03 Μάι 2024
READING

To απροσδόκητο comeback της General Motors με το νέο Hummer

4 MIN READ

To απροσδόκητο comeback της General Motors με το νέο Hummer

To απροσδόκητο comeback της General Motors με το νέο Hummer
1 MIN READ
03 Μάι 2024

«Ένα EV για ανθρώπους που ποτέ δεν ήθελαν ένα EV», χαρακτήρισε το νέο Hummer EV, μιλώντας στη The Wall Street Journal, στέλεχος της General Motors, την περίοδο που η εταιρεία ανακοίνωσε ότι επαναφέρει το διαβόητο μοντέλο της σε ηλεκτροκίνητη εκδοχή.

Και φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι: η GM δηλώνει ότι υπάρχει αυτήν τη στιγμή λίστα αναμονής με 77.000 άτομα, που περιμένουν να πιάσουν το τιμόνι του νέου πλήρως ηλεκτροκίνητου SUV GMC Hummer, περισσότερα από δέκα χρόνια έπειτα από την απόσυρση του μοντέλου που είχε προκαλέσει τόσες αντιπαραθέσεις στο κοινό, ταυτίστηκε με την «αμερικανική καγκουριά», με την επιβάρυνση στο περιβάλλον, αλλά και με την εικόνα μιας αυτοκινητοβιομηχανίας που κατέληξε αντιπαθητική και η οποία έφτασε τελικά στην πτώχευση, για να σωθεί από το αμερικανικό κράτος.

Γι’ αυτό, η ανακοίνωση της επαναφοράς του μοντέλου αυτού προκάλεσε έκπληξη, έστω και αν πρόκειται για μια ηλεκτροκίνητη εκδοχή. Για την ακρίβεια, ειδικά το γεγονός ότι πλέον θα κυκλοφορεί στους δρόμους ένα ηλεκτροκίνητο Hummer, μοιάζει οξύμωρο ως σύλληψη και μόνο, σχολιάζουν άνθρωποι του χώρου.

Γιατί η ταυτότητα του εμπνευσμένου από το στρατιωτικό Humvee θηριώδους SUV – μια έμπνευση, όπως λέγεται, του Arnold Schwarzenegger – και το κοινό που το λάτρεψε, καμία σχέση δεν έχουν με τα σύγχρονα ηλεκτροκίνητα και το σημερινό κοινό στο οποίο η κατηγορία απευθύνεται. Το Hummer που αποθεώθηκε αλλά και μισήθηκε τη δεκαετία του 2000, αναδείχθηκε σε ενσάρκωση του πομπώδους καταναλωτισμού και της αδιαφορίας για το περιβάλλον – χρειαζόταν, εξάλλου, 3,7 λίτρα βενζίνης για να διανύσει 16 χιλιόμετρα.

Η General Motors απορρόφησε το brand και φρέσκαρε το design του στις αρχές της δεκαετίας του 2000, τότε που το μοντέλο έφτασε στο σημείο να γίνει ένα φαινόμενο της αμερικανικής ποπ κουλτούρας, με επιθετικό μάρκετινγκ που καλλιεργούσε και απενεχοποιούσε για τους fans του τη νοοτροπία τού «είμαι πολύ κακός και δε με νοιάζει τίποτα-κοιτάξτε με». Για τους ιδιοκτήτες ενός Hummer, αυτό το όχημα αντιπροσώπευε τις αμερικανικές αξίες της ελευθερίας προσωπικής επιλογής και της ατομικότητας – ίσως και να ένιωθαν λίγο επαναστάτες, που αγνοούσαν τα υποτιμητικά σχόλια των υπολοίπων, για τους οποίους το Hummer ήταν «το πιο ντροπιαστικό αυτοκίνητο που μπορούσε να έχει κανείς».

Στην οικονομική κρίση του 2008, λοιπόν, η εταιρεία έφτασε σε πτώχευση, ενώ και η δαιμονοποίηση του μοντέλου από τους επικριτές του, που μιλούσαν για τα σχεδιαστικά του λάθη, τα χωρίς λόγο επιλεγμένα χαρακτηριστικά του, τον αντίκτυπό του στο περιβάλλον και την «αντικοινωνικότητά» του στον δρόμο, οδήγησαν τελικά στην αποτυχία του, και στην εγκατάλειψη της παραγωγής του το 2010.

Γι’ αυτό η τωρινή προσμονή προκαλεί εντύπωση, αλλά πολλοί λένε ότι μπορεί πλέον το brand να το βοηθά η επιλεκτική μνήμη του κοινού, συνδυασμένη με μια δόση νοσταλγίας. Από την άλλη, το ότι έπαψε να κυκλοφορεί δε σημαίνει ότι εξαλείφθηκε η νοοτροοπία που ενσάρκωνε, του «μεγάλου και κακού», συνεπώς σίγουρα υπάρχει ένα κοινό για αυτό. Εν τω μεταξύ, η επανααφορά του Hummer συμβαίνει σε μια εποχή που συνολικά η κατηγορία των SUVs κάνει ένα comeback, όπως και τα αγαπημένα των Αμερικανών pick-up trucks, με πολλά μεγάλα brands να ανακοινώνουν ή να έχουν ήδη ετοιμάσει τις ηλεκτροκίνητες εκδοχές τους. Για παράδειγμα, η κυκλοφορία του πιο δημοφιλούς pick-up truck της Ford ήταν πολυαναμενόμενο γεγονός και ο δρόμος μέχρι την αποκάλυψη του σχεδιασμού του πρώτου SUV της Ferrari ήταν για τα media συναρπαστικός.

Συνδυάζοντας αυτήν την τάση με την άνοδο της δημοτικότητας των ηλεκτροκίνητων, ίσως τελικά δε θα έπρεπε να προκαλεί εντύπως πώς ένα μοντέλο όπως το Hummer φιλοδοξεί να βρει τη θέση του ανάμεσά τους. Εξάλλου, μια πιο πραγματιστική προσέγγιση λέει ότι, για να πετύχει συνολικά η κατηγορία των ηλεκτροκίνητων, πρέπει να υπάρχουν επιλογές και για εκείνους που δε διακρίνονται ιδιαίτερα για την περιβαλλοντική τους συνείδηση.

Έτσι, έχει επίσης νόημα και το γεγονός ότι διατηρήθηκε ουσιαστικά ο ογκώδης, επιθετικός σχεδιασμός του, το θηριώδες βάρος του που συνδυάζεται με απίστευτη δύναμη 1000 ίππων. Συνεπώς, σχολιάζουν δηκτικά οι επικριτές του, οι θαυμαστές του μοντέλου μπορούν να εξακολουθούν να ενοχλούν με την παρουσία τους στον δρόμο – τουλάχιστον, όμως, δε θα μολύνουν την ατμόσφαιρα.

Με πληροφορίες από Fast Company
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.