01 Μάι 2024
READING

H Gap λανσάρει πιστωτική: Πόσο αποτελεσματικές είναι οι κάρτες των λιανεμπόρων;

4 MIN READ

H Gap λανσάρει πιστωτική: Πόσο αποτελεσματικές είναι οι κάρτες των λιανεμπόρων;

H Gap λανσάρει πιστωτική: Πόσο αποτελεσματικές είναι οι κάρτες των λιανεμπόρων;

Σε μια παρατεταμένη δύσκολη περίοδο για την Gap, ένα brand κάποτε ταυτισμένο με το (αμερικανικό) casual ντύσιμο των τζιν, των χακί παντελονιών και των κλασικών καθημερινών t-shirts, το πάλαι ποτέ ένδoξο brand λανσάρει μια πιστωτική κάρτα, σε συνεργασία με τη Mastercard.

Η κάρτα απευθύνεται στους πελάτες των brands Old Navy, Banana Republic και Athleta, πέρα από της Gap, που ανήκουν στον όμιλο Gap Inc. Βασικός στόχος μιας branded πιστωτικής κάρτας, όπως και σε αυτήν την περίπτωση, είναι να ενισχυθεί το πρόγραμμα πιστότητας και ανταμοιβής που προσφέρει η εταιρεία στους πελάτες της. Με την πιστωτική της Gap, πελάτης κερδίζει 5 πόντους για κάθε 1 δολάριο που ξοδεύει σε κάποιο από τα brands της Gap Inc, και 1 πόντο για κάθε δολάριο που ξοδεύει σε αγορές αλλού. Οι πόντοι μπορούν να εξαργυρωθούν με διάφορα προνόμια όπως δωρεάν μεταφορικά, events μόνο για μέλη και διάφορα άλλα.

Ακόμα, όπως εξηγούν από την Barclays, την τράπεζα σε συνεργασία με την οποία λανσάρεται η κάρτα, το πρόγραμμα ενισχύει μια ετήσια συνεισφορά σε πρωτοβουλίες και οργανισμούς που εργάζονται για κοινωνικούς σκοπούς, στηρίζοντας τις γυναίκες, τους νέους και μη προνομιούχες ομάδες, ενώ για την κάρτα χρησιμοποιείται κατά 33% ανακυκλωμένο πλαστικό από σκουπίδια του ωκεανού.

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί ο Kanye West με τα Yeezy να “αναστήσει” την Gap;

Ωστόσο, αν και αποτελούν ένα συνηθισμένο εργαλείο προώθησης, πολλοί σχολιάζουν ότι μια branded πιστωτική κάρτα θεωρείται ένα μάλλον παρωχημένο μέσο. Την εποχή των ψηφιακών πληρωμών και των εφαρμογών Buy Now Pay Later, που έχουν εξελίξει την ιδέα τού «πληρώνω αργότερα» αφαιρώντας τις χρεώσεις των πιστωτικών και προσδίδοντας μια διαφορετική αμεσότητα στη διαδικασία των αγορών, η δημοτικότητα των πιστωτικών καρτών συνολικά έχει πέσει. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, όπου οι πιστωτικές κάποτε ανθούσαν, μόλις το ένα τρίτο των καταναλωτών από 19 έως 28 ετών έχουν πιστωτική, στον απόηχο του προβληματισμού των Millennials για τα χρέη στα οποία τους οδήγησαν τα περασμένα χρόνια, μεταξύ άλλων, και οι κάρτες.

Κάποιοι λιανέμποροι, βέβαια, εξακολουθούν να τις χρησιμοποιούν, με την προοπτική ότι θα μπορέσουν έτσι να ενισχύσουν το loyalty των πελατών τους, προσελκύοντάς τους συχνότερα στα καταστήματά τους και ωθώντας τους σε περισσότερες αγορές. Ωστόσο, άνθρωποι του χώρου λένε ότι, καθώς πλέον πληθαίνουν οι εναλλακτικοί τρόποι πληρωμών, το loyalty θα μπορούσε να ενισχυθεί κατά βάση προσφέροντας μια απρόσκοπτη και άνετη εμπειρία πληρωμής, τόσο στα φυσικά όσο και στα ηλεκτρονικά τους καταστήματα, αποφεύγοντας την ξεπερασμένη χρήση μιας πλαστικής πιστωτικής κάρτας. Επιπλέον, συχνά οι κάρτες έχουν ένα υψηλό επιτόκιο, καθώς δίνονται εύκολα, χωρίς διεξοδικούς ελέγχους πιστοληπτικής ικανότητας, ώστε να μπορούν οι πάροχοι να προσελκύουν όσο γίνεται περισσότερους αριθμητικά πελάτες και, τελικά, όχι απαραίτητα αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα να ψωνίσουν.

Ειδικά όσον αφορά την Gap, το λανσάρισμα αυτής της κάρτας ίσως έχει αμφίβολα αποτελέσματα, δεδομένης της δύσκολης συγκυρίας για το brand: το τελευταίο τρίμηνο του 2021 έκλεισε με ζημία, αν και κατέγραψε αύξηση των πωλήσεων, ενώ η εταιρεία βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης, έχοντας κλείσει περίπου 250 καταστήματα. Εν τω μεταξύ, το brand Gap παρακολουθείται από τους ανθρώπους του χώρου και τον Τύπο, καθώς αγωνίζεται να ξαναβρεί τη χαμένη του αίγλη, με προσπάθειες που τελικά δεν αποδίδουν, με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται ως ένα case study αποτυχημένης συγκρότησης ενός αποδοτικού brand identity.

Τα τελευταία χρόνια, η Gap έχει βιώσει ορισμένες στιγμές hype χάρη στα social media και τη συνεργασία του με τον Kanye West, τις οποίες δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί αποτελεσματικά, εξού και ειδικοί σχολιάζουν ότι πρόκειται για μια μάρκα που έχει χάσει πλέον την ταυτότητά της και, συνεπώς, και το κοινό της. Γι’ αυτό, καθώς, όπως δηλώνουν και από την εταιρεία, η έμφαση δίνεται στην ψηφιακή της παρουσία, και με το κλείσιμο τόσων φυσικών καταστημάτων, μοιάζει άτοπη ίσως μια νέα πιστωτική, έστω και branded.

Με πληροφορίες από Fashion United και Diginomica
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.