09 Μάι 2024
READING

Γιατί παρακμάζει η Tupperware;

3 MIN READ

Γιατί παρακμάζει η Tupperware;

Γιατί παρακμάζει η Tupperware;

Σημαντικά προβλήματα φαίνεται πως αντιμετωπίζει ο εδώ και δεκαετίες κραταιός κολοσσός πλαστικών δοχείων αποθήκευσης και σερβιρίσματος φαγητού Tupperware – των γνωστών μας τάπερ. Συγκεκριμένα, πριν λίγες μέρες αποκάλυψε αρκετά από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει, κάτι που έχει βάλει σε βαθιές σκέψεις τους επενδυτές της εταιρείας.

Πιο αναλυτικά, η μετοχή της εταιρείας κατρακύλησε σε ποσοστό 40%, τουτέστιν 10 δολάρια, τις τελευταίες μέρες, καθώς όπως φαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα αλλεπάλληλα lockdowns στην Κίνα, αλλά και ενδοεταιρικά προβλήματα, έχουν βαρύ αντίκτυπο στην Tupperware, η οποία γιγαντώθηκε κι έγινε συνώνυμο της συσκευασίας φαγητού μέσω των γνωστών κατ’ οίκον επιδείξεων τάπερ, που ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ αλλά έγιναν η απόλυτη στρατηγική της εταιρείας. Μάλιστα, οι επιδείξεις αυτές επέτρεψαν ουσιαστικά σε χιλιάδες γυναίκες, στα ‘50s και ‘60s, να στήσουν τη δική τους «οικιακή επιχείρηση» και να αποκτήσουν προσωπικά έσοδα σε μια συντηρητική Αμερική, σε μια περίεργη συνύπαρξη οικονομικής χειραφέτησης και συγχρόνως περαιτέρω ενίσχυσης των στερεοτύπων της νοικοκυράς.

Διαβάστε ακόμα: Tupperware: Η παραγωγή της Θήβας και το θρυλικό τάπερ που τζιράρει 40 εκατομμύρια

Βέβαια, ο δημιουργός των πρωτοποριακών για την εποχή τους δοχείων φαγητού, Earl Tupper, θεωρείται ότι δεν είναι σίγουρο αν υιοθέτησε αυτήν την στρατηγική χάρη στο επιχειρηματικό του όραμα, ή εξαιτίας της απελπισίας του, που τα προϊόντα του δεν πουλούσαν στα καταστήματα, ως πολύ διαφορετικά από τα υπόλοιπα πλαστικά φαγητοδοχεία της εποχής.

Όμως, η προσκόλληση της εμπορικής πολιτικής της εταιρείας στις άμεσες πωλήσεις, οι οποίες της έδωσαν την απαραίτητη ώθηση να φτάσει στο επίπεδο που είναι σήμερα, φαίνεται πως πλέον δεν είναι εξίσου αποδοτική, ειδικά με την άνθηση του online εμπορίου και της διαφήμισης. Μεγάλο μέρος των προβλημάτων, πλέον, πηγάζουν από τη συγκεκριμένη στρατηγική, εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν πως το 80% των πωλήσεων της Tupperware προέρχεται από την άμεση πώληση, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της εταιρείας Cameron Klaus.

Την παραπάνω δήλωση φαίνεται να επιβεβαιώνουν και τα περσινά νούμερα. Τα κέρδη επί των πωλήσεων άγγιξαν μόλις τα 1.6 δις δολάρια, δηλαδή 40% λιγότερο από το ρεκόρ του 2013 με 2,67 δις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάρα το γεγονός ότι μορφές προώθησης όπως οι επιδείξεις σε σπίτια, τα «Tupperware parties», έχουν τη δική τους θέση στην ιστορία, η εταιρεία θα πρέπει να εξελίξει την εμπορική της πολιτική, ώστε να συμβαδίσει με τις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς.

Και οι πρόσφατες κινήσεις της Tupperware δείχνουν πως έχει αντιληφθεί την άμεση ανάγκη για ριζικές αλλαγές. Συγκεκριμένα, το 2020 η εταιρεία πρόσθεσε στο ρόστερ της τον CEO Miguel Fernandez καθώς και μια νέα διοικητική ομάδα, αλλάζοντας ως εκ τούτου, σταδιακά, εμπορική πορεία πλεύσης. Με στόχο να παρέχει στους πελάτες της περισσότερους τρόπους να αγοράζουν τα προϊόντα της, η Tupperware σκοπεύει να ξεκινήσει τη διάθεσή τους σε καταστήματα λιανικής εντός του τρέχοντος έτους.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τη CFO της εταιρείας Cassandra Harris, το μεγαλύτερο ποσοστό της προώθησης των προϊόντων Tupperware βασίζεται ακόμα και σήμερα σε έντυπους καταλόγους, γεγονός που προσθέτει στα οικονομικά προβλήματα, αν αναλογιστεί κανείς το κόστος και την καλπάζουσα άνοδο του παγκόσμιου πληθωρισμού. Oι κατάλογοι τυπώνονται λίγες φορές τον χρόνο, συνεπώς οι τιμολογήσεις είναι πρακτικά αδύνατο να προσαρμόζονται με την ταχύτητα που απαιτείται σήμερα.

Μένει να αποδειχθεί εάν η Tupperware θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις καθημερινά μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς και να συμβαδίσει με τις καταναλωτικές τάσεις, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο λύση στα πρωτοφανή για την ισχυρή εταιρεία οικονομικά προβλήματα.

Με πληροφορίες από Axios και History.com
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.