30 Απρ 2024
READING

H Mattel λανσάρει την πρώτη τρανς Barbie

3 MIN READ

H Mattel λανσάρει την πρώτη τρανς Barbie

H Mattel λανσάρει την πρώτη τρανς Barbie

Στην εκστρατεία της να διδάξει στις μικρότερες ηλικίες την ανοχή στη διαφορετικότητα, η Mattel, η οποία συχνά βασίζει τα παιχνίδια της σε πραγματικούς ανθρώπους, δημιούργησε την πρώτη trans κούκλα Barbie της εταιρείας σε συνεργασία με την Laverne Cox.

Η Laverne Cox είναι η πρώτη trans γυναίκα που εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού Cosmopolitan, ενώ παράλληλα είναι το πρώτο ανοιχτά trans άτομο το οποίο απέκτησε το δικό του κέρινο ομοίωμα στο μουσείο της Madame Tussauds. Επιπροσθέτως είναι η πρώτη μαύρη trans γυναίκα με πρωταγωνιστικό ρόλο σε τηλεοπτική σειρά. Αξίζει να σημειωθεί πως η καλλιτεχνική της πορεία της έχει χαρίσει 4 βραβεία Emmy.

Διαβάστε ακόμη: H Mattel λανσάρει τα πρώτα της παιχνίδια με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα

Η Mattel δηλώνει πως επέλεξε τη Laverne Cox για τη δημιουργία της νέας Barbie εξαιτίας της αυθεντικότητας της και του θάρρους της, καθώς και της ακτιβιστικής της δράσης στην εκπροσώπηση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Άλλωστε η εταιρεία τονίζει πως η κυκλοφορία της νέας της κούκλας αποτελεί μέρος της δέσμευσής της στην ανάδειξη της διαφορετικότητας σε κάθε τομέα, και θεωρεί επιτυχία τη συμμέτοχη μιας πρέσβειρας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στο project της, γι αυτόν τον λόγο δούλεψε στενά με τη Laverne Cox στο εμφανισιακό κομμάτι της νέας κούκλας, ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή ομοιότητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η σειρά Tribute της Barbie περιλαμβάνει κούκλες φτιαγμένες με πρότυπο τη Lucille Ball, η οποία αποτελεί ορόσημο για τις γυναίκες στο χώρο του θεάματος, αλλά και η Βασίλισσα Ελισάβετ απέκτησε τη δική της κούκλα, εν όψει των 96ων γενεθλίων της.

Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση της Barbie Laverne Cox, της οποίας η κυκλοφορία προγραμματίστηκε και με βάση τα 50στά γενέθλια της Cox. Η ίδια διοργάνωσε ένα πάρτι με θέμα την Barbie ώστε να γιορτάσει ταυτόχρονα τα γενέθλιά της αλλά και την κυκλοφορία της κούκλας.

Διαβάστε ακόμη: H νέα καμπάνια της Ikea που αντιπροσωπεύει διαφορετικές σεξουαλικές ταυτότητες

Όπως  δήλωσε, ονειρευόταν για χρόνια τη δημιουργία μια δικής της Barbie, καθώς θεωρεί πως τα παιδιά μπορούν, βρίσκοντας την κούκλα στα ράφια των καταστημάτων, να κάνουν όνειρα όπως η ίδια, ειδικά σε μια εποχή που τα τρανς παιδιά δέχονται επιθέσεις και είναι θύματα διακρίσεων.

Οι αρχές της συμπερίληψης και της διαφορετικότητας διακατέχουν τα τελευταία λανσαρίσματa της Mattel,με πιο πρόσφατη την πρώτη Barbie με ακουστικό βαρηκοΐας, ενώ κυκλοφορούν ήδη Barbie με προσθετικά μέλη και λεύκη. Συνολικά, υπάρχουν πάνω από 175 διαφορετικές εκδόσεις κούκλας, με διαφορετικά χρώματα δέρματος, μαλλιά, σωματότυπους και αναπηρίες.

Το λανσάρισμα της πρώτης τρανς Barbie έρχεται ακριβώς στην έναρξη του Pride Month, που είναι ο Ιούνιος, ενισχύοντας τις προσπάθειες για ορατότητα των τρανς ατόμων. Μάλιστα, τα μαύρα τρανς άτομα αντιομετωπίζουν έναν ιδιαίτερο, βίαιο συχνά ρατσισμό, καθώς η ομοφοβία και οι διακρίσεις που αφορούν την ταυτότητα φύλου εμπλέκονται με τον φυλετικό ρατσισμό, εξού και το λανσάρισμα της Barbie – Laverne Cox έχει ιδιαίτερη σημασία. Η Mattel ετοιμάζεται να λανσάρει ακόμα, με το brand της, Fisher Price, μια σειρά παιχνιδιών εμπνευσμένη από το ριάλιτι Drag Race.

Κλείνοντας αξίζει να αναφέρουμε πως στο όνομα της συνεργασίας τους, η Mattel θα πραγματοποιήσει μια μεγάλη δωρεά στη μη κερδοσκοπική οργάνωση TransFamilySos, η οποία αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας πιο φιλικής στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Με πληροφορίες απο Axios και CBS News

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.