29 Απρ 2024
READING

Τα προβλήματα του Amazon στην Ευρώπη

5 MIN READ

Τα προβλήματα του Amazon στην Ευρώπη

Τα προβλήματα του Amazon στην Ευρώπη

Παρά τις προσπάθειες του Amazon να έρθει σε συμβιβασμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις κατηγορίες για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών πολιτικών, φαίνεται πως αντιμετωπίζει μεγαλύτερους ελέγχους από τα ευρωπαϊκά κράτη, συγκεκριμένα το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Νοέμβριο του 2020, καταλόγισε στη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο μονοπωλιακή χρήση του όγκου, της ισχύος και των δεδομένων που διαθέτει προκειμένου να αποκτά αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι μικρότερων πωλητών που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της. Ξεκίνησε επίσης έρευνα σχετικά με την πιθανή προνομιακή μεταχείριση του Amazon για τις δικές του προσφορές λιανικής και εκείνων των πωλητών της πλατφόρμας του που χρησιμοποιούν τις δικές του υπηρεσίες logistics και παράδοσης.

Παρά την άρνηση των ισχυρισμών της εποπτικής αρχής, το Amazon πρότεινε συμβιβαστικές λύσεις, ώστε να λήξει η έρευνα. Συγκεκριμένα, η εταιρεία πρότεινε να επιτραπεί πρόσβαση των πωλητών σε ορισμένα δεδομένα αγοράς και εγγυήθηκε την παύση συλλογής δεδομένων από τη μονάδα λιανικής του. Η εταιρεία, επίσης, υποστήριξε τη δημιουργία ενός δεύτερου «Buy Box» για προϊόντα, σε περίπτωση που ένα προϊόν του Amazon εμφανιστεί στο πρώτο.

Διαβάστε επίσης: Πώς και γιατί το Amazon θέλει να κλείσει την ευρωπαϊκή αντιμονοπωλιακή έρευνα

Αυτή τη φορά, η αντιμονοπωλιακή αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησε έρευνα στην αγορά του Amazon την ίδια ημέρα που η ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας επιβεβαίωσε ότι μπορεί να εφαρμόσει ειδικούς ελέγχους κατάχρησης στον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) του Ηνωμένου Βασιλείου λειτουργεί σύμφωνα με το πρότυπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2018, συνεπώς πολιτικές της Ένωσης δεν εφαρμόζονται και στη βρετανική νήσο.

Σύμφωνα με τη CMA, η έρευνα θα εξετάσει εάν η Amazon έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά και, εάν ναι, εάν κάνει κατάχρηση αυτής της θέσης και στρεβλώνει τον ανταγωνισμό παρέχοντας αθέμιτο πλεονέκτημα στη δική της επιχείρηση λιανικής ή στους πωλητές που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της, σε σύγκριση με άλλους πωλητές τρίτων στο Amazon U.K. Marketplace.

Ειδικότερα, η έρευνα θα επικεντρωθεί σε τρεις βασικούς τομείς. Συγκεκριμένα, στον τρόπο συλλογής δεδομένων πωλητών από το Amazon — συμπεριλαμβανομένου του εάν αυτό του παρέχει ένα αθέμιτο πλεονέκτημα σε σχέση με τις επιχειρηματικές αποφάσεις που λαμβάνονται από τον κλάδο λιανικής της.

Εν συνεχεία, τον τρόπο που θέτει κριτήρια για την κατανομή των προμηθευτών ως την προτιμώμενη/πρώτη επιλογή στο «Πλαίσιο Αγοράς» — γνωστό και ως ένα εξέχον χαρακτηριστικό που εμφανίζεται στις σελίδες προϊόντων όπου παρέχει στους πελάτες επιλογές με ένα κλικ για «Αγορά τώρα» ή «Προσθήκη στο καλάθι», σε σχέση με αντικείμενα από συγκεκριμένο πωλητή.

Τέλος, το πώς το Amazon ορίζει τα κριτήρια καταλληλότητας για τις πωλήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος αφοσίωσης της εταιρείας Prime, το οποίο προσφέρει στα μέλη ορισμένα οφέλη, όπως δωρεάν και γρήγορη παράδοση.

Το δελτίο τύπου της CMA επισημαίνει επίσης ότι η έρευνα της Επιτροπής για «παρόμοιες ανησυχίες» δεν καλύπτει «τρέχοντα ζητήματα που επηρεάζουν το Ηνωμένο Βασίλειο τώρα που έχει αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Αν και συνεχίζει προσθέτοντας ότι θα «επιδιώξει να έρθει σε επαφή» με τους ομολόγους της στην ΕΕ καθώς προχωρά η δική της έρευνα.

Η ανακοίνωση της εταιρείας για την έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί στενά με την CMA για να κερδίσει δίκαια την εμπιστοσύνη των πελατών της.

Εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, η αμερικανική εταιρεία είναι αντιμέτωπη με ελέγχους για τις αντιμονοπωλιακές ενέργειες και στη Γερμανία. Η συγκεκριμένη χώρα, ως και μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης θα λάβει μέρος στις έρευνες της Ένωσης, αλλά το Ομοσπονδιακό Γραφείο Καρτέλ της Γερμανίας θα πραγματοποιήσει και κάποιες επιπλέον.

Η παρουσία του Amazon στη Γερμανία είναι αισθητή. Από το 2010 εώς το 2020, επένδυσε 36,5 δισεκατομμύρια ευρώ και συνεργάζεται στενά με την τοπική ερευνητική κοινότητα, ενώ απασχολεί πάνω από 30.000 άτομα. Παράλληλα, οι συνεργάτες πωλήσεων της Γερμανίας αντιπροσωπεύουν πλέον περισσότερο από το 60 τοις εκατό όλων των μονάδων που πωλούνται στο κατάστημα του Amazon και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πωλούν μέσω του Amazon απασχολούν περισσότερους από 150.000 υπαλλήλους στη Γερμανία.

Διαβάστε ακόμα: Οι διαφημίσεις μέσα στα καταστήματα είναι η ανερχόμενη εναλλακτική στο Amazon

Οι υφιστάμενες διαδικασίες της FCO εναντίον του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου περιλαμβάνουν μια έρευνα που εξετάζει τον βαθμό στον οποίο επηρεάζει την τιμολόγηση των πωλητών στο Amazon μέσω μηχανισμών και αλγορίθμων ελέγχου τιμών. Μία δεύτερη εξέταση θα αφορά τις συμφωνίες μεταξύ του Amazon και των κατασκευαστών επωνυμιών, για να ελεγχθεί εάν οι εξαιρέσεις που τίθενται σε τρίτους πωλητές στο Amazon συνιστούν παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού.

Βέβαια, ήδη τον προηγούμενο χρόνο το FCO αξιολόγησε και επιβεβαίωσε ότι το Amazon βρίσκεται μέσα στα όρια, μετά από μια ενημέρωση της εγχώριας νομοθεσίας περί ανταγωνισμού που έχει σκοπό να στοχεύσει την ισχύ των ψηφιακών κολοσσών στην αγορά. Ωστόσο, το FCO βρίσκεται σε θέση ετοιμότητας να παρέμβει και να απαγορεύσει πιθανές αντιανταγωνιστικές πρακτικές του Amazon πιο αποτελεσματικά, ασκώντας εποπτεία κατά της κατάχρησης κυριαρχίας.

Αυτό σημαίνει ότι το Amazon θα αντιμετωπίσει περισσότερες και πιο γρήγορες αντιμονοπωλιακές παρεμβάσεις στη γερμανική αγορά — η οποία προηγείται σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. για την ενημέρωση των κανόνων ψηφιακού ανταγωνισμού.

Σε σχέση με αυτήν την κίνηση της Γερμανίας, το Amazon δήλωσε τη διαφωνία του, υποστηρίζοντας ότι είναι κυρίως έμπορος λιανικής και το συνολικό μερίδιο του ηλεκτρονικού εμπορίου σε όλες τις λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία υπολογίστηκε σε μόλις 14,7 τοις εκατό το 2021 από την Handelsverband Deutschland.

Με πληροφορίες από TechCrunch
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.