03 Μάι 2024
READING

Έρευνα | H τιμή είναι σημαντικότερο κριτήριο από τη βιωσιμότητα στην αγορά τροφίμων

3 MIN READ

Έρευνα | H τιμή είναι σημαντικότερο κριτήριο από τη βιωσιμότητα στην αγορά τροφίμων

Έρευνα | H τιμή είναι σημαντικότερο κριτήριο από τη βιωσιμότητα στην αγορά τροφίμων

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανησυχούν για την κατάσταση του πλανήτη και κατανοούν ότι οι διατροφικές τους επιλογές επηρεάζουν το περιβάλλον, ωστόσο λίγοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν σημαντικά περισσότερα για προϊόντα φιλικά προς αυτό. Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός στην αγορά τροφίμων έχει φτάσει στα ύψη και οι τιμές έχουν ανέβει αισθητά. Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε ριζικά πολλά, ένα από αυτά και η βιομηχανία τροφίμων. Η άνοδος των τιμών δοκιμάζει την προθυμία των καταναλωτών να πληρώσουν περισσότερα για βιώσιμα προϊόντα.

Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ προέβλεψε ότι οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν μεταξύ 7% και 8% το 2022, με αιχμή τις αυξήσεις στα αυγά, τα λίπη και τα έλαια, τα πουλερικά, το κρέας, τα θαλασσινά και τα γαλακτοκομικά. Παράλληλα, είναι συχνό φαινόμενο τα πιο βιώσιμα προϊόντα να είναι και τα πιο ακριβά με αποτέλεσμα να είναι έξω από το budget των περισσότερων καταναλωτών. Συνεπώς τίθεται το ερώτημα αν η τιμή θα μπει εμπόδιο στις προσπάθειες βιωσιμότητας των καταναλωτών.

Διαβάστε επίσης: Σε νέα ρεκόρ οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων

Η έρευνα τροφίμων και υγείας 2022 του Διεθνούς Συμβουλίου Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα αποκάλυψε ότι η τιμή είναι πολύ πιο σημαντικός παράγοντας για τις αποφάσεις αγοράς τροφίμων και ποτών από ό,τι η περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Μάλιστα, η τιμή καθορίζει τις αποφάσεις κατά 68%, ενώ η βιωσιμότητα κατά 39%. Πιο σημαντική για τους περισσότερους καταναλωτές είναι η γεύση, την οποία το 80% των ερωτηθέντων στην έρευνα θέτει ως προτεραιότητα κατά την αγορά τροφίμων και ποτών.

Συγκεκριμένα, όταν δίνεται στους καταναλωτές η δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ τριών προϊόντων, με το ακριβότερο να είναι και το πιο φιλικό προς το περιβάλλον, μόνο το 15% των καταναλωτών είναι πιθανό να το επιλέξει. Η πλειοψηφία, δηλαδή το 46%, θα επέλεγαν τη μεσαία τιμή, κάπως φιλική προς το περιβάλλον επιλογή, ενώ το 39% θα επέλεγε το φθηνότερο, και όχι ιδιαίτερα βιώσιμο προϊόν.

Η πιθανότητα επιλογής του πιο φιλικού προς το περιβάλλον προϊόντων αλλάζει ανά τις διάφορες ηλικιακές ομάδες, με έρευνα να καταδεικνύει τους νεότερους καταναλωτές ως την ομάδα που είναι πιο πιθανό να το λάβουν υπόψη τους. Όντως, οι καταναλωτές της γενιάς Z είναι πιο πιθανό να αγοράσουν προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως plant-based και με μικρό ή ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα από ό,τι οι Βaby Βoomers.

Άλλη αντίστοιχη έρευνα δείχνει ότι για το 38% των καταναλωτών η απόφαση αγοράς ήταν ένας συνδυασμός βιωσιμότητας και τιμής, ενώ το 37% δήλωσε ότι η τιμή είναι πιο σημαντική γι’ αυτούς από την ετικέτα βιωσιμότητας. Ακόμα, για το 13%, το ζήτημα της βιωσιμότητας δεν παίζει κανένα ρόλο στην αγορά.

Από την άλλη, αν και έρχεται έπειτα από τιμή και γεύση, η βιωσιμότητα διαδραματίζει κι αυτή έναν όχι αμελητέο ρόλο. Σχεδόν 4 στους 10 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η περιβαλλοντική βιωσιμότητα έχει επηρεάσει τις αποφάσεις αγοράς τους, μια σημαντική αύξηση από το 27% το 2019. Η τάση αυτή αντικατοπτρίζεται και σε άλλες πρόσφατες έρευνες, συμπεριλαμβανομένης μιας έκθεσης της Kearney, η οποία διαπίστωσε ότι το 27% των καταναλωτών σκέφτονται το περιβάλλον όταν κάνουν αγορές.

Στο μεταξύ, καθώς οι καταναλωτές έχουν γίνει πιο ευαισθητοποιημένοι ως προς τη βιωσιμότητα, υπάρχει μια αυξανόμενη επιθυμία για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων στον κλάδο. Σύμφωνα με την έρευνα του IFIC, το 57% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ανησυχεί για το θέμα αυτό. Οι οικονομικές ανησυχίες διαδραματίζουν και αυτές ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές βλέπουν τη σπατάλη τροφίμων, με το 53% των καταναλωτών να δηλώνουν ότι ανησυχούν για τη σπατάλη τροφίμων επειδή τη θεωρούν και σπατάλη χρημάτων.

Mε πληροφορίες από το Food Dive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.