03 Μάι 2024
READING

Έρευνα | Οι καταναλωτές αναζητούν καθαρές τροφές, για να καταπολεμήσουν το άγχος

3 MIN READ

Έρευνα | Οι καταναλωτές αναζητούν καθαρές τροφές, για να καταπολεμήσουν το άγχος

Έρευνα | Οι καταναλωτές αναζητούν καθαρές τροφές, για να καταπολεμήσουν το άγχος
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Είναι δεδομένο πως στις μέρες μας οι διατροφικές διαταραχές λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής είναι όλο και συχνότερες. Μάλιστα πολλοί ειδικοί θεωρούν το άγχος αλληλένδετο με τις διατροφικές συνήθειες του ανθρώπου. Γι’ αυτόν τον λόγο, μια θετική νότα δίνει η 17η έρευνα της IFIC (International Food Information Council), η οποία έδειξε πως μεγάλο ποσοστό των Αμερικανών καταναλωτών επιλέγει να τρώει υγιεινά, με σκοπό μεταξύ άλλων την καταπολέμηση του άγχους και των επιπτώσεών του.

Ας δούμε όμως τα πράγματα πιο αναλυτικά. Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο του 2022 σε δείγμα περίπου 1000 Αμερικανών ηλικίας από 18 έως 80 ετών. Τα αποτελέσματα εξάχθηκαν με κριτήριο την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα και το επίπεδο εκπαίδευσης, ούτως ώστε να ανταποκρίνονται στην αμερικανική απογραφή που έλαβε χώρα το 2021.

Διαβάστε ακόμη: Η Unilever δεσμεύεται να καταγράφει τη διατροφική αξία των προϊόντων της σε ετήσιες αναφορές

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν τη μεγαλύτερη στατιστικά αλλαγή που έχει παρατηρηθεί σε κάθε θέμα που αφορά τους καταναλωτές σε περίοδο ενός έτους. Οι καταναλωτές, λοιπόν, έδειξαν προτίμηση όχι σε πολλά υποσχόμενες διατροφές, με αμφίβολο τελικά αποτέλεσμα, αλλά σε προϊόντα τα οποία ανέγραφαν ξεκάθαρα τα συστατικά τους.

Επιπροσθέτως, όταν ρωτήθηκαν ποιες τροφές θεωρούν υγιεινές, απάντησαν πως προτιμούν τα φρέσκα προϊόντα, με χαμηλά επίπεδα ζάχαρης, τις καλές πηγές πρωτεΐνης και τα φρούτα/λαχανικά, ενώ σχεδόν το 50% δήλωσε πως τα προϊόντα που διαφημίζουν στις ετικέτες τους πως είναι υγιεινά είναι προτιμότερα από όσα δεν ισχυρίζονται κάτι τέτοιο.

Στις παραπάνω επιλογές παίζει καταλυτικό ρόλο το στρες. Παρά το γεγονός πως οι άνθρωποι σήμερα τρώνε περισσότερα σνακ μέσα στη μέρα τους, και πως τουλάχιστον 1 στους 4 δηλώνει πως καταπολεμά το άγχος τρώγοντας, ένα 54% δήλωσε πως εξαιτίας αυτής της τάσης προσπαθούν να τρέφονται πιο υγιεινά. Μάλιστα φαίνεται πως τα πρωινά σνακ έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από τα φρούτα, σε ποσοστό 43%.

Διαβάστε ακόμη: Έρευνα | Οι καταναλωτές θέλουν προϊόντα με προβιοτικά και τα brands ακολουθούν

Ωστόσο σύμφωνα με την έρευνα, όσο περνάει η μέρα τα πιο υγιεινά σνακ αντικαθίστανται από τα πιο «παραδοσιακά», με τη σοκολάτα, τα αλμυρά, τα μπισκότα και το παγωτό να έχουν την τιμητική τους τις βραδινές ώρες.

Παρά τα παραπάνω, αρνητική επίγευση αφήνει η απάντηση ενός περίπου 50% των ερωτηθέντων, οι οποίοι είπαν πως προτιμούν να λάβουν κάποια φαρμακευτική αγωγή για να αντιμετωπίσουν τα εκάστοτε προβλήματα τους, συμπεριλαμβανομένου και του στρες, παρά να αλλάξουν τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους. Ειδικά σε ηλικίες κάτω των 50, το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί κατά περίπου 1/3 την τελευταία δεκαετία.

Με πληροφορίες από Food Dive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.