30 Απρ 2024
READING

Ας μιλήσουμε για τη σοκολάτα

4 MIN READ

Ας μιλήσουμε για τη σοκολάτα

Ας μιλήσουμε για τη σοκολάτα

Έξι στους 10 καταναλωτές ηλικίας από 18 έως 44 ετών, οι γνωστοί ως Millennials και Gen Z-ers, αναζητούν από τις εταιρείες φυτικά προϊόντα. Ευτυχώς το ποσοστό αυτό στην Gen X και στους Boomers, δηλαδή στις ηλικίες 45 έως 75 ετών είναι «μόλις» 43%.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η ελβετική σοκολατοποιία Barry Callebaut σε δείγμα 3.200 καταναλωτών σε Δυτική Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία. Παρόμοια έρευνα που διεξήχθη στη Δυτική Ευρώπη έδειξε ότι μόνο το 25% των ερωτηθέντων κατανάλωνε φυτική ή vegan σοκολάτα. Μέχρι το τέλος του 2021, πάντως, το ποσοστό αυτό είχε αυξηθεί στο 64%.

Η Barry Callebaut, που έχει μέση ετήσια παραγωγή 2,2 εκατομμυρίων τόνων κακάο και σοκολάτας και ετήσιο τζίρο 6,4 δισ ευρώ, άνοιξε ένα διαδικτυακό pop-up κατάστημα φυτικών προϊόντων σοκολάτας για να γιορτάσει το Veganuary, μια ετήσια εκδήλωση που προωθεί τον βιγκανισμό.

Και η Barry Callebaut δεν είναι η μοναδική σοκολατοβιομηχανία που στρέφεται στον βιγκανισμό. Η Hershey ανακοίνωσε ότι έχει καταθέσει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που καλύπτει την αντικατάσταση στερεών γαλακτοκομικών με καβουρδισμένο αλεύρι, το οποίο λέει ότι αποδίδει «βελτιωμένες οργανοληπτικές ιδιότητες» σε σχέση με τις γνωστές σοκολάτες.

Ενώ η κριτική επιτροπή του βραβείου PETA Vegan Food Award βράβευσε, πριν από λίγες ημέρες, τη Lindt Vegan Classic ως την καλύτερη vegan σοκολάτα. Καθοριστικοί παράγοντες για την απονομή του πολυπόθητου βραβείου ήταν η σαφής vegan σήμανση, η καινοτομία, η διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων και η γεύση.

Ο Harald Ullmann, συνιδρυτής και πρόεδρος της PETA Γερμανίας, σχολίασε: «Με τη σοκολάτα με ρόφημα βρώμης Vegan Classic, η Lindt δείχνει με υποδειγματικό τρόπο ότι απολαυστικές και καθαρά φυτικές δημιουργίες γεύσης είναι δυνατές ανά πάσα στιγμή. Μια vegan διατροφή είναι καλή για τα ζώα, τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Η PETA τη συγχαίρει για τη νίκη των βραβείων Vegan Food 2022 στην κατηγορία “Καλύτερη Vegan Σοκολάτα”».

Την ίδια στιγμή όμως, οι βρετανικές αλυσίδες Tesco, Sainsbury’s και Morrisons, όπως αποκάλυψε το The Grocer, «κατέβασαν» από τα ράφια τους ολόκληρη τη σειρά από vegan μπάρες σοκολάτας της Mars.

Η πραγματικότητα είναι ότι η συγκεκριμένη κατηγορία… σοκολάτας βρίσκεται σε άνθηση. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η παγκόσμια αγορά σοκολάτας vegan θα αναπτυχθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 14,95% έως το 2027, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η αξία αυτής της κατηγορίας θα πιάσει το 1 δισ. δολάρια μέχρι το 2027. Σίγουρα δεν είναι λίγα αλλά δεν είναι και πολλά λεφτά. Η παγκόσμια αγορά της πραγματικής σοκολάτας αγγίζει τα 90 δισ. δολάρια, με τη μαύρη σοκολάτα να εμφανίζει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Και τις σοκολάτες που περιέχουν οίνο να αποτελούν το νέο παγκόσμιο trend. Σύμφωνα με τη Research Dive, η παγκόσμια αγορά σοκολάτας που περιέχει κρασί αναμένεται να ξεπεράσει σε αξία τα 1,219 δισ. δολάρια έως το 2028, καταγράφοντας ετήσια ανάπτυξη 7%.

Ο βασικός παράγοντας που τροφοδοτεί την ανάπτυξη της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι η σημαντική αύξηση της ζήτησης για αρωματισμένες σοκολάτες από τους πελάτες, λόγω των ποικίλων γευστικών προτιμήσεων και της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης σχετικά με τα οφέλη του κόκκινου κρασιού για την υγεία. Επιπλέον, οι αυξανόμενες εξελίξεις και η κυκλοφορία νέων προϊόντων στις σοκολάτες κόκκινου κρασιού από εταιρείες παραγωγής σοκολάτας αναμένεται να ανοίξουν πόρτες σε καινοτόμες ευκαιρίες για την ανάπτυξη της αγοράς κατά την προβλεπόμενη περίοδο. Ωστόσο, το υψηλό κόστος των σοκολατών από κόκκινο κρασί προβλέπεται να εμποδίσει την ανάπτυξη της αγοράς κατά την περίοδο πρόβλεψης.

Κλασική, μαύρη, λευκή, με άρωμα ή φρούτα, ακόμη και η vegan η σοκολάτα είναι ίσως το πιο εθιστικό τρόφιμο.

Για την ΙΟΝ, είναι η πρώτη αγάπη και παντοτινή. Αυτός ήταν ο λόγος που ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο άνθρωπος που δημιούργησε την πρώτη και μέχρι σήμερα μοναδική ελληνική εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων με παγκόσμιο εκτόπισμα, αποφάσισε να επενδύσει στον μεγαλύτεροπαίκτη της κατηγορίας στην εγχώρια αγορά.

Διαβάστε ακόμα: Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος συστήνει τη νέα «Vivartia»

Ο ίδιος έχει πει πως «η συμφωνία με την ΙΟΝ δεν είναι απλώς μία ακόμη συμφωνία». Και δεν έχει άδικο. Η ΙΟΝ αποτελεί ένα από τα πολύ λίγα εμβληματικά brands της χώρας. Μια εταιρεία που επί 92 χρόνια δεν υπέκυψε στις σειρήνες διεθνών πολυεθνικών κολοσσών και κατάφερε να κρατήσει τα σκήπτρα του κλάδου, παρά την ασφυκτική πίεση που δέχθηκε από παγκόσμια μεγαθήρια, μεταξύ των οποίων είναι και η Mondēlez.

Αυτό το διαμάντι του στέμματος, το Άγιο Δισκοπότηρο για άλλους, αποκτά ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ένα χρόνο μετά την πώληση της Chipita στη Mondēlez έναντι 2 δισ. δολαρίων. Για τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, η απόκτηση σε πρώτη φάση του 45% της ΙΟΝ, με option την πλειοψηφία των μετοχών της, αποτελεί ίσως το πιο ισχυρό χαρτί για τις επόμενες επενδυτικές κινήσεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.