγονται ξενοδοχεία όπως το Kilada, το One & Only Island, το Scorpio Bay Resort, το Plaka Bay Resort και το Lavender Bay Resort, καθώς και μονάδες στην Κύπρο και στην Κροατία.

Όλα ξεκίνησαν το 2004, όταν ο πολυσχιδής Καμπουρίδης, με σπουδές στο MIT, εγκατέλειψε το Soros Real Estate Partners, του George Soros, στο οποίο ήταν ιδρυτικό στέλεχος, και μαζί με τον Pierre Χαραλαμπίδη ίδρυσαν την Dolphin Capital Partners με στόχο την αγορά του τουρισμού.

The Modernist Hotel
Κεντρική φωτό: The Modernist Athens
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.