02 Μάι 2024
READING

To ευέλικτο μοντέλο εργασίας της Apple δεν είναι και τόσο ευέλικτο

5 MIN READ

To ευέλικτο μοντέλο εργασίας της Apple δεν είναι και τόσο ευέλικτο

To ευέλικτο μοντέλο εργασίας της Apple δεν είναι και τόσο ευέλικτο

Μια ανοιχτή επιστολή στα ανώτερα στελέχη της Apple έστειλαν οι εργαζόμενοί της, λίγες μέρες πριν από την ημερομηνία επιστροφής στο γραφείο μετά από την περίοδο εξ αποστάσεως εργασίας λόγω της πανδημίας. Οι υπάλληλοι είναι προγραμματισμένο να επιστρέψουν στο γραφείο στις 23 Μαΐου, μετά από πολλές διαδοχικές αναβολές που επέβαλαν οι εξάρσεις των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον του κορονοϊού.

Οι υπάλληλοι του τεχνολογικού κολοσσού επιστρέφουν για να εργαστούν στο πλαίσιο του νέου υβριδικού μοντέλου – που με την πανδημία έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές και υιοθετούν ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις – το οποίο η ίδια η Apple χαρακτηρίζει «τόσο συνεργατικό όσο και ευέλικτο». Ωστόσο, οι εργαζόμενοι δε φαίνεται να έχουν την ίδια γνώμη.

Το πλάνο της Apple προβλέπει ότι οι υπάλληλοί της θα πρέπει να βρίσκονται στο γραφείο τρεις φορές την εβδομάδα, Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη. Στην ανοιχτή επιστολή τους, όμως, οι εργαζόμενοι λένε ότι αυτό το υβριδικό πλάνο που θέλει να επιβάλει η Apple «έχει ως κίνητρο τον φόβο», και συγκεκριμένα «τον φόβο για το μέλλον της εργασίας, τον φόβο για την αυτονομία των υπαλλήλων, τον φόβο για την απώλεια του ελέγχου». Το βασικό ζήτημα, όπως αναφέρεται στην επιστολή, είναι ότι το πλάνο προβλέπει την εφαρμογή του ίδιου μοντέλου για όλους, με τις τρεις σταθερές μέρες παρουσίας στο γραφείο, που διακόπτονται από μία εργάσιμη. «Αυτό δεν είναι σχεδόν καθόλου ευέλικτο», σημειώνουν.

Μάλιστα, με αφορμή αυτό το πρόγραμμα, αναφέρεται ότι, ήδη, έχει αποχωρήσει υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας, και συγκεκριμένα ο διευθυντής μηχανικής μάθησης, ο οποίος παραιτήθηκε σημειώνοντας, «πιστεύω βαθιά ότι περισσότερη ευελιξία θα ήταν η καλύτερη πολιτική για την ομάδα μου».

Τα σχόλια των υπαλλήλων βρίσκουν σύμφωνους και ειδικούς, όπως τον βοηθό καθηγητή του Harvard Business School, Raj Choudhury, o οποίος ερευνά το πεδίο που αφορά το μέλλον της εργασίας και σχολιάζει ότι οι εταιρείες που προσπαθούν να είναι αυστηρές με τα προγράμματα των υπαλλήλων τους θα βγουν χαμένες, γιατί σταδιακά οι ικανοί υπάλληλοί τους θα αρχίσουν να αποχωρούν για τους ανταγωνιστές τους, που προσφέρουν πιο ευέλικτα ωράρια. Ο ίδιος χαρακτηρίζει την πολιτική της Apple «άκαμπτη», τέτοια που αποτυγχάνει να αναγνωρίσει ότι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές προτεραιότητες ο καθένας, είτε πρόκειται για τη φροντίδα των παιδιών τους είτε για τα χόμπι τους, και ότι ο τρόπος που δουλεύει κάθε ομάδα μπορεί να αποτελέσει καλύτερο κριτήριο για το πότε πρέπει να βρίσκεται κανείς στο γραφείο και πότε όχι.

Διαβάστε ακόμα: Μήπως το υβριδικό μοντέλο εργασίας είναι εξοντωτικό;

Oι ειδικοί σημειώνουν ότι εταιρείες που είναι πρόθυμες να εφαρμόσουν ένα αληθινά ευέλικτο μοντέλο εργασίας ακολουθούν τελείως διαφορετική πολιτική. Για παράδειγμα, κάποιες ζητούν από τους υπαλλήλους τους να βρίσκονται στο γραφείο το 25% του ωραρίου τους, όπως και αν εξυπηρετεί να καλυφθεί αυτό, είτε με ημέρες μέσα στην εβδομάδα, είτε με συνεχόμενη παρουσία για μία εβδομάδα μέσα στο μήνα, είτε ακόμα και με αραιότερα διαστήματα παρουσίας, αρκεί να καλύπτεται ο απαιτούμενος χρόνος.

Ένας τέτοιος διακανονισμός, κατά τον οποίο υπάρχει ουσιαστική ευελιξία, που συνδυάζεται με τις ανάγκες της δουλειάς, επιτρέπει στους υπαλλήλους να νιώθουν πιο ελεύθεροι, ακόμα και ως προς τον τόπο διαμονής τους. Ακόμα και αν δε μιλάμε για ένα μοντέλο όπως της Airbnb, όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να δουλεύουν απ’ όπου θέλουν, και να βρίσκονται αραιά μέσα στη χρονιά σε προκαθορισμένες συναντήσεις, ένα ευέλικτο υβριδικό μοντέλο θα επέτρεπε στους υπαλλήλους να ζουν πιο μάκρια από τον χώρο εργασίας τους και να ταξιδεύουν όταν χρειάζεται. Το πρόγραμμα της Apple, που όχι μόνο επιβάλλει κάθε εβδομάδα την παρουσία στο γραφείο, αλλά σπάει και τη ίδια την εβδομάδα, ουσιαστικά επιβάλλει και το να ζουν οι υπάλληλοι κοντά στο γραφείο για να μπορούν να πηγαινοέρχονται.

Ο καθηγητής οικονομικών από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, Nicholas Bloom, παρατηρεί ακόμα ότι, στην πραγματικότητα, η Apple έχει ξεπεραστεί από την εποχή της. Γιατί, όταν η εταιρεία είχε ανακοινώσει αυτό το πρόγραμμα, πέρυσι το καλοκαίρι, ο μέσος όρος ημερών εξ αποστάσεως εργασίας που πρόσφεραν οι εργοδότες με το υβριδικό μοντέλο στις ΗΠΑ ήταν 1,8 ημέρες την εβδομάδα. Ένα χρόνο μετά, αυτό το νούμερο έχει φράσει τις 2,4 ημέρες την εβδομάδα, ενώ, παράλληλα, σύμφωνα με έρευνες, οι εργαζόμενοι είναι πιο παραγωγικοί όταν βρίσκονται στο γραφείο μία με δύο ημέρες την εβδομάδα, δηλαδή περίπου το 23% – 40% του συνολικού τους ωραρίου.

Το ενδιαφέρον είναι ακόμα ότι οι έρευνες αυτές δεν έχουν εντοπίσει ότι υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μέρα μέσα στην εβδομάδα, κατά την οποία οι εργαζόμενοι είναι περισσότερο ή λιγότερο παραγωγικοί σε σχέση με τις άλλες, συνεπώς οι τρεις σπαστές ημέρες που ζητά η Apple δε δικαιολογούνται, λέει ο Choudhury, που σχολιάζει μάλιστα ότι η επιλογή έγινε επίτηδες, απλώς για να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος.

Οι εργαζόμενοι με την επιστολή τους ζητούν να μην τους φέρονται σαν «σχολιαρόπαιδα που πρέπει να τους λένε πότε, πού και τι εργασίες να κάνουν», και να καθορίσει κάθε ομάδα χωριστά, μαζί με τους διευθυντές της και ανάλογα με τις ανάγκες της, ποιο θα ήταν το βέλτιστο πλάνο εργασίας. Οι ειδικοί δείχνουν να συμφωνούν μαζί τους, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ πιθανό η Apple, αν επιμείνει σε αυτήν την ακαμψία,  να αντιμετωπίσει δυσαρέσκεια, φθορά των υπαλλήλων της και αποχωρήσεις.

Με πληροφορίες από το Quartz at Work
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.