30 Απρ 2024
READING

Ο Μασούτης “κοιτά” προς marketplace κατεύθυνση

5 MIN READ

Ο Μασούτης “κοιτά” προς marketplace κατεύθυνση

Ο Μασούτης “κοιτά” προς marketplace κατεύθυνση

Μπήκε από τους τελευταίους στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Κι όμως, ο Γιάννης Μασούτης κάνει αυτό που δεν τολμούν, ακόμη, να κάνουν οι υπόλοιποι λιανέμποροι τροφίμων. Να ανοίξει το eshop του σε συνεργαζόμενα δίκτυα και από ένα απλό ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ να δημιουργήσει το πρώτο ηλεκτρονικό πολυκατάστημα σε περιβάλλον σούπερ μάρκετ.

Επί της ουσίας ο Γιάννης Μασούτης, επικεφαλής και βασικός μέτοχος της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας σούπερ μάρκετ και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, προσπαθεί να μετατρέψει το masoutis.gr σε ένα διαδικτυακό πολυκατάστημα που στη γλώσσα της τεχνολογίας και της νέας τάξης πραγμάτων ονομάζεται marketplace, δηλαδή κάτι σαν το Skroutz.gr.

Ήδη έχει συνεργασίες με το you.gr του ομίλου Quest και τη Βιοκαρπέτ. Το you.gr, ένα από τα μεγαλύτερα e-shops της χώρας, ήταν ο πρώτος συνεργάτης της Μασούτη που εντάχθηκε στη νέα ενότητα, διαθέτοντας στα ηλεκτρονικά του ράφια περισσότερα από 20.000 προϊόντα από 600 brands, σε περισσότερες από 500 κατηγορίες, προσφέροντας είδη τεχνολογίας, καταναλωτικά ηλεκτρονικά, μικρές και μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές για το σπίτι και είδη ψύξης θέρμανσης, μόδα, προϊόντα για τα χόμπι, τον αθλητισμό, το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα.

Διαβάστε ακόμα: Ο Μασούτης που αποβιβάστηκε στο «Μακεδονία» επενδύει σε Αττική και Πελοπόννησο

Ο δεύτερος συνεργάτης είναι η Βιοκαρπέτ, που αποτελεί εδώ και 70 χρόνια τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία χαλιών, χειροποίητων και μηχανής, μοκετών, φλοκάτης, λευκών ειδών και άλλων προϊόντων, που αφορούν το δάπεδο και τη διακόσμηση του σπιτιού.

Εκτός από αυτές τις συνεργασίες, η αλυσίδα ετοιμάζεται να εντάξει και άλλες στο ηλεκτρονικό «πολυκατάστημά» της που λειτουργεί σε περιβάλλον σούπερ μάρκετ.

Εκτός από το you.gr και τη Βοκαρπέτ, σήμερα η αλυσίδα Μασούτης μέσω του ηλεκτρονικού της καταστήματος συνεργάζεται με την Cook Shop, την BAG, την brands box, τη vita4you, την petshop, την organic brands, τη Morgan Collection και τα έπιπλα Μαρμαρίδη, συνολικά φιλοξενεί δέκα άλλα brands με κατηγορίες προιόντων που επεκτείνουν τις επιλογές των πελατων.

Ποια είναι η Μασούτης

Η αλυσίδα Μασούτης ξεκίνησε το 1976, όταν ο ιδρυτής της Διαμαντής Μασούτης δημιούργησε το πρώτο κατάστημα της αλυσίδας, στην οδό Κ. Κρυστάλλη, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αντιγονιδών. Tα εγκαίνια έγιναν στις 6 Σεπτεμβρίου 1976. Μέσα στην πρώτη δεκαετία της πορείας της, η εταιρεία έφτασε να αριθμεί 9 καταστήματα, ενώ το φθινόπωρο του 1986 δημιούργησε το πρώτο κατάστημα στην κατηγορία των Grand (πολύ μεγάλων) καταστημάτων της, το Grand Μασούτης στη Θέρμη. Η είσοδος στη χονδρική έγινε το 1987, όταν η εταιρεία δημιουργεί το πρώτο κατάστημα Cash & Carry, δίπλα στο Grand Μασούτης Θέρμης.

Διαβάστε ακόμα: Πώς άλλαξε η αγορά των super market τα τελευταία 10 χρόνια

Το βάπτισμα του πυρός στην πρωτεύουσα το έλαβε το 2018, με την εξαγορά της αλυσίδας καταστημάτων Προμηθευτική Τροφίμων Α.Ε. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη εξαγορά που είχε πραγματοποιήσει η εταιρεία από την ίδρυσή της, ενώ μόλις πρόσφατα έλαβε σάρκα και οστά το deal με τον ΣΥΝΚΑ. Συγκεκριμένα, πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες επικύρωσης της στρατηγικής συμφωνίας με την εταιρεία ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε. Η συμφωνία περιλαμβάνει μεταβίβαση καταστημάτων της Κέρκυρας στη Διαμαντής Μασούτης Α.Ε., των εταιρειών «Γαλαξίας Α.Ε.» και «Μαρκάτο Α.Ε.» και προγραμματισμό μεταβίβασης υποκαταστημάτων που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου. Για την Κρήτη συμφωνήθηκε η συμμετοχή της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, όπου και τα καταστήματα διατηρούν την υφιστάμενη ταυτότητά τους.

Για την αναμόρφωση του νέου δικτύου θα απαιτηθούν επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ, λέει ο Γιάννης Μασούτης. Αντίστοιχου ύψους κεφάλαια θα διαθέσει η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα για την επέκταση του ομώνυμου δικτύου της με την προσθήκη σε αυτό 10-12 νέων καταστημάτων εντός της χρονιάς.

Στην κοινή εταιρεία που δημιούργησαν ο Δ. Μασούτης και ο ΣΥΝΚΑ, ο τελευταίος θα διατηρήσει το management και την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο. Μέσω της συμφωνίας δημιουργείται ένα δίκτυο 402 καταστημάτων με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω του 1,1 δισ. ευρώ και περισσότερους από 9.500 εργαζομένους. Δηλαδή ο Μασούτης αποκτά την κρίσιμη εκείνη μάζα που του έλειπε για να ξεπεράσει το φράγμα του 1 δισ. ευρώ σε τζίρο – το 2020 οι πωλήσεις του ήταν 882,47 εκατ. ευρώ – και να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του δύναμη με τους προμηθευτές.

Το deal υλοποιείται σε μια περίοδο όπου η κρίση, λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, έχει επηρεάσει τις πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ. Όπως λέει ο μεγαλομέτοχος της Μασούτης και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, μέχρι στιγμής καταγράφεται πτώση 3-4% στον όγκο πωλήσεων.

Ο ίδιος δε δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει ύφεση το επόμενο χρονικό διάστημα στην ελληνική αγορά. Σε ό,τι αφορά τα σχέδιά του για επέκταση μέσω νέων συνεργασιών ή εξαγορών, ο κ. Μασούτης λέει ότι επόμενο δίμηνο ο στόχος είναι η τακτοποίηση του δικτύου της κοινής εταιρείας με το ΣΥΝΚΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 16 Ιουνίου άνοιξε το νέο κατάστημα στη Σαντορίνη. Βρίσκεται στον Πύργο Δήμου Θήρας, στον κεντρικό επαρχιακό δρόμο Περίσσας-Φηρών (πρώην Βιδάλης super market). Το κατάστημα προέρχεται από τη συμφωνία με την εταιρεία ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε., ενώ τον Μάιο άνοιξε το νέο κατάστημα στη Λεωφόρο Θρακομακεδόνων 139 – 141. Το κατάστημα προέρχεται από εξαγορά από την εταιρεία «DELLI FOODS ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΕ» (πρώην ΑΒ Food Market).

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.