03 Μάι 2024
READING

Έμφαση στις πωλήσεις καταναλωτικών προϊόντων δίνει η Disney

3 MIN READ

Έμφαση στις πωλήσεις καταναλωτικών προϊόντων δίνει η Disney

Έμφαση στις πωλήσεις καταναλωτικών προϊόντων δίνει η Disney
1 MIN READ
03 Μάι 2024

O αμερικανικός πολυεθνικός όμιλος μέσων μαζικής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας Disney χρησιμοποιεί τα καταναλωτικά της προϊόντα για να ενισχύσει το brand της περισσότερο, κόντρα στις επιπτώσεις της πανδημίας και του πληθωρισμού. Μάλιστα, το 2021 βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης του περιοδικού License Global σημειώνοντας κέρδη 56,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε λιανικές πωλήσεις αδειοδοτημένων εμπορευμάτων παγκοσμίως.

Η Disney Consumer Products (DCP) είναι το τμήμα της Walt Disney Company που είναι υπεύθυνο για τα εμπορεύματα λιανικής και τα καταστήματα λιανικής πώλησης με το σήμα της Disney. Αν και δε χαρακτηρίζεται επίσημα ως “δήλωση αποστολής”, αυτή η δημοσιευμένη δήλωση για την DCP εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό που θα εξυπηρετούσε μια επίσημη δήλωση αποστολής:

“Τα καταναλωτικά προϊόντα της Disney (DCP) είναι ο επιχειρηματικός τομέας της The Walt Disney Company και των θυγατρικών της που προσφέρει καινοτόμες και συναρπαστικές εμπειρίες προϊόντων σε χιλιάδες κατηγορίες, από παιχνίδια και ρούχα μέχρι βιβλία και έργα τέχνης. Η DCP επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της δικαιόχρησης και στην ποιότητα και την καινοτομία των προϊόντων. Αυτή η εστίαση επιτρέπει στην DCP να προσφέρει συναρπαστικά εμπορεύματα σε καταστήματα λιανικής πώλησης σε όλο τον κόσμο εμπλουτίζοντας την εμπειρία των καταναλωτών με το εμπορικό σήμα της Disney και τους χαρακτήρες της”.

Μέσα σε αυτήν την ταραχή που επέφερε η πανδημία, η Disney προσαρμόστηκε και κατάφερε να συγκεντρώσει κέρδη 56,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό είναι υψηλότερο από τα κέρδη της εταιρείας το 2020, που έφτασαν τα 54 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτή η απόδοση παραγωγής εσόδων για τη Walt Disney προέκυψε καθώς η πανδημία τα τελευταία δύο χρόνια διέκοψε σοβαρά τον αγωγό αδειοδότησης και εμπορίας branded προϊόντων στα ράφια λιανικής και ψηφιακών καταστημάτων, και οι μεγάλες μάρκες ψυχαγωγίας έπρεπε να προσαρμοστούν ώστε να ανακάμψουν για να διατηρήσουν το παγκόσμιο μερίδιό τους στα βασικά αδειοδοτημένα εμπορεύματα.

Το κλειδί της επιτυχίας για το δημοφιλές εμπορικό σήμα βρίσκεται στο εύρος τιμών των προϊόντων, καθώς και στη διαθεσιμότητά τους σε διαφορετικούς λιανοπωλητές, όπως συμβαίνει με τη νέα σειρά ειδών σπιτιού, Disney Home. Παραδείγματος χάρη, τα πιο οικονομικά αντικείμενα είναι οι ταπετσαρίες αξίας $17, οι οποίες διατίθενται στο Wayfair. Από την άλλη, τα ακριβότερα αντικείμενα  είναι ορισμένα ειδώλια του Mickey Mouse με χρυσά αφτιά αξίας $277, φιλοτεχνημένα από τον οίκο Leblon Delienne, και θα διατίθενται στο Selfridges.

Αυτήν την τακτική, εξάλλου, των πολλών συνεργασιών, ακολουθεί και στης στρατηγική της του marketing, για την προώθηση των brands και των franchises της, όπως φάνηκε στις καμπάνιες των γιορτών το 2021. Η Disney συνεργάστηκε με 200 εταιρείες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, για να προωθήσει τις εποχιακές της καμπάνιες σε περισσότερα από 59.000 καταστήματα, δηλαδή 50% περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Μάλιστα, τα καταστήματα αυτά μπορούσαν να είναι από εξειδικευμένα παιχνιδάδικα μέχρι σούπερ μάρκετ.

Ο πίνακας της κατάταξης της License Global περιλάμβανε ακόμα την The Pokemon Company International, με πωλήσεις 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την κατασκευάστρια παιχνιδιών Hasbro με την ιδιοκτησία της Peppa Pig κοντά στην έκτη θέση, με 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις, και την NBCUniversal στην 7η θέση, με πωλήσεις καταναλωτικών προϊόντων 8,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από franchises όπως το Illumination’s Minions, το Jurassic World, το Fast & Furious και τα Trolls της DreamWorks.

Η Disney καταφέρνει να προσφέρει στο κοινό της αξιόλογες εμπειρίες, κάτι που σε ολόκληρη την αγορά το τελευταίο διάστημα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Ίσως το γεγονός ότι η Disney ανέκαθεν επικεντρωνόταν σε αυτές και ότι αναγνωρίζει την αξία τους, καθώς αυτό είναι που προσφέρουν κατ’ αρχάς τα θεματικά της πάρκα, να της δίνει σήμερα τη δυνατότητα να προσαρμοστεί ευκολότερα στις ανανεωμένες ανάγκες του κοινού, έστω και αν παράλληλα μπορεί να προκαλεί αντιδράσεις με τις πολιτικές και τις αντιδράσεις της σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα.

Mε πληροφορίες από HollywoodReporter
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.