03 Μάι 2024
READING

Νetflix προς υπαλλήλους του: «Αν δε συμφωνείτε με το περιεχόμενο, εδώ δεν είναι το ιδανικό μέρος για σας»

3 MIN READ

Νetflix προς υπαλλήλους του: «Αν δε συμφωνείτε με το περιεχόμενο, εδώ δεν είναι το ιδανικό μέρος για σας»

Νetflix προς υπαλλήλους του: «Αν δε συμφωνείτε με το περιεχόμενο, εδώ δεν είναι το ιδανικό μέρος για σας»
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Δυσκολίες φαίνεται πως αντιμετωπίζει η δημοφιλής streaming πλατφόρμα Netflix. Παρά το διεθνές βεληνεκές της και την έκρηξη νέων συνδρομητών μέχρι πρότινος, το τελευταίο έτος τα δεδομένα δείχνουν να μην είναι τόσο καλά, καθώς το Netflix έχει να αντιμετωπίσει μια συνεχόμενη μείωση συνδρομητών, και ως εκ τούτου μείωση των κερδών. Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα την αποδέσμευση 150 υπαλλήλων της εταιρείας στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, τα προβλήματα του Netflix φαίνεται πως δεν σταματούν εδώ, αφού η πλατφόρμα έχει μπει στο στόχαστρο θεατών και κριτικών με την προβολή της εκπομπής The Closer του κωμικού Dave Chapelle, γνωστού για την καυστική και ενίοτε προσβλητική προς διάφορες κοινωνικές ομάδες, σάτιρά του. Σχετικά με το The Closer, μεγάλο μέρος του κοινού θεώρησε πως θίγει την trans κοινότητα. Αξίζει να σημειωθεί πως το σόου έτρεξε για δυο ολόκληρες σεζόν και ο Dave Chapelle το εγκατέλειψε στη μέση της τρίτης.

Διαβάστε ακόμα: Η ανατρεπτική συμμαχία που θα μπορούσε να σώσει το Netflix από την πτώση

Οι αντιδράσεις αυτήν τη φορά δεν περιορίστηκαν στους κριτικούς και τους θεατές. Σφοδρή κριτική άσκησε ακόμα και μερίδιο των ίδιων των υπαλλήλων του Netflix, κάτι που οδήγησε στην απάντηση της εταιρείας δια στόματος του επιχειρηματία Ted Sarandos, ο οποίος διατελεί και CEO του Netflix.

Ο Ted Sarandos ενημέρωσε εσωτερικά τους υπαλλήλους πως τηρεί γραμμή υπεράσπισης της εταιρείας, υποστηρίζοντας πως το Netflix δεν προβάλλει προγράμματα τα οποία ενστερνίζονται και υποκινούν μίσος ή βία, και πως το The Closer δεν ξεφεύγει από αυτές τις προδιαγραφές. Επίσης δήλωσε πως είναι η φύση της stand-up κωμωδίας να ακροβατεί στα όρια, πράγμα που πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται ως προσβολή, ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο αρέσει στο κοινό.

Σημειώθηκε ακόμα ότι δεν πρόκειται όλοι να συμφωνούν με όλα όσα προσφέρει το Netflix, αλλά ότι “ως υπάλληλοι στηρίζουμε την αρχή ότι το Netflix προσφέρει μια ποικιλία από ιστορίες, ακόμα και όταν βρίσκουμε ότι κάποιοι τίτλοι έρχονται σε αντίθεση με τις προσωπικές μας αρχές. Ανάλογα με τη θέση σας, μπορεί να χρειαστεί να δουλέψετε σε τίτλους που μπορεί να θεωρείτε επιβλαβείς. Αν σας είναι δύσκολο να στηρίξετε το εύρος του περιεχομένου μας, το Netflix ίσως δεν είναι το ιδανικό μέρος για σας”.

Να σημειώσουμε πως έπειτα από τις αντιδράσεις μέρους των υπαλλήλων, το Netflix έθεσε σε διαθεσιμότητα μια trans υπάλληλο εξαιτίας ενός tweet που αφορούσε το The Closer, ενώ μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση του γεγονότος η εταιρεία ανακάλεσε τη διαθεσιμότητα.

Σε μετέπειτα δηλώσεις του, ο Sarandos φάνηκε απολογητικός για τις προηγούμενες θέσεις του, αφού σύμφωνα με τον ίδιο θα έπρεπε να έχει επιδείξει πιο ανθρώπινο πρόσωπο όσον αφορά τα παράπονα των εργαζόμενων.

Η ύφεση της οικονομίας προσοχής | Γιατί Netflix, Facebook, YouTube, Spotify χάνουν το κοινό τους;

Όμως και η εταιρεία δείχνει να κάνει προσπάθειες να αναδιαρθρώσει τη στρατηγική της, καθώς δηλώνει πως οι διαφωνίες των υπαλλήλων θα πρέπει να εκφράζονται υπεύθυνα και σε γραπτή μορφή ώστε να αξιολογούνται, όμως τονίζει πως εφόσον μια απόφαση ληφθεί, αναμένεται από το σύνολο των εργαζομένων να ακολουθήσει.

Κλείνοντας να αναφέρουμε πως και σε άλλες μεγάλες εταιρείες παρατηρείται κινητικότητα όσον αφορά την έκφραση αντιρρήσεων από τους εργαζομένους. Παραδείγματα όπως αυτό της Disney, όπου μια μερίδα υπαλλήλων αποχώρησε εξαιτίας της αδράνειας της εταιρείας όσον αφορά την ψήφιση της νέας νομοθεσίας όσον αφορά τη εκπαίδευση στη Φλώριντα, που έγινε γνωστή με το όνομα “Don’t Say Gay”, αλλά και τη διαμαρτυρία των εργαζομένων στη Basecamp, η οποία απαγόρευσε τις πολιτικές συζητήσεις στην πλατφόρμα της, πιθανόν σηματοδοτούν τον ερχομό μιας νέας πραγματικότητας στις σχέσεις μεταξύ εργοδοσίας και εργαζόμενων σε κάθε κλίμακα.

Με πληροφορίες από το HRDive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.