09 Οκτ 2024
READING

Γιατί το Netflix δεν έχει αθλητικές μεταδόσεις;

4 MIN READ

Γιατί το Netflix δεν έχει αθλητικές μεταδόσεις;

Γιατί το Netflix δεν έχει αθλητικές μεταδόσεις;

To Netflix είναι ο κυρίαρχος της αγοράς – αλλά χάνει συνδρομητές. Το Netflix δεν πρόκειται να βάλει διαφημίσεις, είναι ενάντια στις αρχές του – αλλά κλείνει συμφωνία με τη Microsoft για να αναπτύξει ένα κομμάτι της πλατφόρμας του με διαφημίσεις. Το Netflix δε μεταδίδει αθλητικά γεγονότα – αλλά…

Όχι, πράγματι, δε μεταδίδει αθλητικές διοργανώσεις – προς το παρόν τουλάχιστον και, το σημαντικότερο, όχι επειδή εξακολουθεί να μη θέλει: Το Netflix ήταν ένας από τους διεκδικητές των δικαιωμάτων μετάδοσης των αγώνων της Formula 1 στις ΗΠΑ, τα οποία έχασε τελικά τον Ιούνιο από το κανάλι ESPN της Disney, που εξελίσσεται παρεμπιπτόντως στη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια κυριαρχία του Netflix, κερδίζοντας συνεχώς νέους συνδρομητές για την πλατφόρμα του, Disney+.

Η Formula 1 θα ήταν για το Netflix η ιδανική περίπτωση για την είσοδό του στον χώρο των σπορ, καθώς η τεράστια επιτυχία της σειράς ντοκιμαντέρ του «Drive to Survive» ευθύνεται για την ξαφνική αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος του αμερικανικού κοινού – ιδιαίτερα του νεανικού – για ένα κατεξοχήν στην Ευρώπη αγαπημένο άθλημα· τόσο που λέγεται ότι – τραγική ειρωνεία – ίσως γι’ αυτό ο κολοσσός του streaming δεν μπόρεσε τελικά να τα αγοράσει: Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος των δικαιωμάτων μετάδοσης αγώνων F1 ήταν μόλις 5 εκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο πριν και, σήμερα, μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ του Netflix, που η τηλεθέαση για το άθλημα αυξήθηκε κατά 40%, λέγεται ότι ανέβηκε στα 75 έως 90 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ποσό που το Netflix δεν μπορούσε να πληρώσει.

Ωστόσο, οι άνθρωποι της αγοράς έχουν αρχίσει να συζητούν πώς θα ήταν και πόσο θα ωφελούσε τη δημοφιλέστερη (ακόμα) πλατφόρμα streaming στον κόσμο να κυνηγήσει κάποιο άλλο ηχηρό συμβόλαιο με αθλητικό φορέα, όπως έκανε για παράδειγμα μόλις πρόσφατα το Amazon με το Champions League, για το οποίο εξασφάλισε τα δικαιώματα για την προβολή των αγώνων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ή η Apple TV, που έκλεισε τα παγκόσμια δικαιώματα για την προβολή του αμερικανικού ποδοσφαίρου (Major League Soccer -MLS), ή το Discovery για τους Ολυμπιακούς στην Ευρώπη.

Γιατί η αλήθεια είναι ότι το Netflix είναι πλέον το μόνο όνομα στη βιομηχανία του streaming που δεν έχει ακόμα εντάξει στο πρόγραμμά του τη ζωντανή μετάδοση αθλητικών γεγονότων, γεγονός που είναι λογικό να του ασκεί κάποια πίεση. Μέχρι σήμερα, η σχέση του Netflix με τον αθλητισμό περιοριζόταν στα αθλητικά ντοκιμαντέρ αλλά, παρότι δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το hype από το ντοκιμαντέρ του για τη F1, αυτό δε σημαίνει ότι δε θα μπορούσε να στραφεί κάπου αλλού.

Μάλιστα, σχολιάζεται ότι ορθώς έπραξε και συγκρατήθηκε να μη διεκδικήσει τα δικαιώματα της F1 σε αυτήν την υψηλή τιμή, που δε συνάδει με τις δυνατότητες του budget και τη στρατηγική του. Ειδικότερα, το 2021, ο παγκόσμιος προϋπολογισμός του Netflix για την ανάπτυξη του περιεχομένου του ήταν 17 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που τα δικαιώματα μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων θα μπορούσαν να πλήξουν σημαντικά.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η συμφωνία της Apple για το MLS τής κόστισε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ της Paramount+ για το T20 κρίκετ στην Ινδία, 3 δισεκατομμύρια. Και, επιπλέον, το Netflix θα έπρεπε να επενδύσει και στα κόστη παραγωγής και διαφήμισης, αλλά και στην αναβάθμιση των τεχνικών δυνατοτήτων του στο live streaming.

Από την άλλη, ο CEO Reed Hastings έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι, για να μπει κάτι στο Netflix, η αποκλειστικότητα είναι προαπαιτούμενο, ώστε να μπορεί το brand να προσφέρει μια αξιόλογη υπηρεσία στους συνδρομητές του. Και οι marketers των αθλητικών συμφωνούν ότι, προκειμένου να δει θετικό αντίκτυπο στον αριθμό των συνδρομητών του, θα πρέπει να προσφέρει premium και αποκλειστικούς αγώνες και διοργανώσεις.

Διαβάστε ακόμα: Sports Marketing | H συνεργασία Formula 1 και Twitter

Μόνο που, τη δεδομένη στιγμή, τα αποκλειστικά δικαιώματα είναι πολύ ακριβά, όσο και σπάνια, καθώς μέσα σε μια τόσο ανταγωνιστική αγορά, οι κάτοχοι των δικαιωμάτων τα τεμαχίζουν και προσφέρουν επιμέρους πακέτα σε διαφορετικούς παίκτες.

Ακόμα, πέρα από το κόστος, το Netflix δεν έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον κλάδο αυτό, καθώς θα πρέπει να ανταγωνιστεί κολοσσούς των μέσων που έχουν βασίσει ολόκληρη την ανάπτυξη της επιχείρησής τους στη μετάδοση αθλητικών διοργανώσεων.

Συνεπώς, λένε, μια προσπάθεια του Netflix να μπει στον χώρο των αθλητικών μεταδόσεων, εκτός από οικονομικά δύσκολη, ισοδυναμεί και με απόπειρα εισόδου σε έναν εντελώς διαφορετικό κλάδο, το παιχνίδι του οποίου ξέρουν να παίζουν καλύτερα άλλοι. Αλλά αν ένα πράγμα έχει διδάξει το Netflix στην αγορά με τις πρόσφατες περιπέτειές του, είναι ότι το «ποτέ» δεν πρέπει να λέγεται ποτέ. Ούτε από το κοινό, ούτε από το ίδιο το Netflix.

Με πληροφορίες από The Drum
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.