29 Απρ 2024
READING

Oι αλλαγές του Instagram στέλνουν τους χρήστες στο TikTok

5 MIN READ

Oι αλλαγές του Instagram στέλνουν τους χρήστες στο TikTok

Oι αλλαγές του Instagram στέλνουν τους χρήστες στο TikTok

Μετά τις αλλαγές που έκανε στο Facebook για να μοιάζει στο TikTok, η Meta αποφάσισε να αλλάξει και το Instagram. Οι αλλαγές φαίνεται να σηματοδοτούν πόσο μεγάλη υπαρξιακή απειλή θεωρεί η Meta το TikTok.

Το Instagram έγινε διάσημο εξαιτίας των δυνατοτήτων επεξεργασίας και κοινοποίησης φωτογραφιών. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η εφαρμογή έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στα βίντεο. Εισήγαγε αναρτήσεις βίντεο το 2013 και έκτοτε πρόσθεσε Stories, IGTV, Instagram Live και Reels (το οποίο έχει τη δική του ξεχωριστή καρτέλα στην εφαρμογή). Τον Μάιο, άρχισε να δοκιμάζει μια «εμβυθιστική» αρχική ροή πλήρους οθόνης, παρόμοια με αυτήν του TikTok, μια κίνηση που ορισμένοι λένε ότι έχει σκοπό να φέρει το βίντεο πιο στο επίκεντρο. Όλα αυτά έρχονται αναμφισβήτητα ως απάντηση στη συντριπτική επιτυχία του TikTok, μιας εφαρμογής που βασίζεται σε βίντεο.

Πρόσφατα έγιναν αλλαγές στον αλγόριθμο του Instagram και αφορούν τα ποστ που βλέπουμε στο feed. Πλέον υπάρχουν “recommended for you” προτεινόμενα posts, βασισμένα στη δραστηριότητα των λογαριασμών που ακολουθούμε. Τα συγκεκριμένα posts είναι διαθέσιμα μέσω ενός νέου κουμπιού που βρίσκεται στο ανώτερο σημείο του feed.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ο τρόπος που επιλέγονται αυτά τα posts, καθώς αφορούν περιεχόμενο που άρεσε σε αυτούς που ακολουθούμε, άσχετα αν ακολουθούμε ή όχι την πηγή του υλικού.

Διαβάστε επίσης: To Facebook αλλάζει – και θα θυμίζει TikTok

Η αλλαγή ξεκίνησε μέσα στο Δεκέμβριο και ενσωματώνεται σταδιακά, και συμπληρώνεται μάλιστα με τρία ακόμα χαρακτηριστικά.

Το πρώτο αφορά έναν διαφορετικό τρόπο για comments, διαθέσιμο μόνο αν έχουμε ανοιχτό το post για πάνω από πέντε δευτερόλεπτα. Η όλη προσπάθεια εστιάζεται στην αύξηση των comments των χρηστών, ώστε να αυξηθεί το engagement με τα posts γενικότερα. Άλλωστε ο σχολιασμός στο Instagram δεν ήταν μέχρι στιγμής πρώτη προτεραιότητα για τους χρήστες.

Το δεύτερο δίνει τη δυνατότητα να ακολουθούμε και συγκεκριμένα hashtags, όπως έναν κανονικό Instagram λογαριασμό.

Το τρίτο έχει να κάνει με τα βίντεο, καθώς από τώρα και στο εξής οποιοδήποτε βίντεο κάτω των 15 λεπτών θα μετατρέπεται σε Reel. Εάν αυτό το βίντεο αναρτηθεί από δημόσιο λογαριασμό, θα τροφοδοτηθεί επίσης αυτόματα στους αλγόριθμους προτάσεων της εταιρείας για εμφάνιση σε άλλους λογαριασμούς.

Από τις αλλαγές αυτές γίνεται φανερό ότι η Meta έχει αναγνωρίσει την επιτυχία του TikTok, γι’ αυτό και έχει προωθήσει επιθετικά τη δική της εκδοχή των βίντεο σύντομης μορφής του TikTok, δηλαδή τα Reels, τόσο στο Facebook όσο και στο Instagram.

Σκοπός των αλλαγών είναι να αυξηθούν οι χρήστες των πλατφόρμων μετά την μείωση που γνώρισε για πρώτη φορά η Meta. Παράλληλα, αποσκοπεί στην προσέλκυση δημιουργών για τη δημιουργία ποιοτικών βίντεο που προέρχονται από τα Reels.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις των χρηστών δε φαίνεται να ικανοποιούν αυτούς τους στόχους. Πολλοί χρήστες δημοσίευσαν στο Instagram και στο Twitter ότι δεν συμφωνούν με την εξέλιξη αυτή, ζητώντας από τη Meta να σταματήσει να θέλει να κάνει το Instagram, TikTok.

Μάλιστα, αρκετοί influencers αντέδρασαν προς την αλλαγή αυτή. Η Kylie Jenner, μέλος της οικογένειας Kardashian, η οποία διαθέτει 361 εκατομμύρια followers, δημοσίευσε μία ιστορία καλώντας την υπηρεσία να «κάνει ξανά το Instagram, Instagram». Την ανάρτησή της μοιράστηκε ξανά η μεγαλύτερη αδερφή της Kim Kardashian, που διαθέτει 326 εκατομμύρια followers.

Η παρέμβαση μπορεί να φαίνεται απλή. Ωστόσο, θυμίζει την κίνηση της Jenner το 2018, που με ένα μόνο tweet ανακοίνωσε ότι δε θα ασχοληθεί άλλο με το Snapchat εξαιτίας των αλλαγών που έκανε. Η ανακοίνωση αυτή έκανε την εταιρεία να χάσει 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ενισχύοντας την εντύπωση ότι ένας πολύκροτος επανασχεδιασμός απέτυχε και αναγκάζοντάς τη να κάνει πίσω μερικές εβδομάδες αργότερα.

Διαβάστε επίσης: To TikTok είναι η εφαρμογή με τα περισσότερα downloads στον κόσμο για το 2022

Οι αντιδράσεις, όμως, δεν περιορίστηκαν εκεί. Το Instagram ήταν μέχρι σήμερα η δημοφιλέστερη διαδικτυακή οδός που χρησιμοποιούσε η βιομηχανία της μόδας για να συνδεθεί με το αγοραστικό κοινό. Ωστόσο, έχει εδώ και καιρό αρχίσει να χάνει την αίγλη του, όσο οι χρήστες απογοητεύονται από τις αλλαγές του και – κυρίως οι μικρές εταιρείες- από το πόσο δύσκολα κερδίζουν followers, έναντι των μεγάλων brands.

Το κενό που άφησε το Instagram ήρθε να καλύψει η πλατφόρμα του TikTok. Το συγκεκριμένο μέσο κέρδισε όχι μόνο την Gen Z αλλά και όσους ζητούσαν μια εναλλακτική επιλογή στην επίπλαστη τελειότητα του Instagram. Δικαίως, μάλιστα, καθώς αυτή η πλατφόρμα ενθαρρύνει κι επιβραβεύει τη δημιουργικότητα περισσότερο από κάθε άλλη. Δεν επικεντρώνεται τόσο στην αισθητική όσο στο ουσιώδες περιεχόμενο. Το κοινό δεν αναζητά έμπνευση αλλά πρακτικότητα. Και, αν και παρδοσιακά το Instagram ήταν το μέρος που μπορούσε να βρει κανείς έμπνευση από το content αναγνωρισμένων φωτογράφων και σχεδιαστών, όλο και περισσότερο ο κόσμος της μόδας στρέφεται στο TikTok για να ανακαλύψει τις νέες τάσεις στο στυλ, καθώς ο τρόπος που λειτουργεί βοηθά τα trends να μεταδίδονται ακαριαία, ενώ το τρισδιάστατο περιεχόμενο του βίντεο είναι πιο σαφές από μια στυλιζαρισμένη δισδιαστατη φωτογραφία.

Σε πρώτο επίπεδο φαίνεται ότι η στρατηγική της Meta για να αντιμετωπίσει το TikTok, όχι απλά δε λειτουργεί αλλά έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Ο επικεφαλής του Instagram, Adam Mosseri, δημοσίευσε στο Twitter ότι τα βίντεο θα είναι μέρος της εμπειρίας του Instagram, υπερασπιζόμενος τις αλλαγές, ενώ ο Mark Zuckerberg δηλώνει ότι το Instagram φιλοδοξεί να γίνει μια “μηχανή ανακάλυψης” (discovery engine), και ότι στον πυρήνα του παραμένει ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Με πληροφορίες από Business of Fashion και The Guardian
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.