29 Απρ 2024
READING

H Nestlé ανεβάζει τις τιμές της λόγω της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας

3 MIN READ

H Nestlé ανεβάζει τις τιμές της λόγω της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας

H Nestlé ανεβάζει τις τιμές της λόγω της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας

Ο μεγαλύτερος παραγωγός τροφίμων στον κόσμο, η Nestlé, σχεδιάζει να αυξήσει και πάλι τις τιμές των προϊόντων της εξαιτίας της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση και ο Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανάγκασε τις εταιρείες καταναλωτικών αγαθών να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους, ενώ ταυτόχρονα ανέβασε περαιτέρω το κόστος της ενέργειας και των βασικών προϊόντων, απειλώντας την κερδοφορία των ομίλων τροφίμων.

Την ίδια στιγμή, ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μία παγκόσμια επισιτιστική κρίση τους επόμενους μήνες. Εκπρόσωποι του ΟΗΕ επισημαίνουν ότι σοβαρό πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν ειδικά οι βόρειες χώρες, εάν αρχίσουν να αποθεματοποιούν τα εμπορεύματά τους οι βασικοί παραγωγοί δημητριακών και άλλων βασικών αγροτικών προϊόντων, όπως η Ινδία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Γαλλία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ, προκειμένου να διασφαλίσουν την επάρκεια για τους πληθυσμούς τους.

Διαβάστε επίσης: Η Nestlé μεγαλώνει μέσα από τις κατηγορίες των τροφών για κατοικίδια και τα υγιεινά snack

Παράγοντες της βιομηχανίας των τροφίμων έχουν ενεργοποιηθεί, οργανώνοντας στρατηγικές για να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη επισιτιστική κρίση και τον υπάρχοντα κατακόρυφα αυξημένο πληθωρισμό. Σε πολλά τρόφιμα οι αυξήσεις των τιμών υπερβαίνουν το 30%. Το κύμα των ανατιμήσεων δεν αναμένεται να κοπάσει όσο οι βασικές πρώτες ύλες, αλλά και τα υλικά συσκευασίας, καθώς και το ενεργειακό κόστος παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει από τις αρχές του χρόνου σε δύο γύρους ανατιμήσεων και αναμένεται πιθανόν και τρίτος τον Σεπτέμβριο. Το χειρότερο, όπως επισημαίνουν, είναι ότι δεν μπορεί να γίνει καμία ασφαλής πρόβλεψη για τη διάρκεια και την ένταση των αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών και του ενεργειακού κόστους, γεγονός που καθιστά δύσκολο και τον όποιο προγραμματισμό.

Αντίστοιχα και η Nestlé ανακοίνωσε μία εκ νέου αύξηση τιμών. Η διοίκηση της πολυεθνικής αποφάσισε νέες αυξήσεις τιμών μέχρι τον Δεκέμβριο, οι οποίες θα αγγίξουν το 6,5% από την αρχή του χρόνου, αν δεν αυξηθούν κι άλλο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Διαβάστε επίσης: H Nestlé ξανανοίγει εργοστάσιά της στην Ουκρανία για να ενισχύσει τον εφοδιασμό τροφίμων

Η αύξηση μάλιστα στα βιολογικά προϊόντα της εταιρείας άγγιξε το 8,1% από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο. Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τροφίμων στον κόσμο- με προϊόντα όπως KitKat, Maggi, nescafe, Nespresso, Nesquik, Nestea, Häagen-Dazs, Fitness και πολλά άλλα- αποδίδει τις υπέρογκες αυξήσεις στην «άνευ προηγουμένου αύξηση των δαπανών».

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Mark Schneider, «η αύξηση στα έξοδα εργασίας και ενέργειας μας χτύπησε σαν τρένο! Η κατάσταση ήταν ήδη δύσκολη αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία έθεσε τη βιομηχανία τροφίμων σε ένα νέο και απρόβλεπτο επίπεδο».

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η αύξηση των τιμών γίνεται όχι μόνο για να εξασφαλίσει την οικονομική και λειτουργική ευημερία της εταιρείας, αλλά και για να στηρίξει τις προσπάθειες του ΟΗΕ να αντιμετωπίσει την επερχόμενη κρίση.

Προς το παρόν, αν και η εταιρεία έχει αυξήσει τις τιμές της, δε φαίνεται να έχουν επηρεαστεί οι πωλήσεις της. Ο γίγαντας των τροφίμων δημοσίευσε τις πωλήσεις του για το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι οποίες έφτασαν τα 23,33 δισ. δολάρια. Το 2021, οι οργανικές πωλήσεις της Nestlé αυξήθηκαν κατά 7,5%, ενώ φέτος αυξήθηκαν κατά 7,6%, ξεπερνώντας τη μέση πρόβλεψη 5,0%, με τον αντίκτυπο των αυξήσεων στις τιμές να συνεισφέρει 5,2%. Μάλιστα, μετά την ανακοίνωση των αριθμών, η εταιρεία δήλωσε ότι δεν είδε καμία ουσιαστική επίπτωση στις υποκείμενες πωλήσεις της από τις αυξήσεις.

Ωστόσο, ανέφερε ότι η επιχείρηση αναμένει να δει αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου 2022 με τις περαιτέρω αυξήσεις των τιμών. Γενικότερα, η εταιρεία τονίζει ότι, μέχρι στιγμής, η καταναλωτική ζήτηση έχει αποδειχθεί ανθεκτική και πως όποια αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά παρατηρηθεί θα είναι απολύτως εύλογη.

Mε πληροφορίες από Food Navigator
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.